Ultimele pregătiri pentru începerea noului an şcolar

0
829

Pregătiri intense în şcolile din judeţ pentru ca elevii să poată începe anul şcolar în cele mai bune condiţii. În sălile de clasă se fac ultimele retuşuri pentru ca totul să fie impecabil. Din 1 septembrie, personalul didactic al unităţilor de învăţământ a revenit la serviciu şi se pregăteşte pentru un nou început. Dacă în principal în mediul rural sunt şcoli fără autorizaţie de funcţionare şi fără aviz de securitate în caz de incendiu, în Baia Mare, liceele arată bine şi sunt pregătite să asigure elevilor o atmosferă bună pentru procesul educaţional. Unele colegii au beneficiat de fonduri serioase de la autorităţile locale, astfel încât reabilitarea a fost una pe măsură. Alţi directori s-au străduit din costurile standard per elev să realizeze câteva lucrări urgente, sperând ca în acest an şcolar să beneficieze şi de finanţări externe pentru investiţii serioase.

Traian Covaciu
Traian Covaciu

Reabilitare amplă la Colegiul Naţional Vasile Lucaciu

La Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, liceenii au parte de cele mai bune condiţii pentru a face performanţă şcolară. Doar de ei depinde acum să obţină rezultate pe măsură. Cu ajutorul fondurilor primite din bugetul local, unitatea liceală a trecut în ultimul an printr-un amplu proces de reabilitare. Instituţia arată impecabil la exterior, dar şi în interior. Aici au fost reabilitate toate sălile de clasă, s-a amenajat o sală de festivităţi şi o sală de luat masa. În curtea liceului a fost pus la punct şi un minipărculeţ. “Vrem să creăm cele mai bune condiţii pentru elevi din prima zi de şcoală, în aşa fel încât să fie totul curat, proaspăt zugrăvit, manualele în perfectă stare şi toţi diriginţii să se implice în aşa fel încât chiar din prima zi de şcoală să nu avem nicio sincopă. Peste vară s-au făcut câteva lucrări de reparaţii. Am intrat în proiectul de reabilitare totală anul trecut. Toate sălile de clasă au fost reabilitate în ceea ce priveşte schimbarea geamurilor, a parchetului, uşi şi jumătate din mobilier a fost schimbat. Din partea Consiliului Local s-au investit în jur de 600-700.000 de euro”, a declarat directorul Colegiului Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Traian Covaciu.

pregatiri-scoalaMicro-observator pentru elevii de la Vasile Lucaciu

Planurile conducerii colegiului nu se opresc aici. Până la finele anului se doreşte punerea în funcţiune a micro-observatorului care va fi folosit de elevii ce studiază astronomia. “Mai avem în proiect un micro-observator pe care nu îl vom finaliza decât probabil în decembrie. Acolo am avut o mică întârziere din cauza avizelor necesare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Probabil că vor exista ceva întârzieri. Acel micro-observator îl folosim pentru Centrul de Excelenţă în Astronomie. Avem rezultate deosebite la această disciplină chiar dacă nu este inclusă în curricula şcolară. Avem un profesor foarte pasionat şi am obţinut din partea Consiliului Local finanţarea pe care ne-o dorim de vreo 3-4 ani. Noi sperăm să nu mai avem întârzieri şi să reuşim până la finele lunii noiembrie, să îl folosim, să ne uităm la stele”, a adăugat Traian Covaciu. La Colegiul Naţional Vasile Lucaciu studiază în jur de 1.200 de elevi în clasele V-XII.

VL2Orarul şcolar în pregătire la Colegiul Tehnic George Bariţiu

Şi la Colegiul Tehnic “George Bariţiu” din Baia Mare se lucrează de zor. Aici se fac ultimele lucrări la Centrul de Documentare şi Informare. Pe parcursul vacanţei s-au desfăşurat şi mici reabilitări, igienizări şi s-au făcut unele dotări. “Investiţiile derulate în vacanţa de vară sunt cele normale pentru un bun început cu lucrări de igienizare a spaţiilor şcolare, a grupurilor sanitare, cu lucrări de reabilitare. Am reabilitat complet în această vară o sală de clasă cu mobilier şcolar, zugrăvit, tablă, videoproiector, calculator. Am reabilitat un laborator tehnologic, pentru buna desfăşurare a orelor de instruire practică şi laborator. Suntem în curs de desfăşurare până vineri cu finalizarea Centrului de Documentare şi Informare a şcolii. Am modernizat şi un laborator mai vechi de calculatoare, plus finalizăm şi o reţea educaţională. CN-VLPractic, în fiecare sală de şcoală avem videoproiector, calculator, legate în reţea, astfel încât toate materialele şi tot ce trebuie utilizat pentru un bun proces educaţional să fie folosit de cadrele didactice direct din sala de clasă. Din punct de vedere al spaţiilor şcolare Colegiul Tehnic “George Bariţiu” stă foarte bine. Toate spaţiile şcolare sunt pregătite pentru începerea şcolii în bune condiţii. Din punct de vedere al încadrărilor stăm bine. Avem acoperite toate orele din şcoală cu personal didactic calificat. Orarul şcolar este în lucru, asta înseamnă că luni după festivitatea de deschidere, elevii vor primi şi orarul”, a afirmat directorul Colegiului Tehnic “George Bariţiu” din Baia Mare, Graţian Vasile Pop. Pe de altă parte, conducerea liceului speră ca în viitorul apropiat să poată obţine o finanţare externă pentru reabilitarea unei părţi din spate a clădirii, acolo unde s-ar putea crea nişte spaţii educaţionale gen amfiteatru şi o sală de sport. Aici învaţă cam 680 de elevi.

Rodica Mone
Rodica Mone

Lucrări pe final la Colegiul Naţional Mihai Eminescu

În ce priveşte Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, aici au fost realizate unele investiţii, gen schimbare de parchet la mai multe săli de clasă, zugrăvit şi s-au făcut unele achiziţii urgente. “Am avut o serie de lucrări, respectiv parchetarea sălii profesorale, a unei părţi a bibliotecii, aşa numitul Centru de Documentare şi Informare, laboratorul de informatică a fost renovat. Am parchetat şi zugrăvit cabinetul psihologic unde avem un număr foarte mare de elevi care apelează la servicii, şase săli de clasă, secretariatul şi birourile celor doi directori. Am zugrăvit mai multe laboratoare din liceu, precum şi sala profesorală, am parchetat 4 săli de clasă. Am reconfigurat reţeaua de internet, aveam nevoie să fie la alte standarde. VL2Am adăugat la baza materială a liceului, două laptopuri, un fax performant, o unitate de procesare date pentru contabilitate şi o imprimantă multifuncţională de care aveam mare nevoie la tipărirea diplomelor. Noi zicem că anul şcolar începe în condiţii foarte bune. S-a lucrat pe perioada verii, se lucrează şi acum, dar până la sfârşitul săptămânii vom finaliza”, a precizat directorul adjunct al Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Baia Mare, Rodica Mone. La acest liceu învaţă în jur de 900 de elevi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.