Baia Mare accelerează în cursa pentru Capitală Europeană a Culturii

0
2034

Considerată de către competitori drept calificarea surpriză în finală, Baia Mare îşi consolidează echipa cu peste 20 de experţi şi 100 de voluntari, intrând în linie dreaptă către titlul de Capitală Europeană a Culturii. Echipa Fundaţiei Baia Mare 2021 s-a reunit acasă, în sediul din Centrul Vechi, după întâlniri de lucru productive la Bruxelles, Londra şi Bangkok, dar şi după o discuţie încurajatoare cu preşedintele juriului competiţiei. Săptămânile care urmează vor fi deosebit de intense, iar eforturile nucleului de organizare se vor concentra, alături de echipa din primărie, instituţii şi societatea civilă, pe definitivarea calendarului de evenimente şi a parteneriatelor strategice.

Întâmpinaţi, ca de obicei, încă de la sosirea de la aeroport, de către primarul Cătălin Cherecheş, managerii Andreea Ciortea, Mihaela Puşnava şi Vlad Tăuşance, vor rezuma în faţa întregii comunităţi concluziile ultimelor trei luni de muncă şi de întâlniri, dar mai ales ce are fiecare băimărean şi maramureşean de câştigat din această candidatură. I-am scos, pentru câteva minute, dintre dosare, laptopuri, calendare şi pereţii plini de notiţe, pentru a oferi, în exclusivitate pentru cititorii Graiul Maramureşului, detalii în premieră despre următoarele luni. Vă amintim că dosarul de candidatură revizuit şi completat va fi depus în atenţia juriului în luna august, iar Baia Mare va găzdui o echipă de experţi europeni în cultură la începutul lunii septembrie. Prezentarea finală va avea loc la jumătatea lunii septembrie, decizia juriului urmând să fie anunţată până la finalul anului. Cronometrul este, aşadar, pornit, haideţi să vedem ce zic ai noştri!

foto pag 3 Mihaela PușnavaMihaela Puşnava, responsabilul cu dezvoltarea şi strategia Fundaţiei Baia Mare 2021, se bucură de răspunsul şi recomandările pe care le-am primit din partea juriului competiţiei. “În discuţiile purtate săptămână trecută cu preşedintele juriului european, Steve Green, ni s-a reconfirmat faptul că suntem în competiţie doar cu noi înşine şi că Baia Mare îşi merită locul în finală. Ne aşteaptă un an greu, provocator, dar asta nu poate decât să ne motiveze să dăm ce este mai bun, să păstrăm dinamismul şi spiritul antreprenorial ca atu-uri şi să nu uităm că imposibilul nu există. 2021 poate deveni un an de turnură istorică pentru Baia Mare şi pentru băimăreni, combustibilul care va genera suficientă energie, astfel încât să ne conducă către un viitor la standarde de viaţă europene, tipărind cu litere mari pe harta lumii atât Baia Mare, cât şi Maramureşul”.
La fiecare euro cheltuit se întorc alţi şapte euro în comunitate – Mihaela Puşnava, Manager de Strategie şi Dezvoltare al Fundaţiei Baia Mare 2021
Un lucru reiese clar din discuţiile pe care le-am avut cu toţi managerii din echipă: dincolo de bine-venitul patriotism local, proiectul de candidatură este unul pragmatic, iar matematica dezvoltării oraşului îi confirmă dimensiunea culturală şi educaţională. Mihaela Puşnava dezvoltă acest subiect, atât de important pentru cetăţeni: “Ca urbanist, nu pot să neg importanţa vehiculului numit Capitală Europeană a Culturii, dacă ne gândim la investiţiile în infrastructură de peste 100 de milioane de Euro pe care le vom realiza. Să nu uităm faptul că studiile Comisiei Europene arată că, în medie, la fiecare euro cheltuit pentru programul Capitalei Europene a Culturii, se întorc alţi şapte euro în comunitate. Dar mai mult decât atât, nominalizarea, chiar şi candidatura, generează noi locuri de muncă, noi oportunităţi de studiu, noi posibilităţi de petrecere a timpului liber şi nu în ultimul rând, contribuie decisiv la creşterea calităţii vieţii în oraş. Vorbim despre un proiect pe atât social, pe cât este cultural. Proiectul Capitală Europeană a Culturii în 2021 aduce după sine foarte multe oportunităţi concrete. Nu este un proiect despre orgolii sau despre recunoaşterea moştenirii culturale, ci este mai degrabă o competiţie în care fiecare oraş trebuie să demonstreze că are putinţa să creeze şanse de dezvoltare pentru comunitate folosind această platformă”.

