Veterinarii din Repedea-Poieni

0
553
Dr. Dumitru Ţudic

Animalele domestice din comunele Repedea şi Poienile de sub Munte sînt identificate, crotaliate, imunizate, consultate şi tratate de către medicul veterinar dr. Dumitru ŢUDIC, şeful Circumscripţiei sanitar veterinare locale. Efectivele de bovine scad uşor, mai ales din cauza întîrzierii subvenţiilor. Efectivele de ovine se măresc – s-au înfiinţat trei exploataţii zootehnice comerciale pentru creşterea oilor. Preţul pentru carnea de miel este de 3-4 lei/kg în viu, iar pentru carnea de bovină reformă, de 3,50 lei/kg în carcasă. Preţul la tîrgul comunal al unui viţel înţărcat este de 900-1.200 lei/cap.
C.S.V. are trei medici: administratorul cabinetului şi doi medici veterinari angajaţi, tineri, veniţi din Oraviţa şi Satu Mare să practice meseria aceasta. Plus un tehnician veterinar. Cu toţii, răspund la solicitările crescătorilor de animale, zi şi noapte. Unele vaccinări şi testări sînt gratuite (subvenţionate de stat), iar altele se fac contra-cost, medicul eliberează chitanţă şi factură.
Aprovizionarea cu medicamente şi materiale veterinare este asigurată de depozitul Farmavet, pachetul fiind trimis prin curier rapid direct la dispensarul veterinar. Dr. Dumitru Ţudic ne spune că ar dori să cumpere clădirea dispensarului (acum plăteşte taxă de concesionare, la Administraţia Domeniilor Statului), pentru a construi două apartamente ale medicilor, care acum locuiesc în sat, în chirie.
Gospodarii din cele două comune cresc circa 3.000 de bovine şi circa 12.000 de ovine, dar mai puţini porci, deoarece în zonă nu se prea cultivă cereale. Hrana proteică de bază este carnea de viţel şi de miel, iar porci graşi oamenii cumpără din tîrgul local, cu 9 lei/kg în viu, aduşi din judeţul Satu Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.