Trei autori, “liberi printre culori”

0
407

Culori vii, explozive, care “trădează” exuberanţa şi optimismul autorilor se regăsesc în lucrările expuse pe simezele Salonului Artelor din cadrul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare.
Trei artişti aparţinând Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic” s-au reunit în expoziţia intitulată sugestiv “Libertatea culorilor”: Carmen Dragomir, Marcela Toth şi Ernestin Vizi. Picturile redau teme diverse: de la flori, peisaje autohtone, până la imagini surprinse pe ţărmul mediteranean şi portrete. În debutul vernisajului, cei prezenţi au ţinut şi un moment de reculegere în amintirea Corneliei Fârte, una din membrele de bază ale Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”, care a părăsit de curând această lume.
Libertatea culorilor 008Curatorul expoziţiei, Mihai Tirică, spune că a avut o oarecare rezervă în momentul în care a fost vorba despre întâlnirea celor trei autori în cadrul aceluiaşi eveniment. A fost însă surprins de cât de echilibrată este expoziţia şi cât de mult se completează artiştii. “Am rămas surprins de legătura pe care o au cei trei în stil, în abordare, în prezenţa pe simeze. Sunt trei mari artişti, membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici «Alexandru Şainelic». Trebuie remarcată evoluţia fiecărui artist în parte de-a lungul perioadei în care au activat alături de noi”, a declarat curatorul expoziţiei, Mihai Tirică. Cei trei autori au fost caracterizaţi ca fiind “trei spirite solare”. Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, Ştefan Mariş, afirmă că florile artistei Carmen Dragomir sunt de “un cromatism extrem de viu. Denotă o maturitate, un mod solid de a-şi organiza lucrarea, expresivitate şi forţă în acelaşi timp”. Marcela Toth vine în faţa iubitorilor de artă cu imagini surprinse în zona mediteraneană. “Este o pasionată şi o înverşunată călătoare. Îi place să umble prin lume şi în fiecare loc pe unde ajunge şi va ajunge, va imortaliza câte ceva din ceea ce vede, e un mod de a-ţi crea o memorie a imaginii. Se constituie într-un fel de a-ţi pune în sertarul sufletului tot ce ai văzut în călătoriile tale. Şi aici vedem exuberanţa omului îndrăgostit de lumină, de vibraţia soarelui, care-şi alungă razele pe extraordinarele case albe de pe ţărmul mediteranean”, a punctat Ştefan Mariş. În schimb, Ernestin Vizi, venit tocmai din Nyiregyhaza, aduce în tablourile sale o serie de portrete expresive: de la chipuri de copil până la feţe de bătrâni care evidenţiază tăria de caracter a acestora. “Are o deosebită înclinaţie spre studiul feţei umane, în încercarea de introspecţie cu mijloacele pictorului, aşa încât să-ţi prezinte un caracter, nu numai o faţă umană oarecare. Intenţionează şi reuşeşte să vină cu această paletă de personaje, de caractere, de feţe exemplare”, a mai precizat Ştefan Mariş. În timp ce Carmen Dragomir şi Ernestin Vizi au evitat să rostească prea multe cuvinte, lăsând lucrările lor să vorbească, Marcela Toth a evidenţiat faptul că lucrările sale “reflectă modul de exprimare al sentimentelor mele. Până la urmă sentimentele pictează, nu pensula, iar culoarea depinde de gust şi depinde de sentimente şi de trăirile sufleteşti”. De altfel, Marcela Toth a vrut să-i încânte pe cei prezenţi şi cu o poezie scrisă şi recitată de ea. Expoziţia “Libertatea culorilor” poate fi admirată la Salonul Artelor până în 6 iunie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.