Traficul ilegal de ţigarete şi carburanţi rămâne în top

0
782

• Traficanţii practică metode ingenioase de a ascunde ţigaretele în autoturisme

Ieri, la Prefectură, a avut loc Şedinţa Colegiului Prefectural, unde s-a prezentat Raportul privind activitatea desfăşurată de Biroul Vamal de Frontieră Sighetu Marmaţiei în primele 6 luni ale acestui an.
Lidia Mureşan, şef birou, a prezentat rezultatele concrete obţinute. Astfel, traficul ilegal de ţigarete şi carburanţi rămân principalele probleme cu care se confruntă Biroul Vamal de Frontieră Sighet. Tentativele de sustragere de la controlul vamal a acestor produse accizabile, şi implicit încercarea de eludare a plăţii taxelor de import accize şi TVA se datorează, pe de-o parte, creşterii preţului de vânzare a acestor produse pe piaţa internă, şi implicit existenţei unui câştig uşor realizat de către persoanele care trec frecvent frontiera de stat româno-ucraineană, dar şi datorită faptului că măsurile sancţionatorii nu au întotdeauna efectul scontat, în special în ceea ce-i priveşte pe cetăţenii ucraineni sau pe cei cu dublă cetăţenie: română şi ucraineană sau maghiară şi ucraineană.
După cum a afirmat Lidia Mureşan, problema majoră în legătură cu amenzile contravenţionale aplicate în aceste cazuri o reprezintă neîncasarea aces­tora, deoarece nu există un acord în materie contravenţională între statul român şi cel ucrainean, iar în ceea ce-i priveşte pe cetăţenii cu dublă cetăţenie – aceştia nu deţin bunuri urmăribile pe numele lor.
Ţigări ascunse în torturi, prăjituri, pungi de mâncare pentru câini, cutii de detergenţi
Traficanţii practică metode ingenioase de a ascunde ţigaretele în autoturisme. Aceştia au fost în stare să demonteze motorul autoturismului pentru a ascunde pachetele cu ţigări, ori în interiorul roatei de rezervă, în ghidonul ori cadrul bicicletei. Multe pachete cu ţigări au fost găsite sub scaunul şoferului, sau în pragurile autoturismului, în cutii de detergenţi, la schimbătorul de viteză din cadrul autoturismului sau chiar în torturi, prăjituri, pungi de mâncare pentru câini. Cu ajutorul câinilor speciali (antitabac) au fost descoperite şi confiscate ţigaretele.

Majoritatea importurilor provin din Ucraina

Comparativ cu semestrul I 2015, în prima jumătate a anului 2016, volumul tranzacţiilor comerciale cu ţări terţe a înregistrat o creştere semnificativă, cu aproximativ 20%, valoarea mărfurilor importate fiind mai mare cu 11 procente.
Majoritatea importurilor provin din Ucraina (semifabricate din lemn, părţi scaune, părţi mobilier, cherestea răşinoase, încălţăminte din cauciuc, vase de expansiune, pompe şi părţi pompe de apă), Turcia (ţesături, prelată PVC, articole electrice, lanţuri şi curele pentru câini), China (flori artificiale, piuliţe hexagonale din oţel, piele artificială), Federaţia Rusă (anvelope pneumatice), Thailanda (accesorii mobilă), Taiwan (maşini de prelucrare a lemnului), Elveţia (tractoare şi utilaje agricole), Serbia (maşini pentru tăiat ciuperci). Alte importuri se fac din SUA, Canada, Iordania, Republica Moldova.
Din totalul veniturilor încasate la bugetul de stat în sem. I 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015, suma de 159.374 lei reprezintă prejudicii cauzate bugetului de stat şi cu care autoritatea fiscală s-a constituit parte civilă în dosarele penale.

Control vamal fizic, antidrog şi produse cu regim special

Pe linia activităţii de control vamal ulterior şi revendicarea declaraţiilor vamale, au fost efectuate 34 de controale ulterioare. Pe linia activităţii de control vamal fizic, antidrog şi produse cu regim special, au fost efectuate 2.522 de controale vamale specifice, din care 1.635 controale vamale antitabac efectuate de echipajele canine, 43 controale antidrog, 24 controale sumare corporale, 602 controale vamale nedistructive, 214 controale fizice amănunţite la rampa de control asupra mijloacelor de transport care trec frontiera de stat a României. În urma acţiunilor de control vamal s-au întocmit 66 de procese-verbale de contravenţie, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 88.000 lei.
S-au mai constatat şi confiscat 267 de pachete cu ţigarete marca Rothmans contrafăcute, 4.255 gr. caviar, 23 de tablouri, reprezentând bunuri culturale mobile din creaţia curentă a artiştilor plastici români, 2.761 de comprimate de medicamente diverse, 84 kg de produse de origine animală, a căror introducere în UE este interzisă. S-au mai confiscat 32,5 litri alcool, 373 litri carburant, 16.484 kg produse lactate, 272 articole de îmbrăcăminte ş.a. (I.B. Mureşan)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.