Duminică, 29 mai a.c., credincioşii din Eparhia de Maramureş s-au unit miilor de pelerini care s-au strâns din toate Eparhiile Greco-Catolice din România pentru a se ruga împreună cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii. Pelerinajul a fost organizat la iniţiativa Preafericitului Lucian Mureşan „pentru a primi binecuvântarea Fecioarei Săracilor şi a ne bucura de harurile deosebite ale trecerii prin Poarta Sfântă a Catedralei de la Blaj în acest An Jubiliar” (din Circulara trimisă de Cardinal tuturor Eparhiilor Greco-Catolice din ţară).
Astfel, obişnuitul pelerinaj anual închinat Maicii Domnului de la Cărbunari a devenit în acest an unul naţional şi i-a adunat în rugăciune şi meditaţie pe credincioşii, episcopii şi preoţii veniţi de pretutindeni aici, sub scutul Fecioarei Săracilor, la Capela construită după modelul celei de la Banneux din Belgia. Capela de lângă Blaj a fost construită şi sfinţită în anul 1938 şi aici s-au organizat pelerinajele de primăvară până în anul 1948, când Biserica noastră a intrat în ilegalitate. Au fost reluate apoi în anul 1990, de către părintele Bernard, călugăr asumpţionist.
Din Baia Mare, au pornit şaptezeci de persoane, alături de părintele vicar general Cristinel Albu, părintele Mircea Indrea şi părintele Iacob Talpoş. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Reuniunii Mariane, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei AGRU (însoţiţi de pr. Simion Mesaroş). Acolo au avut bucuria de a se întâlni cu preasfinţitul Vasile Bizău, Ierarhul Eparhiei de Maramureş. Au participat, începând cu ora 10.00 la Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată la Sanctuarul din Cărbunari, de către PS Claudiu Pop, PS Virgil Bercea, PS Vasile Bizău, PS Mihai Frăţilă şi un sobor de aproximativ cincizeci de preoţi.
Parastas pentru Episcopul Alexandu Rusu, la Gherla
Pe drumul de întoarcere dinspre Cărbunari, credincioşii maramureşeni, alături de Arhiereul lor au făcut un popas la Gherla, pentru a se ruga la mormântul primului Episcop al Eparhiei de Maramureş, trecut la Domnul pe data de 9 mai 1963, în închisoarea de aici. Astfel, odată ajunşi la Gherla, aceştia s-au îndreptat, însoţiţi de părintele protopop de Gherla, Alexandru Hruban, spre cimitirul în care a fost îngropat de către forţele de securitate, fără vreun oficiu religios, Episcopul greco-catolic al Maramureşului, Alexandru Rusu, celebrând rugăciunea parastasului, meditând la soarta celui care a pus bazele Eparhiei şi care şi-a apărat credinţa cu preţul vieţii. Pentru el şi pentru toţi ceilalţi episcopi martiri, întreaga Biserică greco-catolică din România de roagă de ani de zile pentru a fi ridicaţi, ca fericiţi, la cinstea altarelor.
„Am reuşit în ultimii ani să venim, an de an, în ultima sâmbătă a lunii mai, în acest loc pentru a ne întâlni cu Preasfinţitul Alexandru, cerându-i binecuvântarea ca să ducem şi noi mai departe mesajul de iubire al lui Hristos, în răbdare şi fidelitate… Chiar dacă au trebuit să treacă prin această mare strâmtoare a suferinţei şi a închisorii, speranţa lor (a martirilor Bisericii) nu s-a stins. Ea continuă prin cei care au venit după ei, continuă prin noi şi va continua şi după noi, după ce nu vom mai fi… Asta pentru că Spiritul lui Dumnezeu ţine mereu flacăra aprinsă şi atinge sufletele oamenilor ca să păstreze vie memoria”, a spus preasfinţitul Vasile în scurtul său cuvânt de învăţătură rostit la mormântul episcopului Rusu.
După o zi plină de linişte şi pace sufletească, pelerinii maramureşeni s-au îndreptat spre casele lor, cu speranţa în suflet şi întăriţi în credinţă.