Canalizarea şi alimentarea cu apă, finalizate în Boiu Mare

0
834

Comuna Boiu Mare a ajuns la final cu două proiecte importante pentru săteni: introducerea canalizării şi alimentarea cu apă în două sate, precum şi reabilitarea unor uliţe. Primul proiect este integrat, pe lângă apă şi canal mai cuprinde reabilitarea căminelor culturale şi a grădiniţelor din comună. Prin cel de-al doilea s-au asfaltat patru kilometri de drumuri comunale, urmând ca în 2016 acestora să li se mai adauge şi altele.
Cuantumul primului proiect este de peste 2 milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru primărie. Totuşi, pentru a putea fi încheiat, autoritatea locală va accesa un credit bancar până ce sumele aferente le vor fi decontate: „Avem două proiecte în faza de finalizare, unul integrat, pe măsura 322, în valoare de 2,5 milioane de euro, care constă în realizarea canalizării, staţie de epurare, reţea stradală, reabilitare cămin cultural, grădiniţă şi alimentare cu apă. La el vom avea, săptămâna viitoare, procesul verbal de recepţie finală. Totuşi, pentru a-l putea finaliza, avem nevoie de un împrumut de la bancă, de aproape 2,6 mi­lioane de lei, până ce ni se returnează banii pe proiect. Am fost şi în Bucureşti, la Comisia de aprobare a împrumuturilor locale. Vom primi banii de la bancă şi vom putea finaliza, în totalitate, proiectul integrat”, a declarat Nicolae Prodan, viceprimarul comunei Boiu Mare. La alimentarea cu apă se face practic o extindere a reţelei la Prislop. Canalizarea s-a realizat în acelaşi sat, precum şi în centrul de comună.

Sediul Primăriei Boiu Mare
Sediul Primăriei Boiu Mare

Racordarea gospodăriilor la canalizare, următorul pas

În acest moment s-a ajuns la faza de racordări a gospodăriilor la canalizare, care merge destul de greu deoarece trebuie să pună şi  oamenii o cotă parte din bani. Totuşi, ca să poată funcţiona, staţia de epurare are nevoie de un anumit volum de materie. Instituţiile publice, adică şcoala, dispensarul medical, primăria, căminul cultural şi grădiniţele, vor fi racordate în decurs de două săptămâni, urmând ca cetăţenii să se co­necteze după acestea. Oamenii, în schimb, aşteaptă şi nu prea racordarea la sistemul de canalizare. Nu ştiu însă nimic despre preţul pe care vor trebui să-l plătească. „Nu ştim dacă trebuie să plătim şi cât. Vom vedea când ajung la noi cu racordarea, dar ne vom lega la reţeaua de canalizare”, a spus Achim V., localnică. „Nu cred că ne vom racorda, că noi avem toaletă în fundul curţii de când e lumea şi nu ne trebuie altfel”, a declarat Lucreţia M. din comună. „Nu ne legăm şi nu plătim nimic. Ne este bine aşa cum suntem acum”, a spus un alt sătean.

Uliţă comunală asfaltată
Uliţă comunală asfaltată

Uliţele satului, asfaltate

Al doilea proiect, ajuns aproape de final, este cel prin care s-au asfaltat câţiva kilometri de uliţe comunale. Banii au fost obţinuţi prin Grupul de acţiune locală Someş-Chioar, primăria având doar o parte de cofinanţare: „Mai avem încă un proiect desfăşurat prin GAL Someş-Chioar. Este vorba despre o reabilitare stradală. Suntem împreună cu Valea Chioarului din judeţul Maramureş. Valoarea proiectului este undeva la 1,2 milioane de lei, iar partea noastră de cofinanţare se ridică la 250.000 de lei. Vorbim aici de patru kilometri de uliţe comunale. Şi în acest caz lucrările sunt executate în proporţie de 90%. Urmează doar să mai facem nişte acostamente, podeţe şi şanţuri de scurgere”, a precizat viceprimarul comunei. În completare la această investiţie, autorităţile locale din Boiu Mare mai vor să depună luna următoare un proiect ce prevede reabilitarea stradală, prin care se doreşte asfaltarea drumurilor comunale. Dacă se va reuşi implementarea lui, atunci uliţele din comună vor fi asfaltate în proporţie de 90%. Investiţia aici s-ar ridica la circa un milion de euro. De asemenea, printr-un alt proiect, ce se depune tot atunci, primăria vrea să construiască şi o sală de sport, lângă căminul cultural. Nici centrul civic al comunei nu a rămas uitat. Astfel, prin grupul de acţiune locală, se doreşte şi amenajarea acestuia.

Loc de joacă pentru copii
Loc de joacă pentru copii

Grădiniţă desfiinţată din toamnă

Din păcate, o altă grădiniţă din judeţ va fi închisă din cauza numărului scăzut de copii. De această dată este vorba despre cea din satul Prislop, care momentan funcţionează cu sub zece micuţi. Mai mult, postul de educatoare acolo va fi desfiinţat. În consecinţă, copiii vor fi transportaţi cu microbuzul, începând din anul şcolar 2016-2017, la centrul de comună: „Din toamnă se va desfiinţa grădiniţa de la Prislop, din cauza numărului mic de copii. Se desfiinţează şi un post de educatoare. Pe copiii de acolo îi vom aduce cu microbuzul şcolar la centru de comună, la grădiniţa de aici. Sunt vreo cinci micuţi doar. Şi aici, în Boiu Mare, sunt clase simultane V-VIII, tot din lipsă de număr mare de copii. Clasele a V-a cu a VII-a şi a VI-a cu a VIII-a sunt cuplate. Merge destul de greu şi calitatea actului educaţional are de suferit”, a conchis Nicolae Prodan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.