La 72 de ani, lucrează singur în 5 solarii!

0
3344

Paul Ioan Berey din Ariniş lucrează de o viaţă în agricultură, a fost inginer agronom, iar după ce a ieşit la pensie a continuat să activeze în domeniu pe cont propriu. Acum, are cinci sere în care cultivă legume şi le vinde în faţa porţii. Toată munca o face singur!
Niciodată n-a avut prea multe legume, din contră, mai puţine decât cererea. „În sere, în acest moment am roşii, vinete, ardei şi castraveţi. Producţia este însemnată, dar toate legumele obţinute le valorific numai la poarta casei. La noi este vinerea piaţă, dar nu merg acolo, deoarece nu a fost an să am atâtea legume câte mi s-au cerut! Deci cererea pentru ceea ce produc este mult mai mare decât pot eu să produc. Dacă fac legume de calitate, oamenii mă caută, am clienţii mei, vin de peste tot din zonă. De 50 de ani cultiv legume, cu certificat de producător agricol”, ne-a explicat Paul Ioan Berey.

Producţia bio, imposibil de obţinut…

arinis1Soţia i-a decedat în urmă cu 11 ani, iar cei patru copii îi sunt cu rosturile lor, aşa că Paul Ioan Berey lucrează singur în solarii. Producţia bio e mai mult un vis, după cum chiar el ne-a spus: „În ceea ce priveşte producţia, sunt poveşti că produci eco… Culturile bio sunt poveşti cu roş-cocoş. E imposibil aşa ceva, când e plină România de fel şi fel de dăunători şi boli… Eu am spaţii protejate, aşa că acolo stropesc mai puţin. Roşiilor le-am dat o stropire după plantare. Apare câteodată musculiţa neagră sau albă de seră şi atunci e obligatoriu să stropeşti. Folosesc îngrăşământ chimic complex 16-16-16, sau 20-20-0 şi fac irigaţii. Scot apa din fântână cu o pompă de 36 de waţi, o adun într-un bazin pus pe o movilă de pământ şi de acolo curge prin cădere în toate solariile. Meseria mea de bază a fost cea de inginer agronom, aşa că de când mă ştiu asta fac. Din momentul în care am terminat facultatea, m-am trezit în fiecare zi la ora 5 dimineaţa, am mers la secţie ca să trimit tractoarele la câmp, să organizez munca şi acum am rămas tot aşa, cu munca asta şi la pensie… Merg înainte singur cât pot, ce să fac alt­ceva, că soţia a decedat în 2006, iar cei patru copii sunt duşi în patru direcţii diferite”.
Autoturismele opresc la poarta lui pentru a cumpăra legume: „De câte ori trec pe aici, mă opresc la domnul Berey şi cumpăr legume. Sunt mult mai gustoase decât cele din supermarket, care nu ştii de unde provin”, ne-a explicat Cosmin Pop.
În ziua vizitei noastre, Paul Ioan Berey avea la vânzare, în poarta casei, roşii (5 lei/kg – au început să se coacă), ardei, dovlecei (3 lei/kg) şi castraveţi (2 lei/kg).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.