Marşul pentru viaţă

0
250

Peste 300 de băimăreni au participat de sărbătoarea Bunei Vestiri, în 25 martie, la o procesiune prin care au vrut să spună un NU răspicat avorturilor, dar şi să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea sprijinirii femeilor care se află în „criză de sarcină”. Tineri şi adulţi s-au adunat în faţa Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, de unde au pornit pe străzile din centrul oraşului, oprindu-se la final la biserica „Naşterea Domnului”. A fost prima acţiune de acest gen organizată în Baia Mare. De altfel, marşul pentru viaţă a fost organizat în acest an în peste 100 de localităţi din România şi în alte peste 20 de localităţi din Republica Moldova.
În aproape şase decenii, în România s-au înregistrat 22,6 milioane de avorturi legale. La toate acestea se adaugă şi „crimele” făcute în clinicile private şi care nu au fost raportate. Este cu atât mai trist, cu cât multe dintre femeile aflate „în criză de sarcină” n-au beneficiat de o mână întinsă pentru a-şi salva pruncul nenăscut. Asta în condiţiile în care în SUA există sute de centre de sprijinire a femeii aflate într-o astfel de situaţie delicată. Pentru a trage un semnal de alarmă, dar şi pentru a înălţa rugăciuni la cer către mame, dar şi către posibilele mame sau chiar pentru sufletele celor care n-au apucat să vadă lumina vieţii, tinerii ortodocşi ai Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare au luat iniţiativa organizării manifestului pentru viaţă. „Viaţa este un dar. Marşul pentru viaţă din acest an, pentru familie, pentru femeie, ca şi celelalte activităţi pe care le-am organizat noi, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi, sunt la unison cu ceea ce se petrece la nivel naţional. Nu susţinem alt­ceva decât dreptul la viaţă, acel dar pe care Dumnezeu ni l-a oferit, acel dar care prin implicarea şi responsabilizarea mamei noastre biologice, am avut bucuria de a-l primi şi misiunea de a ne bucura de el. E nevoie să spunem o rugăciune pentru cei care nu pot alt­ceva decât ca prin glasul lor mut să ceară ajutorul şi binecuvântarea lui Dumnezeu”, a declarat preşedintele Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, preotul Gavril Băban. Intitulat „Calea Pro-Vita”, marşul a pornit din faţa catedralei episcopale, acolo unde tinerii şi credincioşii au rostit rugăciuni şi au cântat imnul marşului pentru viaţă, după care, cu pancarte „pentru viaţă” şi făclii, au pornit pe principalele bulevarde din Baia Mare”.

Susţinem familia creştină

Participanţii la marş au mărturisit că vor să transmită celor din jur că susţin familia creştină şi că e nevoie să dăm întâietate vieţii. „Noi, tinerii ortodocşi ai catedralei episcopale, susţinem acest proiect pentru că mi se pare că suntem cei mai potriviţi, având în vedere că am văzut exemplul unei familii creştine, pentru că toţi provenim din astfel de familii. La biserică am crescut cu unele principii şi consider că este cel mai bun mod de a fi aproape de Hristos, de a avea o familie creştină. Noi, la rândul nostru, ne dorim să creştem copiii aşa cum noi am fost crescuţi”, a spus una dintre participante, Maria Mihali. Un alt tânăr, Adrian Morar, a declarat că „susţinem viaţa, susţinem femeia ca maică şi mamă a copiilor şi suntem aici pentru a aduce un gând bun celor care sunt într-un dubiu în această privinţă şi care încă se mai gândesc dacă e bine sau nu, le aducem un motiv în plus să aprecieze viaţa şi să nu facă avort”. Printre cei implicaţi în această procesiune s-au numărat şi familii care au ales să dea viaţă tuturor copiilor pe care i-au primit în dar de la Dumnezeu. Violin Bretan are trei fetiţe şi spune că „am aflat de această acţiune de la preoţii de la catedrală. Este o acţiune binevenită pentru că promovează spiritul creştinesc şi consider că atâta timp cât este făcută cu acest scop ar trebui să ne implicăm cât mai mult. Vreau să le  transmit tuturor următorul mesaj: să promovăm această acţiune pentru a da întâietate vieţii, pentru că e darul cel mai frumos pe care ni L-a lăsat Dumnezeu”.

Un strigăt peste omenire

Pe drum, participanţilor la procesiune li s-au alăturat credincioşii de la biserica „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, împreună cu preoţii de aici. Punctul final al marşului pentru viaţă a fost la biserica „Naşterea Domnului”, acolo unde toţi cei prezenţi în lăcaşul de cult s-au rugat. „Praznicul Bunei Vestiri se încheie atât de frumos la biserica “Naşterea Domnului” pentru că tinerii au plecat de la Catedrala Episcopală, adumbriţi de razele Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh. Au colindat pe străzile oraşului şi au ajuns la singura biserică din oraş care vorbeşte despre naştere. V-aţi întors aici ca la ieslea de la Betleem, ca să fie vocea voastră ca un strigat peste omenire, peste Europa, că ni se sting seminţiile europene, dacă nu vom da naştere de prunci”, a spus preotul paroh al bisericii „Naşterea Domnului”, Vasile Augustin. Calea „Pro-Vita” a încheiat seria acţiunilor pentru viaţă care au demarat în 29 februarie şi care au inclus mai multe evenimente: de la un film despre supravieţuitoarea unui avort, la o prezentare de carte despre avort şi o conferinţă duhovnicească susţinută de preotul Vasile Mihoc, de la Sibiu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.