Corespondenţă specială de la Sochi (Rusia)

0
675

Muzica este limbajul universal la Olimpiada Mondială Corală

Muzica este valoarea ce ne-a unit timp de câteva zile la marele eveniment, Olimpiada Mondială Corală, desfăşurată la Sochi. Cântând am reuşit să legăm prietenii cu oameni de pe continente diferite. Cea de-a treia zi de când am ajuns la Sochi a fost liberă pentru Corala Armonia. Am reuşit în acest timp să ne bucurăm de mare, de soare şi de minunăţiile oraşului Sochi. Totodată, am profitat de acest timp pentru a face o mică incursiune la obiectivele importante ale oraşului Sochi, respectiv în unele dintre sălile de concerte în care se desfăşoară competiţia corală. Oraşul Sochi este renumit datorită Olimpiadei Mondiale de Iarnă din 2014. Pornind alături de Maria, ghidul corului, în acest periplu de descoperire a oraşului Sochi, am mers la Winter Theater, Muzeul de Artă, Sala de Orgă şi alte săli de concerte unde s-a desfăşurat concursul.
Winter Theater este unul dintre principalele obiective culturale ale oraşului Sochi, fiind desemnat un monument federal al arhitecturii. Construit doar în trei ani, acest sanctuar al artelor urmează canoanele arhitecturii antice greceşti. Sala de concert, în tonuri de bej, a găzduit în această perioadă destinată Olimpiadei Mondiale Corale, câteva din categoriile participante la secţiunea Campioni. Holurile grandioase sunt întregite de tablourile pictorilor ruşi şi candelabre magnifice.
Sala de orgă găzduieşte singura orgă existentă pe malul Mării Negre. Cu o acustică impresionantă, permite realizarea unor concerte camerale, cât şi simfonice. Împreună cu Muzeul de Artă, aceste două obiective întregesc categoria celor mai importante locuri ce trebuie vizitate în Sochi.

În faţa bisericii
În faţa bisericii

După acest periplu în lumea culturală a oraşului Sochi, am încheiat seara la unul din concertele Olimpiadei Mondiale Corale, mai precis „Celebration Concert – Pop’n Folk Night”. Timp de o oră şi jumătate am fost încântaţi de trei dintre formaţiile corale participante în competiţie. Concertul, desfăşurat în Teatrul Verde din Parcul Riviera, cel mai mare parc de distracţii al oraşului Sochi, a prezentat trei stiluri diferite de muzică. De la folclorul tradiţional interpretat de corurile din Rusia şi China, până la aranjamentele muzicii pop ale formaţiei din Coreea de Sud, muzica a răsunat şi a adus, printr-un limbaj comun, oamenii împreună.
Chiar dacă ziua a fost liberă pentru cei din Corala Armonia, prin participarea ca spectatori şi turişti, am descoperit peisajul cultural al oraşului Sochi, respectiv am audiat tradiţia corală de pe alte meleaguri.
9 iulie este ziua în care am intrat în concurs, pentru a ne prezenta folclorul tradiţional românesc.

Corala Armonia intră în concurs

Corala Armonia se pregăteşte să intre în competiţia Olimpiadei Mondiale Corale, în cadrul categoriei Open, secţiunea Folclor a Capella. Piesele interpretate în concurs: Nuntă ţărănească – Tudor Jarda, Floare bănăţeană – Gheorghe Goian, solist Aurel Bolbos, Sîrba pe loc – Gheorghe Danga, Brîul amestecat – Pretorian Vlaiculescu. Prin aceste piese este reprezentat folclorul tradiţional românesc, fără acompaniament, de către Corala Armonia, dirijor Mihaela Elena Bob-Zăiceanu.
Înainte de concurs am avut ultima repetiţie, unde ne-am încălzit vocile şi am pus la punct ultimele detalii înaintea urcării pe scena competiţiei de la Sochi. Pentru a ne destinde, am făcut un exerciţiu de relaxare cu toţi membrii coralei şi am preluat energia pozitivă unul de la celălalt.
Concursul categoriei la care a participat Corala Armonia, a avut loc în Yuzhnoye Vzmonye Health Resort, fiind una din sălile de concert ale districtului Adler din Sochi. Cu o capacitate de 600 de locuri, sala este faimoasă pentru găzduirea numeroaselor concerte pop.
În cadrul categoriei Open, secţiunea Folclor a Cappella, au participat şapte formaţii corale din Rusia, Namibia, China, România, Africa de Sud, Australia. Varietatea costumelor tradiţionale şi culorile pline de viaţă ale acestora au transmis încă de la început energia şi voia bună a formaţiilor corale, pe scenă acestea urmând să îşi prezinte şi calităţile vocale.
Membrii juriului au fost din Cuba, China, Rusia, Elveţia şi Benin. O faţă plină de prietenie ne-a aşteptat la sala de concurs prin reprezentantul Interkultur din partea României, în persoana domnului Marian Cristian Stroe. Acesta a fost alături de noi, încurajându-ne încă din momentul în care ne-a zărit la înregistrarea corului din prima zi a competiţiei.
Corala Armonia a fost pe cea de a patra poziţie în ordinea intrării în concurs, după corurile din Rusia, Namibia şi China. Am intrat cu zâmbetul pe buze, cu multă energie pozitivă necesară transmiterii mesajului folclorului tradiţional românesc.
Deşi, la început, s-au simţit emoţiile membrilor Coralei, acestea au dispărut pe măsură ce înaintam în repertoriu, vocile coriştilor sunând din ce în ce mai bine, uniform. Publicul şi formaţiile corale ce au intrat înaintea noastră şi au rămas în auditoriu, au izbucnit în aplauze în finalul reprezentaţiei noastre din competiţia mondială. De la doina bănăţeană până la sârba oltenească, folclorul românesc a răsunat prin vocile Coralei Armonia.
Prestaţia coralei a fost la înălţime, iar mesajul pieselor noastre tradiţionale a fost transmis precum ne-am dorit. Munca depusă în ultimele luni pentru participarea la acest eveniment s-a remarcat în dorinţa de a cânta frumos împreună, de a ne transmite valorile tradiţionale.
În această zi de concurs am legat prietenii cu formaţiile participante în cadrul secţiunii Folclor a Cappella. Aceste formaţii corale au fost de pe patru continente ale lumii. Am primit şi lansat invitaţii tuturor corurilor concurente şi am schimbat contacte pentru a realiza în viitor schimburi de experienţă.
Pentru a încheia ziua într-un mod deosebit, am mers într-o frumoasă biserică ortodoxă din Adler, ce ne-a atras atenţia încă din ziua sosirii noastre în acel orăşel. Aici, i-am mulţumit lui Dumnezeu pentru puterea pe care ne-a oferit-o de a ajunge la Sochi şi de a participa în cadrul acestui concurs.
Ziua concursului s-a terminat şi aşteptăm nerăbdători ziua de mâine, când va avea loc decernarea premiilor. (Decernarea a avut loc, iar ARMONIA a fost încununată cu Medalia de Argint – n.n.).

