Drumul lung spre Cimitirul Vesel începe pe 13!

0
580

Ieri, la Primăria Sighetu Marmaţiei, a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Teodor Ştefanca, primarul comunei Bârsana, Ildiko Bereş, viceprimarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Peter Hurley, iniţiatorul şi motorul Festivalului “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, ediţia a VII-a, 14 – 21 august 2016 – SATELE UNITE ALE MARAMUREŞULUI” şi Adrian Pop, reprezentantul prefectului Sebastian Lupuţ.

După cum se ştie, îndrăgostitul de Maramureş, irlandezul ortodox Peter Hurley şi Asociaţia Interculturală de Tradiţii, organizează pe Iza şi Tisa o nouă ediţie a proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, în preajma Sfintei Sărbători “Adormirea Maicii Domnului”. Festivalul are ca scop promovarea şi susţinerea satelor româneşti păstrătoare de tradiţii, pe care irlandezul le consideră adevărate comori vii. Toate cele 63 de sate din Ţara Maramureşului s-au activat să participe cu câte un eveniment, unde vizitatorii pot să se întâlnească cu valorile autentice ale satului tradiţional.
“Din păcate, nu ştiu câtă lume ştie că la Bârsana, Sus pe Bradova, între 17 – 20 august vor fi 4 seri de concerte amplificate, de la ora 19, pe o scenă într-un amfiteatru natural, cu o privelişte fabuloasă, pe iarba proaspăt cosită, sub lună plină – spunea Peter Hurley. Recomandăm turiştilor să fie adecvat încălţaţi şi echipaţi cu o pătură şi o haină groasă pentru a sta pe iarbă. Programul va fi completat cu participarea mai multor muzicieni: Nicu Covaci & Arhaic Rock cu Maria Casandra Hauşi şi Adrian Naidin, Ad Hoc şi spectacolul de teatru „Autentic România”, „Subcarpaţi sub lună plină”, Mircea Florian & DJ Vasile multi–instrumentistul Andrei Dinescu, Grupul Iza şi invitaţii săi, Grigore Leşe şi invitaţii săi. Am tipărit harta şi programul complet în 8 mii de exemplare în limba română şi două mii în engleză. conceptul Satele Unite ale Maramureşului are patru componente:1. Festivalul Satelor – micro-evenimente, 14 – 20 august, în toate cele 63 de sate din Ţara Maramureşului; 2. Şcoala de vară „Moş Pupăză” – ateliere, 14 – 20 august, în memoria meşterului popular Pătru Godja-Pupăză, în satul natal Valea Stejarului, cu o extensie la Săpânţa. Este un proiect pedagogic cu o săptămână de seminarii, conferinţe şi ateliere de punere în practică a tradiţiilor vii – lemn, ţesut, muzică, dans, munca în gospodăria ţărănească. Duminică, 14 august, de la ora 20, vă invităm să fiţi prezenţi în Valea Stejarului (comuna Vadu Izei), pentru deschiderea oficială a festivalului. Va avea loc proiecţia în aer liber a unui film despre cioplitorii din Valea Stejarului, special realizat pentru festival – “Poarta” (2016, regia Vasile Mathe, Bogdan Neagota), urmată de un concert solemn Grigore Leşe închinat sărbătorii Adormirea Maicii Domnului; 3. Sus pe Bradova; 4. Reuniunea satelor la Săpânţa, Duminică, 21 august, toate cele 63 de sate din Ţara Maramureşului sunt invitate la Săpânţa. Petrecerea se întinde pe toate uliţele din jurul Cimitirului Vesel, un loc în care arta populară transmite o adevărată filosofie a vieţii şi a morţii. Facem şi hora satului! O hora epică, gigant, pe străzile din jurul Cimitirului Vesel, o horă a întreg Maramureşului prezent la Săpânţa.”
Pentru câteva zeci de turişti Festivalul începe în Gara de Nord – Bucureşti în seara zilei de 13 august, la ora 18, de unde vor pleca spre Sighet cu un tren al festivalului, cu vagon de dormit, vagon restaurant şi muzică tradiţională live cu fraţii Benţa din Bârsana.
Viceprimarul Sighetului i-a reproşat lui Peter că pe afiş, alături de Consiliul Judeţean şi Prefectura Maramureş nu apare şi sigla Primăriei Sighetu Marmaţiei, capitala Maramureşului istoric, municipiu care va pune la dispoziţia turiştilor mijloace de transport spre şi dinspre Valea Stejarului, Bârsana şi Săpânţa (detalii: la Centrul de Informare Turistică din Parcul central al Sighetului). Primarul din Bârsana a prezentat programul şi modul de acces spre Bradova, (2 km de la şosea, cu două microbuze), iar Adrian Pop a asigurat în continuare că prefectul judeţului va acorda tot sprijinul său bunei organizări a acestui mare festival.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.