Baia Mare şi-a deschis porţile şi va fi gazdă bună, începând încă din vara acestui an – Andreea Ciortea, Director Executiv al Fundaţiei Baia Mare 2021
foto pag 3 Andreea CiorteaCele mai bune confirmări vin întotdeauna din exterior, sunt oglinda cea mai fidelă pentru eforturile pe care le depui, pentru efectele muncii tale. Proaspăt întoarsă dintr-un turneu de întâlniri alături de experţi internaţionali în politici culturale şi educaţie, Andreea Ciortea, director executiv Baia Mare 2021, explică reacţiile europene faţă de candidatura Băii Mari: “Am iniţiat şi perfectat colaborări concrete cu instituţii de cultură şi educaţie, artişti şi manageri culturali din Marea Britanie, Belgia, Franţa, Olanda şi Canada. Partenerii noştri din Bruxelles, Londra, Leuwen, Antwerp sau Oxford înţeleg şi salută cultura ospitalităţii ca fiind conceptul cheie pentru dezvoltarea unor proiecte sustenabile cu artişti, operatori culturali, societatea civilă, antreprenori şi operatori de turism.
Pentru un oraş, beneficiile unui proiect cum e Capitală Europeană a Culturii nu sunt doar imediate. Acesta generează efecte palpabile pe termen lung. Zonele urbane au devenit poli de atractivitate, de creştere, care se traduc totodată şi prin agregarea de talente, transfer de cunoştinţe, schimburi de bune practici şi iniţierea de parteneriate sustenabile în sfera culturală, socială, turistică sau economică. Aici se încadrează şi demersul nostru de creare a unor colaborări internaţionale strategice, cu scopul de a consolida instituţiile locale, de a transcende graniţele fizice şi de a poziţiona Baia Mare şi Maramureşul pe harta culturală a Europei şi a lumii. Baia Mare şi-a deschis porţile şi va fi gazdă bună, începând încă din vara acestui an, pentru evenimente culturale de anvergură, care vor aduce laolaltă comunitatea locală, artişti şi oameni de cultură din Baia Mare şi Europa. Ne pregătim, astfel, să primim vizita juriului de experţi în luna septembrie a acestui an şi să punem bazele unor proiecte multianuale, în avanpremieră pentru anul 2021”.

Când vorbeşti trei ore pe zi la telefon despre cultură, sigur faci ceva bine – Vlad Tăuşance, Director Artistic Baia Mare 2021
foto pag 3 Vlad TăușanceDespărţit, pentru câteva minute, de telefonul mobil, Vlad Tăuşance ne-a povestit despre calendarul de evenimente culturale pe care Fundaţia Baia Mare 2021 se pregăteşte să-l pună pe hârtie şi în practică. “Primesc zilnic emailuri şi mesaje de la organizatori de evenimente şi festivaluri, de la curatori şi artişti. Mi se pare cea mai bună dovadă că lumea crede în noi, că suntem invitaţi să ne alăturăm circuitului de evenimente culturale importante. Când vorbeşti trei ore pe zi la telefon despre cultură, sigur faci ceva bine. Este un semn de normalitate şi un prim efect al prezenţei noastre în finala competiţiei. Anul acesta vom participa la proiecte desfăşurate la nivel naţional, precum Noaptea Muzeelor, în mai, Noapte Albă a Galeriilor, la finalul lunii septembrie şi vom găzdui, în premieră, ediţii locale ale Festivalului de Film European sau ale Street Delivery. Reînnodăm, tot în 2016, tradiţia festivalului de teatru şi dramaturgie Atelier, precum şi a atelierului internaţional de film documentar Aristoteles. Sunt marile noastre satisfacţii de a demonstra comunităţii ce se poate face dacă ne deschidem oraşul către artă, cultură şi educaţie. Alături de instituţiile care fac deja o treabă excelentă: muzee, biblioteci, uniuni de creaţie, alături de artiştii locali şi de organizaţii non-profit, putem să oferim băimărenilor un calendar de evenimente de care să fie mândri. Creşte inima în noi când vedem în oraş din ce în ce mai multe lansări de carte, spectacole independente, premiere de film sau de teatru. La fel de importante sunt cererile de colaborare venite din partea unor artişti sau organizatori din alte oraşe, care vor să ne includă în proiecte finanţate de către Uniunea Europeană sau de către AFCN. Am lansat o campanie de cereri de finanţare fără precedent, deoarece vrem să aducem fonduri externe în oraş, să arătăm cum cultura poate genera nu doar interes public, dar şi proiecte sustenabile”.

Este un moment crucial pentru a ne pune în lumină valorile – Cătălin Cherecheş, Primarul Municipiului Baia Mare

foto pag 3 Cătălin Cherecheș“Mă bucur să văd în oraş nu doar optimism şi entuziasm, dar şi o mobilizare generală în cursa către titlu” ne-a declarat Cătălin Cherecheş, primarul oraşului Baia Mare, după şedinţa de lucru cu managerii. “Acest proiect ambiţios, unic ca anvergură pentru ultimii 50 de ani, a reuşit să adune toată comunitatea într-o platformă civică care vrea mai mult şi mai bine pentru oraş. Este un moment crucial pentru a ne întări instituţiile de cultură, pentru a ne reîntregi patrimoniul, pentru a ne pune în lumină valorile şi a atrage talente noi. Până în toamnă, când vom primi cum se cuvine vizita juriului, vom finaliza sau vom deschide către cetăţeni proiecte de infrastructură deja începute, precum Colonia Pictorilor, Cinema Minerul sau skatepark-ul de lângă stadion, un veritabil centru alternativ pentru cultura urbană. În acelaşi timp, anul acesta, demarăm proiecte importante, precum achiziţia turnului Cuprom sau reabilitarea Pieţei Revoluţiei. Baia Mare poate creşte, şi va creşte cu adevărat, prin această candidatură, şi nu pe hârtie, ci pe viu, cu efecte şi beneficii pe care fiecare cetăţean le va simţi ani şi ani de acum încolo! Vom onora încurajările pe care le primim din partea Bucureştiului, Târgu Mureşului sau Clujului, din partea partenerilor noştri din Ucraina, Ungaria, întreaga Europă sau Statele Unite, aşa cum ne-am obişnuit să ne onorăm promisiunile. Pentru că a fi în centrul atenţiei aduce cu sine o responsabilitate egală cu interesul”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.