Repere despre cum se creşte frumos o familie

0
670

Un simpozion pe tema familiei a avut loc săptămâna trecută, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Invitaţi din diferite domenii au ales să le vorbească participanţilor despre câteva repere ce pot ajuta la formarea unei familii în societatea de azi. Invitatul special al evenimentului organizat de Asociaţia „Maramureş pentru Viaţă şi Familie” a fost conf. univ. dr. Sebastian Moldovan, fiul preotului Ilie Moldovan, cel care a iniţiat la nivel naţional mişcarea Pro-Vita, alături de poetul Ioan Alexandru. Preotul Ilie Moldovan a trecut la Domnul în urmă cu cinci ani. În timpul vieţii, preotul Ilie Moldovan a realizat un adevărat apostolat prin ţară, încercând să salveze neamul de la pieire prin modelul personal de familie, dar şi prin scrisul teologic, prin misiunea jertfelnică şi cuvintele sale pline de trăire şi forţă, pe care le-a rostit la întâlnirile cu studenţii, dar şi la conferinţele susţinute cu diferite ocazii. În cadrul simpozionului au mai vorbit: pr. dr. Cristian Ştefan, conf. univ. dr. Delia Suiogan, psihologul Adela Bontoş şi avocatul Norbert Angelescu.

Cum se creşte o familie?

„E important să realizăm ce înseamnă familia creştină. Dacă nu vom înţelege acest aspect vom ajunge la cuvintele părintelui Ilie Moldovan, că ne piere nea­mul românesc”, a semnalat pr. dr. Cristian Ştefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. În cadrul simpozionului intitulat „Familia azi. In memoriam pr. Ilie Moldovan”, s-a accentuat faptul că „atacurile” asupra familiei sunt tot mai subtile, mai perfide şi greu de contracarat. Pe de altă parte, conf. univ. dr. Sebastian Moldovan i-a îndemnat pe cei prezenţi să mediteze mai mult la „cum se creşte o familie?”. Sunt anumite lucruri cărora nu li se dă importanţă, dar care contează. În zilele actuale, vârsta la căsătorie se amână, iar divorţialitatea a atins niveluri ridicate. E clar că se schimbă ceva. „Orice schimbare produce dureri, multe suferinţe”, a mai spus Sebastian Moldovan. Conf. univ. dr. Sebastian Moldovan a mai arătat că „Familia nu apare din senin. familia tradiţională înseamnă familia care îmbrăţişează credinţa în Dumnezeu. Nu e suficientă dragostea între soţi, creşterea de copii, ci e esenţială viaţa în Hristos şi transmiterea credinţei de la o generaţie la alta. Copiii învaţă lucrurile esenţiale despre Dumnezeu privindu-i pe părinţi cum se comportă”. Tocmai de aceea, e esenţial ca părinţii „să se sincronizeze emoţional cu copilul. S-a constatat că la mamă şi la copilul ţinut în braţe ritmul inimii bate cu aceeaşi frecvenţă… A empatiza emoţional cu cealaltă persoană, a te bucura, a te linişti se învaţă în primii ani de viaţă”. Sebastian Moldovan a atras atenţia că în formarea actualelor familii contează şi trecutul. „Un prim factor de creştere a familiei sunt familiile anterioare, ceea ce ne responsabilizează în legătură cu trecutul”.

“Familia de familie este parohie”

E obligatoriu să se conştientizeze că între valorile familiei şi valorile societăţii există de cele mai multe ori o prăpastie. Nu e suficient ca pruncul să deprindă anumite repere despre conduita morală şi spirituală în familie, în contextul în care societatea vine de cele mai multe ori cu un sistem inversat de valori, ceea ce îl poate deruta pe copil. „Avem nevoie de o comunitate de familii ca un copil să-şi regăsească valorile. Ori educăm o întreagă generaţie de copii, ori nu educăm niciun copil. Familia de familie este parohie. Dacă vrem să transmitem copiilor valorile credinţei, nu putem face acest lucru în mod individualist, ci doar în Trupul lui Hristos care este Biserica, nu putem face decât ca familie de familie, învăţând ceea ce nu ştim foarte bine, să trăim împreună, să urmăm îndemnul Sfântului Apostol Pavel: «Purtaţi-vă sarcinile unii altora»”, a explicat conf.univ.dr. Sebastian Moldovan. Acesta a mai concluzionat că „există ceva indestructibil în fiecare neam creştin. Oricât de mult s-ar strădui adversarii, vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi împotriva noastră, avem ca şi dăinuire şi ca o ancoră în veşnicie credinţa în Dumnezeu, taina Dumnezeieştii Liturghii şi a împărtăşirii cu Domnul nostru Iisus Hristos”.

“Să ne reîntoarcem la rădăcini”

În cadrul simpozionului a mai vorbit conf. univ. dr. Delia Suiogan care a accentuat că e nevoie „să ne reamintim rădăcinile noastre”. „În trecut, familia era un simbol al stării de echilibru, armonie, stabilitate. Se spune că iubirea e foc de paie, dragostea e foc de lemne, iar familia era focul cel viu”, a spus Delia Suiogan. La rândul său, psihologul Adela Bontoş, a prezentat tema „Rolul familiei în formarea adolescentului”, iar avocatul băimărean Norbert Angelescu a adus în discuţie prevederi legislative referitoare la familie. Simpozionul a fost încununat de momente artistice susţinute de tinerii: Paula Coteţ, Bogdan Iacob, Gabriela Ardusătan şi Cecilia Bozga.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.