Începutul de an şcolar, cu plusuri şi minusuri în Maramureş

0
846

Clopoţelul va suna pentru prima dată în acest nou an şcolar luni, 12 septembrie. Şcolile sunt în febra pregătirii pentru a primi elevii în condiţii cât mai bune. Dacă unele instituţii de învăţământ sunt în perfectă regulă din toate punctele de vedere, altele mai au încă de rezolvat probleme pentru a fi la zi cu tot ce este necesar în desfăşurarea unui act de învăţământ de calitate.

Conform informaţiilor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Mara­mureş, în judeţ există în total 312 unităţi şcolare. Dintre acestea 168 sunt şcoli cu personalitate juridică, în timp ce 144 sunt structuri arondate acestora. Din păcate, doar 75% dintre şcoli au şi autorizaţie de funcţionare, restul (36) fiind fără autorizaţie, sau în curs de autorizare (6). Printre şcolile cărora li s-a retras autorizaţia sanitară se numără: Şcoala Gimnazială Victor Babeş Baia Mare – pentru Şcoala Nr. 7 Valea Borcutului; Liceul Tehnologic Alexiu Berinde Seini din cauza modificărilor la spaţiile existente; Liceul Teoretic Ioan Buteanu Şomcuta Mare cu structurile arondate; Şcoala Gimnazială Cupşeni cu structurile arondate – lipsa apei curente; Şcoala Gimnazială Nr. 4 Poienile de sub Munte – grupuri sanitare necorespunzătoare sau Colegiul Economic Pintea Viteazul din Cavnic.

Sală de clasă a şcolii din Deseşti
Sală de clasă a şcolii din Deseşti

Lipsa apei potabile şi a grupurilor sanitare, principalele cauze ale neautorizării

Principalele cauze care duc la neautorizarea clădirilor în care funcţionează unităţi de învăţământ sunt: lipsa grupurilor sanitare interioare, lipsa apei potabile, starea de degradare a imo­bilului, inexistenţa împrejmuirii incintelor şcolare, spaţiu insuficient de recreere, funcţionarea în spaţii închiriate, clădiri monument istoric sau bloc de locuinţe. Dacă unele şcoli stau prost în judeţ, altele sunt pregătite deja cu toate cele necesare pentru a primi elevii în cele mai bune condiţii: „Nu prea avem probleme. Există bani pentru naveta oamenilor, am colaborat cu primăria bine. Pentru întreţinerea microbuzului ne-au fost iar alocate fonduri de către primărie. Şi lemne pentru anotimpul friguros avem deja. Cu manualele iar suntem în regulă, le avem toate, cu excepţia unora care nu au sosit încă din cauza situaţiei de la nivel judeţean, ce nu depinde de noi, dar urmează să le primim. La Hărniceşti avem 13 elevi preşcolari, clasele primare plus gimnaziu sunt 12 copii, avem 20 de preşcolari, o singură grupă, şi 63 de copii în clasele I-VIII, iar la Mara avem 20 preşcolari şi puţin peste 80 în clasele I-VIII. Noi suntem cu personalitate juridică, iar cele de la Hărniceşti şi Mara sunt structuri arondate nouă. Autorizaţia sanitară de funcţionare, însă, am făcut-o cu greu, dar o avem pe toate unităţile şcolare din comună”, ne-a spus Dorel Hotea, directorul şcolii din Deseşti. „Noi ne dăm concursul ca să aducem elevii în cele mai bune şi sigure condiţii la şcoală de pe toate văile şi satele care sunt dispersate: două de vale şi restul de munte. În comună funcţionează şcoala de la Giuleşti şi cea de la Berbeşti cu clasele I-VIII, care sunt vidanjate, igienizate, aşa că nu sunt probleme majore pe linia aceasta. Avem microbuzele, care sunt pregătite cu reviziile, ITP-urile făcute. Avem şi câteva zone în care se lucrează zilele astea la drum, se pietruieşte şi asfaltează pe câteva zone, tocmai pentru a putea ajunge la copii, deşi nu a mers nimeni până acum acolo cu microbuzul, însă le-am promis oamenilor, am fost deja acolo, e vorba despre o vale foarte îndepărtată, zisă Hagău, unde sunt în jur de opt copii care trebuie transportaţi”, a spus şi Laurenţiu Batin, primarul din Giuleşti.

Şcoala din Berchez - în construcţie
Şcoala din Berchez – în construcţie

La Berchez şi Berchezoaia elevii vor începe şcoala în Căminul Cultural

Din cauza lucrărilor de extindere şi reabilitare, şcolile primare din Berchez şi Berchezoaia nu îşi vor putea primi elevii în prima zi de şcoală. Astfel, micuţii vor începe cursurile în căminul cultural: „Nu va fi gata şcoala din Berchez la începutul anului şcolar, deşi Consiliul Local şi eu personal, am făcut presiuni asupra constructorului. Asta mai ales că bani sunt, doar să lucreze. Investiţiile se fac prin Ministerul Dezvoltării, pe O.G. 28 – Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Am făcut şi rectificare ca să putem asigura fonduri şi din buget, deci din punct de vedere financiar nu există probleme cu întârzierea lucrărilor din cauza neplăţii facturilor. Constructorul vine cu situaţii de lucrări, de plată, centralizatoare în fiecare lună. Din cauza acestor lucrări nu cred că vom începe anul şcolar în şcoală şi elevii vor face ore în altă parte, adică în Căminul Cultural, unde au făcut ore încă din primăvară. Totuşi, sperăm ca lucrările să se finalizeze în câteva săptămâni”, a explicat Călin Ovidiu Petrică, primarul co­munei Remetea Chioarului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.