Săptămâna Europeană a Vaccinării la Spitalul de Boli Infecţioase Baia Mare

0
488

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa a OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.
Spitalul de Boli Infecţioase  şi Psihiatrie Baia Mare, prin Secţia de Boli Infecţioase şi Cabinetul de Vaccinologie se alătură acestui demers prin acţiuni de conştientizare în rândul populaţiei vulnerabile în privinţa imunizării pe tot parcursul vieţii.
Vaccinarea previne între două şi trei milioane de decese în fiecare an. Se estimează că în fiecare an, în Europa, 32.000 de copii mor încă din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Fără vaccinuri, eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei şi a rujeolei în multe zone ale lumii ar fi fost imposibile. Vaccinuri noi şi îmbunătăţite sunt disponibile în prezent, nu doar pentru a proteja copiii, ci şi adolescenţii şi adulţii. Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi nu sunt vaccinaţi corespunzător, aceasta datorându-se lipsei cunoştinţelor privind vaccinarea şi beneficiile oferite de aceasta.

Neprezentarea şi refuzul – principalul motiv pentru nevaccinare

Neprezentarea este principalul motiv pentru nevaccinare, în special în mediul rural, în timp ce refuzul este mai frecvent în mediul urban. Faţă de vârsta de 12 luni, numărul de copii nevaccinaţi corespunzător vârstei ( la 24 luni) a scăzut cu 91% în 2012 şi cu 87,2% în 2013.
Vaccinările obligatorii sunt: Hep. B BCG, DTPa-VPI-Hib-Hep Pneumo conjugat, DTPa-VPI-Hib, Pneumo conjugat, DTPa-VPI-Hb-Hep B, DTPa-VPI-Hib, RRO, Pneumo conjugat, RRO, dT. Vaccinările opţionale sunt vaccinări pentru profilaxia bolilor pentru care există vaccin specific, dar care nu este inclus în programele obligatorii de imunizare. Acestea sunt: vaccinare antivariceloasă, antihepatitică A, antigripală, antipneumococică, antimeningococică, antirabică.

Cabinet de Vaccinologie la Spitalul de Boli Infecţioase Baia Mare

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare are în structura sa Cabinetul de Vaccinologie, unde se vaccinează şi se eliberează Certificatul internaţional de vaccinare persoanelor care circulă în diferite scopuri în ţările unde anumite boli infecţioase se manifestă endemic şi care se adresează acestui serviciu.
Anterior unei călătorii în zone endemice se recomandă vaccinarea pentru diferite boli care beneficiază de prevenţie specifică – vaccinarea antihepatită A, antihepatita B, antitifoidică,  antirabică, antimeningococică, antiholerică, antifebră galbenă, antiencefalită de căpuşă, antiencefalită japoneză, profilaxia malariei. De asemenea, se efectuează rapelurile cu dT din 10 în 10 ani, pentru împrospătarea titrului de anticorpi, dar şi pentru reducerea surselor de germeni în rândul adolescenţilor şi adulţilor care vin în contact cu sugari, copii mici, părinţi, membri de familie, personal medical, personal de îngrijire. Acest cabinet de vaccinologie deserveşte atât populaţia judeţului Maramureş, cât şi populaţia judeţelor limitrofe, fiind de importanţă regională – ne-a informat jr. Mircea Ciocan, managerul interimar al Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.