Land Art la Timişoara

0
911

Şase studenţi de la Centrul Universitar Nord Baia Mare, coordonaţi de artistul plastic, Mihai Tirică, au realizat lucrări de Land Art în cadrul celei de-a 25-a ediţii a Festivalului StudentFest din Timişoara. Practic, tinerii au apelat la elementele din natură pentru a se manifesta artistic. Aşa au ajuns să fie utilizate pietricele, pământ, crengi sau conuri.

Viziune contemporană la StudentFest

Tema din acest an a Festivalului Student Fest de la Timişoara a fost „Viziune”. Organizatorii au considerat că tema le dă posibilitatea studenţilor să-şi pună şi mai mult în valoare creativitatea, pentru că „viziunea este ceea ce îl defineşte pe om şi îl diferenţiază de cei din jurul lui. Viziunea ne conduce spre nou, spre necunoscut. Ea ne ajută să ne revoltăm într-un manifest cultural în diferitele domenii ale artei, cu certitudine şi impact”. La actuala ediţie, Centrul Universitar Nord Baia Mare a fost reprezentat de şase studenţi de la Facultăţile de Construcţii, Litere şi Arte Plastice. Este vorba despre Andreea Ampoiceanu (Facultatea de Litere), Dalina Ampoiceanu (Facultatea de construcţii), Raluca Grigoriu, Anca Oros, Livia Ifrem, Alin Hereş (master pictură). Tinerii s-au implicat în Atelierul de sculptură şi lemn, coordonat de artistul Mihai Tirică. În cadrul atelierului, tinerii au creat cinci lucrări de Land Art care au fost bine primite de cei prezenţi. „Am realizat cinci lucrări de Land Art, o ramură mai nouă în cadrul artei contemporane. E un mod de manifestare artistică foarte aproape de natură. Omul creează cu elemente din natură, forme şi aranjamente care să-i sugereze anumite lucruri, dar fără a deranja natura: crengi, conuri, pietre, orice element luat din natură. Foarte bine au fost primite, mai ales că lucrările au fost concepute de studenţi. “Am avut şedinţe de lucru cu ei, am analizat materialele disponibile în Parcul Studenţesc şi în urma analizei, fiecare a venit cu o propunere. Lucrările nu pot fi văzute în altă parte, sunt realizate în locul respectiv şi nu sunt permanente, pentru că totul e biodegradabil, au o viaţă scurtă aceste lucrări”, a punctat artistul Mihai Tirică.

Cel mai longeviv festival

Student-Fest-1La final toţi participanţii au primit diplome. Coordonatorul Atelierului de sculptură şi lemn, Mihai Tirică, a concluzionat că evenimentul a fost unul „extraordinar”. „Şi anul trecut m-a cucerit festivalul studenţesc prin amploarea şi diversitatea domeniilor abordate: muzică, teatru, dans, sculptură, ceramică, pictură, literatură, foto, absolut toate domeniile artistice unde te poţi manifesta. La acest festival participă studenţi din toate centrele universitare din România, Republica Moldova. În alţi ani au fost şi din Bulgaria, Ungaria. Eu am fost selectat anul trecut, în urma unei selecţii făcute de studenţi pentru că tot ce se întâmplă e organizat de studenţi. Ei îşi aleg echipe, voluntari la fiecare atelier. Fiecare student dacă simte că are afinităţi faţă de respectivul atelier, se înscrie”, a mai spus Mihai Tirică.
StudentFest este unul dintre cele mai longevive festivaluri din România. Ideea festivalului este aceea de a aduce la un loc studenţi interesaţi de arhitectură, arte stradale, arte video, ceramică, dans, de­sign vestimentar, experimentarium, fotografie, grafică, literatură, muzică, pictură, publicitate, sculp­tură şi teatru, cu artişti experimentaţi din aceste domenii. De asemenea, StudentFest se adresează şi publicului larg, în cadrul evenimentului fiind organizate expoziţii, spectacole şi concerte.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.