Administraţia Tăuţi solicită cantina Remin din Nistru

0
550

Primăria oraşului Tăuţii Măgherăuş doreşte să cumpere, de la Compania Remin, fosta cantină a minerilor din Nistru. Imobilul, aflat într-o continuă degradare, ar urma să devină cămin cultural pentru comunitatea de mineri din cartierul Nistru, dacă va intra în proprietatea primăriei. Administraţia locală a făcut de ceva vreme demersurile de preluare către companie şi acum aşteaptă răspunsul. În momentul de faţă, primăria asigură paza acestui obiectiv.

Primarul spune că a început demersurile de preluare cu mult timp în urmă, însă nici până în ziua de azi nu a primit un răspuns concret din partea Reminului: „Ne interesează cantina Nistru ce aparţine Reminului. Clădirea este amplasată în centrul localităţii, pe două nivele. Imobilul e robust şi dorim să îl achiziţionăm, dar birocraţia din România şi de la companie ne opreşte deocamdată. Am întreprins toate demersurile, am făcut solicitări şi domnul director Gâlcă mi-a tot promis că se va rezolva. Uite că acum este toamnă şi încă nu s-a rezolvat nimic. Vrem să cumpărăm această cantină pentru a o renova şi a o reda în folosinţă cartierului Nistru, care nu are un cămin cultural. Aici nu există un loc, o sală unde să repete fanfara, corurile şi toate celelalte. Deci aici nu avem un locaş de cultură la Nistru. De asemenea, nu avem o sală pentru diferite festivităţi. Aici sunt mulţi foşti mineri şi oamenii n-au aşa ceva, n-au unde să-şi ţină o pomană, o nuntă, că-s un cartier sărac. Dacă merg în Baia Mare să închirieze restaurante şi săli de evenimente trebuie să plătească mega-preţ. Nu-i de unde!” a declarat Anton Ardelean, primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş.

Anton Ardelean
Anton Ardelean

Clădirea se află în degradare continuă

Fosta cantină se degradează pe zi ce trece, iar hoţii fură ce pot de acolo. Primăria vrea să o preia, până mai are ce: „În aceste condiţii, stă nefolosită o clădire pe care eu o păzesc şi care începe să se degradeze, se sparg geamurile, începe să se fure ce se mai poate fura de prin ea. Eu am vrut să cumpăr şi fostele perimetre de la <11 Iunie>, tot din Nistru. Am avut acolo un deces, din cauza unui accident, pe vremea prefectului Rohian. Deci necazurile sunt mari. Această companie ar trebui să ne vândă odată acest obiectiv. Nu prea am înţeles de ce nu o fac, dar ştiţi de ce cred eu că nu o vând? Pentru că le ţin acolo la AVAS ca active şi instituţia le dă până la 5% salarii. Deci lor le convine să aibă imobile în stoc. De asemenea, Reminul are şi datorii la noi. Avem de recuperat de la ei miliarde de lei vechi. În contul lor am putea să preluăm aceste active. Dar eu sunt de acord să le şi cumpărăm, să nu amestecăm datoriile în ecuaţia asta. O să ne dea ei datoriile când vor putea. Noi suntem dispuşi să o plătim după evaluare, că nu trebuie nimănui clădirea asta. Însă nu mă las până nu o luăm, că practic această cantină a fost construită din banii minerilor. Din câte ştiu au ei şi evaluările făcute, însă dacă mai stau mult nu o să mai aibă ce vinde, că se distruge singură”, a conchis edilul.

Ovidiu Gâlcă - director Remin
Ovidiu Gâlcă – director Remin

Compania Remin analizează cererea

Directorul Companiei Remin spune că a primit solicitarea din partea primăriei din Tăuţii Măgherăuş, însă cei care au decizia finală sunt administratorii judiciari: „Am primit solicitarea şi din partea Primăriei Tăuţii Măgherăuş, iar demersul este în derulare. Am ajuns la faza în care administratorii judiciari, după obţinerea aprobărilor necesare, respectând prevederile Legii insolvenţei, vor da drumul la aceste vânzări. De aici încolo ei ştiu mai bine, nu pot spune ce va ieşi. Noi am făcut evaluarea, le-am dat hârtiile să poată scoate la vânzare imobilele”, ne-a precizat Ovidiu Gâlcă, directorul Companiei Remin.

Oamenii ar vrea o sală de cultură

Comunitatea din Nistru simte lipsa unui loc în care să se desfăşoare evenimente cultural-artistice: „Eu nu cred că este cineva din localitatea noastră care să nu vrea un cămin cultural în care să se desfăşoare activităţi culturale, spectacole, cum au cei din Băiţa spre exemplu. Suntem o comunitate de foşti mineri şi cred că măcar atâta merităm”, a spus Maria P., localnică. „Ar fi bine să preia primăria clădirea că uitaţi în ce stare e acum: se află în paragină şi se deteriorează pe zi ce trece. Hoţii fură ce pot. Păcat de ea. Îmi amintesc pe vremuri ce de lume era aici toată ziua şi acum zace în paragină! Nu ştiu însă cât va cere Reminul pe ea şi dacă primăria va avea banii”, ne-a explicat şi Ion, un fost miner.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.