Prima Gală a Laureaţilor

Jurnalul de călătorie al Coralei Armonia despre participarea în cadrul Olimpiadei Mondiale Corale, desfăşurată la Sochi, se încheie prin prezentarea rezultatului obţinut în această competiţie.
Festivitatea de decernare a premiilor a fost un spectacol amplu, ce a fost deschis prin parada persoanelor care s-au ocupat de pregătirea formaţiilor corale, respectiv de liderii de grup. Reprezentanţii coralei au fost doamna dirijor Mihaela Elena Bob-Zăiceanu şi domnul director executiv Alexandru Nicolici. Aceştia au fluturat steagul României, iar din sală coriştii Armoniei i-au încurajat răsunător. În cadrul primei festivităţi de premiere au fost prezentate premiile obţinute la 13 din cele 29 de secţiuni ale categoriilor Open şi Campioni.
Rezultatul muncii depuse de Corala Armonia în ultimele luni a fost redat de obţinerea Diplomei Silver VIII. Ceea ce s-a punctat în cadrul jurizării au fost următoarele elemente: calitatea sonoră a corului, intonaţia, autenticitatea repertoriului ales şi impresia artistică generală.

Alexandru Nicolici şi Mihaela Bob-Zăiceanu
Alexandru Nicolici şi Mihaela Bob-Zăiceanu

Este prima participare a Coralei Armonia la un asemenea eveniment de talie internaţională şi ne bucurăm pentru faptul că am reuşit să ne regăsim printre câştigători, fiind un rezultat care ne ambiţionează să muncim cât mai mult pentru a participa la competiţiile internaţionale corale.
A fost o experienţă magnifică, timp de cinci zile am fost parte a Olimpiadei Mondiale Corale, unde principala limbă de comunicare a fost muzica. Aceasta a răsunat prin curţile imense ale spaţiilor de cazare la orice oră şi a condus la legarea de contacte între coruri.
Corala Armonia a participat la categoria Open, şi nu la Campioni, deoarece este pentru prima dată când participă la o manifestare amplă precum a fost aceasta, iar experienţa este unul din factorii ce trebuie luaţi în vedere.
Deşi competiţia s-a terminat pentru Corala Armonia, Olimpiada Mondială Corală de la Sochi continuă până pe 16 iulie, cu alte 16 secţiuni în categoriile Open şi Campioni. Pe 16 iulie va avea loc închiderea oficială, când se vor trasmite gândurile în vederea organizării ediţiilor viitoare. Următoare ediţie mondială se va desfăşura în Africa de Sud, în 2018, dar până la atunci în 2017, la Riga, va fi Olimpiada Europeană Corală.
Timp de cinci zile am văzut aprecierea culturii la un alt nivel decât în România, am reuşit să intrăm în contact şi să ne bucurăm de muzica pură, tradiţională. A fost o experienţă de neuitat, ce va rămâne mereu în sufletele noastre, dar pe care dorim să o descoperim şi prin participarea în cadrul altor competiţii de acest gen.
Muzica a fost limbajul universal ce a apropiat oamenii de pe continente diferite. Toate corurile participante au fost unite şi s-au dedicat în totalitate proiectului de a fi parte a Olimpiadei Mondiale Corale, Sochi 2016.
Pornim spre casă bucuroşi pentru reuşita noastră şi aducem mulţumiri speciale unor persoane fără de care participarea în cadrul acestui mare eveniment nu s-ar fi putut concretiza. Este vorba despre Alexandru Nicolici – sufletul coralei, persoana care s-a implicat cu toată fiinţa pentru ca visul să devină realitate, Mihaela Bob-Zăiceanu şi Adrian Iercoşan, pentru pregătirea muzicală a coralei, şi, nu în ultimul rînd, tuturor persoanelor care ne-au susţinut şi au fost alături de noi la toate concertele noastre, primind de la ei energia de a atinge reuşita proiectului nostru.
Alexandra JURJE,
Sochi, iulie 2016

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.