Mai mulţi şomeri în Maramureş

0
310

Lunar, la sate se înregistrează tot mai mulţi şomeri. O statistică a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM) indică faptul că la finele lunii septembrie, în mediul urban existau 3.375 de persoane fără un loc de muncă, ceea ce reprezenta 48,96% din totalul şomerilor. În schimb, în mediul rural erau semnalaţi 3.517 şomeri, ceea ce indică o rată de 51,04 %. Situaţia este cu atît mai gravă, cu cât se constată că la nivelul judeţului cele mai multe persoane nu beneficiază de un ajutor de şomaj. Astfel, în primele nouă luni ale anului se înregistrau peste 70 % de persoane fără un loc de muncă, lipsite de indemnizaţie.

Ce studii au cei mai mulţi şomeri?

Pe parcursul anului, numărul şomerilor neindemnizaţi s-a situat între 4.800 şi 5.500 de persoane. „Şomerii neindemnizaţi sunt, de regulă, persoane care fie au ieşit din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, fără a se putea încadra, fie nu întrunesc condiţiile legale de acordare a indemnizaţiei de şomaj, dar apelează la serviciile agenţiei pentru a-şi găsi un loc de muncă. Acestea sunt persoane cu o pregătire inferioară, în majoritate provenind din mediul rural, care sunt nevoite să apeleze la autorităţile locale pentru obţinerea venitului minim garantat, astfel încât să-şi asigure mijloacele de trai. Definitoriu pentru aceste luni este faptul că numărul şomerilor neindemnizaţi a depăşit numărul şomerilor indemnizaţi”, a declarat directorul executiv al AJOFM Maramureş, Oana Oşanu. Conform aceleiaşi statistici realizate de AJOFM, cei mai mulţi maramureşeni fără un loc de muncă fac parte din categoria celor cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, respectiv peste 72 %. Şomerii cu studii liceale şi postliceale reprezintă în medie 21,31 %, iar cei cu studii universitare, în medie, 5,94 %. De altfel, s-a constatat că persoanele cu nivel de educaţie şi pregătire ridicat apelează mai puţin la serviciile AJOFM.

Tinerii îşi găsesc greu un job

Pe de altă parte, analiza AJOFM indică şi care sunt grupele de vârstă cele mai vulnerabile atunci când vine vorba despre posibilitatea de a se angaja. Rezultă că persoanele cu vârsta între 40-49 de ani şi cei cu vârsta sub 25 de ani îşi găsesc cel mai greu un job. În primele nouă luni ale anului, şomajul în rândul persoanelor cu vârsta între 40-49 de ani era de 25,18 %, iar în rândul tinerilor sub 25 de ani, 21,26 %. Astfel, la finele lunii septembrie, în Maramureş, se înregistrau 1.437 tineri cu vârsta sub 25 de ani care erau şomeri, 626 şomeri din categoria 25-29 ani, 1.447 persoane fără loc de muncă, încadrate în categoria de vârstă 30-39 de ani, 1.702 şomeri cu vârsta între 40-49 de ani, 696 cu vârsta între 50-55 ani şi 849 de şomeri cu vârsta de peste 55 de ani. În ce priveşte şomajul de lungă durată, la 30 septembrie 2016, în evidenţele agenţiei se aflau 416 tineri sub 25 de ani ce erau în şomaj de peste 6 luni (ceea ce reprezintă 29,31 % din totalul şomerilor încadraţi în această categorie a tinerilor sub 25 de ani care este de 2.040) şi 936 de adulţi aflaţi în şomaj de peste un an, adică 17,35 % din totalul şomerilor adulţi. De la începutul anului şi până în prezent, din evidenţele şomajului au ieşit 9.740 de persoane. În schimb, au fost semnalate 3.008 înscrieri noi în şomaj, acestea fiind persoane care au apelat pentru prima dată la serviciul public de ocupare pentru a obţine sprijin în găsirea unui loc de muncă. Potrivit oficialilor AJOFM Maramureş, rata şomajului a înregistrat o uşoară creştere din luna august, ajungând la finele lunii septembrie la 3,39 %. În primele cinci luni ale anului, numărul şomerilor a fost în scădere, însă din luna iunie, a crescut numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, astfel încât la finele lunii septembrie s-a ajuns la 6.892 de şomeri. Directorul executiv al AJOFM Maramureş, Oana Oşanu consideră că numărul şomerilor a crescut în această perioadă ca urmare a înregistrării în evidenţele instituţiei a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ. De asemenea, numărul maxim de şomeri înregistraţi pe parcursul primelor nouă luni ale anului a fost în ianuarie de 7.155 de persoane, iar în luna septembrie de 6.892 de persoane. În prima parte a anului s-a mai constatat că şomajul în rândul femeilor e mai scăzut decât în rândul bărbaţilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.