Populaţia a putut afla care este calitatea apei de Ziua Mondială a Apei

0
654

De Ziua Mondială a Apei, sute de copii au vizitat staţia de tratare a apei. Micuţii, de toate vârstele, au putut vedea modul în care intră apa în uzină şi cum este tratată pentru a putea fi utilizată de la robinet. De altfel, oficialii societăţii Vital Baia Mare speră să-i conştientizeze pe copii de importanţa de a păstra şi ei mediul curat, pentru ca apa să fie cât mai curată, astfel încât să nu fie nevoie de cheltuieli uriaşe pentru tratarea şi epurarea acestui element vital. În ce priveşte calitatea apei, conducerea Vital consideră că sincopele ce apar uneori sunt din cauza reţelelor de apă uzate şi spun că în continuare se vor face investiţii.

Ziua Porţilor Deschise

La staţia de tratare a apei din Baia Mare, ieri, 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, a fost Ziua Porţilor Deschise. Sute de copii de la grădiniţele şi şcolile din municipiu au venit să viziteze spaţiul în care se realizează filtrarea şi tratarea apei, înainte de a ajunge la populaţie. „După cum vedeţi, toate şcolile din oraş şi-au manifestat dorinţa de a participa la acest eveniment al nostru. Dintre sutele de copii prezenţi astăzi aici, probabil că unii vor fi viitorii noştri angajaţi. Copiii văd cum intră apa de la baraj în uzina de apă, cum este tratată pentru ca ea să fie potabilă şi să poată fi servită de la robinet de toţi locuitorii oraşului şi ai judeţului, apa fiind un element important al calităţii vieţii”, a declarat directorul general al societăţii Vital Baia Mare, Alexandrina Bancoş. Micuţii s-au declarat încântaţi de ceea ce au văzut, chiar dacă unii au mărturisit că au avut ocazia să vadă toate aceste lucruri în filme documentare, la televizor şi pe internet. „Am văzut bazine de apă, de decantat apă, nişte ecrane unde se monitorizează tot ce se întâmplă. Mi s-a părut destul de interesant. Am venit prima dată. Am mai văzut la televizor, în documentare, pe internet, nu mi s-a părut ceva nou”, a spus unul dintre elevi, Dan Cătălin. Un alt elev, Alexandru Marton a relatat că „am văzut filtre, cum se filtrează apa şi cum se decantează. Mie mi se pare interesant, foarte frumos. Mă bucur că am venit. Am mai învăţat despre apă la orele de ştiinţă”.

IMG_4205Nereguli privind calitatea apei

O noutate în cadrul evenimentului de ieri a fost faptul că vizitatorii au putut aduce cu ei probe de apă, pentru a se efectua un pachet minim de analize fizico-chimice gratuite. Asta în condiţiile în care aici funcţionează şi un laborator în care sunt prelevate probe de apă care sunt verificate de angajaţii Vital. Laboratorul are cea mai înaltă formă de acreditare. În urma analizelor, uneori se dovedeşte că parametrii apei nu sunt corespunzători. Oficialii Vital spun că de vină pentru aceste sincope sunt reţelele de apă degradate. „Avem un laborator acreditat RENAR. Este ultima formă de acreditare, ceea ce înseamnă că tot ce verificăm este la cel mai înalt nivel european. Tot ce este nou în domeniu există şi în laboratoarele noastre. Toţi parametrii pe care îi investigăm se încadrează în legislaţia românească şi europeană şi ne străduim să îi îmbunătăţim. Există situaţii când apa nu e de cea mai bună calitate aşa cum ne dorim, asta pentru că mai avem reţele de apă cu durata depăşită de 2-3 ori, cu materiale care nu mai sunt utilizate pe plan mondial, dar sperăm ca în acest program de investiţii care se încheie în acest an să rezolvăm situaţia”, a punctat directorul general adjunct al societăţii Vital Baia Mare, Mircea Mecea. Pe de altă parte, reprezentanţii Vital au arătat că au în vedere şi în acest an investiţii care să ducă la remedierea problemelor ce apar în sistemul de furnizare a apei potabile. „Tot în acest an vom promova o altă investiţie la nivel de judeţ de peste 160 de milioane de euro. Sperăm ca populaţia judeţului Maramureş, într-o proporţie de 60%, să beneficieze de servicii Vital şi apa pe care o oferim să fie întotdeauna sigură în ce priveşte utilizarea ei la robinet”, a adăugat Mircea Mecea. Conducerea societăţii a mai punctat faptul că şi populaţia are un rol important în privinţa traseului pe care îl parcurge apa. Astfel, lumea trebuie să conştientizeze că trebuie să aibă grijă de natură, mai ales în zona lacurilor de acumulare, astfel încât să nu fie nevoie de cheltuieli mari pentru tratarea şi epurarea apei. „Un rol extraordinar îl are populaţia. Încercăm să conştientizăm cu copiii că apa va fi tot mai bună dacă va fi păstrată în condiţii corespunzătoare în mediu, mă refer la lacuri, râuri, acolo de unde o utilizăm noi pentru a o trata şi a o distribui către populaţie”, a precizat directorul general adjunct al societăţii Vital Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.