Composesoratul Borşa a cîştigat!

2
4731

Matei Mihali, preşedintele Asociaţiei Composesorale Borşa, asociaţie de proprietari de pădure desfiinţată în 1848 şi reînfiinţată în anul 2000 prin Legea nr. 1, a fost ieri la redacţie şi ne-a arătat ultimele încheieri civile care atestă că procesele pe care le are cu statul român s-au încheiat şi rezultatul este favorabil Composesoratului pe care îl reprezintă.
Iată ce a declarat Matei Mihali: „După o bătălie judiciară de 17 ani, Judecătoria din Sighetu Marmaţiei a dispus executarea Încheierii Civile nr. 1.625 din 7 septembrie 2016 emisă de Judecătoria Năsăud, prin urmare executorul judecătoresc Dorel Aniţei, la cererea creditorului, Asociaţia Composesorală Borşa, împotriva debitorului Comisia locală Borşa pentru stabilirea drepturilor de proprietate, va executa suma de 694.240 lei, plus 1.000 lei pentru fiecare zi de întîrziere, în caz de neplată. Comisia locală Borşa are obligaţia să pună Asociaţia Composesorală Borşa în posesia suprafeţei de teren cu vegetaţie forestieră de 17.000 ha, aşa cum a prevăzut sentinţa civilă din 2005, rămasă definitivă şi executorie. De 11 ani, această sentinţă nu a fost pusă în aplicare de Comisia locală Borşa de fond funciar şi de Comisia judeţeană Maramureş de fond funciar. După 17 ani de procese, am învins în lupta juridică pe care am dus-o cu statul. Din cîte ştiu, va intra pe fir şi DNA-ul, vor fi cercetări penale cum s-a ajuns aici. De la judecătorul care a permis înfiinţarea mai multor composesorate în Borşa, cu toate că în 1948 a existat doar unul singur, pînă la cei din comisiile funciare care au validat păduri pentru alte composesorate decît pentru cel reînfiinţat în 2000, vor fi întrebaţi de procurori despre faptele lor. În procesul nostru am fost judecaţi de peste o sută de magistraţi de la judecătoriile din Vişeu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Judecătoria Aleşd, Tribunalul Bihor, Curtea de Apel Bihor, revizuire la Judecătoria Aleşd, Tribunalul Timiş, Curtea de Apel Timiş, Curtea de Apel Bihor din nou, Curtea de Apel Cluj, Judecătoria Bistriţa, Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi în cele din urmă, Judecătoria Năsăud. Aceşti judecători au decis în cele din urmă că noi, composesorii, avem dreptate. Comisia locală Borşa trebuie să ne plătească suma de 7 miliarde lei vechi, dar şi Comisia judeţeană Maramureş are să ne dea 7 miliarde de lei vechi. Avocaţii statului ne-au purtat 17 ani prin tribunale, iar acum s-a dovedit că nu au avut dreptate. Noi am cheltuit mulţi bani pe avocaţi, tot ce am agonisit într-o viaţă de om. Ne-a ajutat fără plată avocatul Bogdan Ioan Tudor din Bucureşti, dar de folos ne-a fost şi avocatul Dan Victor Lazăr din Cluj. Aşa cum nu pot exista două persoane fizice cu acelaşi nume şi aceleaşi acte de identitate, aşa nu se poate să existe două persoane juridice reînfiinţate în locul uneia ce a fost desfiinţată de stat în 1948!”
Situaţia este delicată pentru primarul Borşei, Ioan Sorin Timiş, şi pentru prefectul Sorin Lupuţ, care dau seamă pentru fapte petrecute în urmă cu 17 ani şi lăsate nerezolvate de toţi cei care au condus primăria Borşa şi judeţul Maramureş de atunci încoace.

2 COMENTARII

  1. Un pas mare pentru dreptate, dar treaba e doar pe jumatate rezolvata. Cealalta jumatate este ca vinovatii sa-di primeasca pedeapsa fie ca sint primari, afaceristi, politruci sau judecatori.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.