Legea hipermarketurilor

0
477

Legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse româneşti şi le interzice să încaseze de la furnizor taxe şi servicii a fost promulgată, dar nu credem că va putea fi aplicată, cu toate că politicienii privesc legea ca pe una care va obliga comercianţii să aibă la raft 51% produse provenite din lanţul scurt de aprovizionare.
Patronii supermarketurilor se opun şi nu o vor aplica decît de silă. Ei susţin că prevederile legii încalcă legislaţia comunitară, principiile pieţei unice şi legislaţia românească. Obligativitatea ca 51% din produsele alimentare din supermarket să fie româneşti nu este de natură să rezolve problemele şi nici să asigure un sprijin real producătorilor români. Legea are potenţialul să afecteze masiv funcţionarea normală a comerţului alimentar.
Comerciantul are de acum înainte obligaţia să achiziţioneze carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie din lanţul scurt în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft. Fac excepţie comercianţii care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de pînă la două milioane de euro, echivalent în lei.
Legea cuprinde şi modificări privind etichetarea cărnii, printre care aceea că obligă comerciantul să afişeze vizibil sintagma «carne românească», iar produsele din carne comercializate vor cuprinde obligatoriu pe etichetă procentul de carne provenit din România. Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 150.000 lei.
Comercianţii au obligaţia să organizeze evenimente de promovare şi vînzare a produselor alimentare româneşti. Relaţiile comerciale dintre furnizori şi comercianţi sînt stabilite prin încheierea unui contract comercial negociat în prealabil de către părţi. Este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea şi să încaseze de la furnizor taxe şi servicii. Este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vîndă altor comercianţi aceleaşi produse la un preţ de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective.
• Este o lege complicată, nu se va putea aplica! În situaţie asemănătoare se află şi pieţele agroalimentare, numite înainte vreme „ţărăneşti”, iar legea prevedea ca 50% să fie ţărani la tarabă, iar 50% din mese să fie ocupate de comercianţii de produse agricole din fermele mari şi din import. Dar legea a fost schimbată, astfel că astăzi în pieţele agroalimentare procentul legal este de 60% comercianţi şi 40% producători! De aici se vede că politicienii una spun şi alta fac!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.