De azi, Sighetul este Capitala Poeziei

0
341

Între 27 şi 30  septembrie 2016, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei şi Asociaţia ”Nichita Stănescu” din Deseşti, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăriile Sighetu Marmaţiei şi Deseşti, organizează ediţia a XLIII-a a Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighet şi Ediţia XXXVIII-a a Serilor de Poezie ”Nichita Stănescu” de la Deseşti. Alături de scriitori români sunt aşteptaţi şi confraţi din Elveţia, Germania şi Albania.
Festivalul judeţean, interjudeţean, naţional şi apoi internaţional (1991) de Poezie de la Sighet a pornit în urmă cu 42 de ani.  Din 1979, se organizează „Serile de Poezie de la Deseşti”, inaugurate chiar de Nichita Stănescu. După ridicarea poetului la stele, Serile de poezie îi poartă numele (din 1984). Din anul  2000, Asociaţia ”Nichita Stănescu”, fondată de poetul Gheorghe Pârja (iniţiatorul  manifestărilor literare de pe Mara), acordă şi Marele Premiu ”Nichita Stănescu” al Serilor de Poezie de la Deseşti. Printre cei premiaţi se numără Ana Blandiana, Carolina Ilica, Adam Pujloic (academician, Serbia), Nicolae Dabija (academician R. Moldova), Janoş Szenmartoni (preşedintele Uniunii Scriitorilor din Ungaria), Horia Bădescu, Nicolae Prelipceanu, Ion Mureşan.
festpo15sig-032La Festivalul de la Sighet şi la Deseşti, au fost şi alţi mari poeţi, scriitori, critici literari din România, Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria Elveţia, Cehia, Germania sau Israel. Să-i amintim pe câţiva: Laurenţiu Ulici (22 de ani a fost preşedinte al Festivalului), Marin Sorescu, Ioan Alexandru, Adrian Păunescu, Teohar Mihadaş, Ioan Groşan, Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian, George Ţărnea, Ion Iuga, Radu Săplăcan, Adrian Popescu, Mircea Belu, Dinu Flămând, Matei Vişniec. De 10 ani, preşedintele juriului este criticul Gheorghe Grigurcu, eseist şi poet.
Ediţia din acest an debutează azi, ora 18, la Centrul Cultural Sighet, cu întâlnirea tinerilor cititori cu poeţii veniţi din Elveţia şi cu membrii Cenaclului de literatură al Centrului Cultural. Deschiderea festivă a Ediţiei cu numărul 43 a Festivalului Internaţional de Poezie va avea loc mâine, 28 septembrie, la Palatul Cultural, ora 11.30. De la ora 13, scriitorii vor fi în mijlocul elevilor de la C.N. “Dragoş Vodă”, liceele ”Ferdinand”, Forestier şi ”Marmaţia”.
Serile de Poezie de la Deseşti încep la ora 16, la Biserica de lemn Monument UNESCO, cu  un parastas în memoria poeţilor  înălţaţi la stele, care au fost de-a lungul anilor la neuitatele Seri de la Deseşti. Apoi, în curtea casei părinteşti, pe covorul de iarbă, poetul Gheorghe Pârja va înmâna Marele Premiu ”Nichita Stănescu”. Printre mere nuci şi pancove, va avea loc un recital de poezie susţinut de cei prezenţi. Cel mai longeviv spectator: Mama Doca Pârja, gazda bună. Tot miercuri, de la ora 18, la Biserica Reformată din Sighet, poetul şi pianistul Erwin Messmer din Elveţia va susţine un recital de orgă.
Joi, de la ora 10, la Colegiul Naţional ”Dragoş Vodă” din Sighet, scriitorul Radu Ţuculescu va modera întâlnirea dedicată Zilei Literaturii elveţiene. De la ora 12, la Palatul Cultural, în cadrul Mesei rotunde, va fi omagiat preşedintele juriului, Gheorghe Grigurcu, la 80 de ani. Ora 13, lansare de carte. Ora 17,30, în sala de Festivităţi a Palatului Cultural: Poezia în lectura autorilor şi recital folk Ducu Hotima. Ora 19: Festivitatea de premiere.
Vineri, 30 septembrie, ora 11, în sala hotelului Nova din Sighet: Masa rotundă ”Ion Iuga – Binecuvântată amintire”. După-amiază, Festivalul se va încheia cu un recital de  muzică şi poezie şi un recital al actorului Claudiu Pintican.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.