Ateliere de poveste la Bastionul Măcelarilor

0
1388

La început de vacanţă, copiii de la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”, alături de colegii de la alte şcoli din Baia Mare au „depănat” poveşti despre meşteşugurile tradiţionale. Practic, ei au putut afla informaţii despre spaţiul în care s-au aflat, dar şi despre tradiţii. În plus, copiii s-au implicat în atelierul preferat. Unii au ales confecţionatul de zgărdane, alţii cioplitul în lemn, cusăturile, realizarea de icoane sau confecţionatul unor lucrări din seminţe.

„Poveşti” tradiţionale

Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” a organizat la Bastionul Măcelarilor acţiunea intitulată „Ateliere de poveste”. Cu această ocazie au fost expuse şi o parte din lucrările realizate în cadrul concursului „Citeşte, convinge, creează”, ajuns la a patra ediţie. „În cadrul acţiunii Ateliere de poveste am adus şi lucrările realizate în cadrul concursului “Citeşte, convinge creează”. Am avut lucrări ale copiilor din întreaga ţară, aproximativ 16 judeţe. Din Baia Mare a participat un număr de 10-12 şcoli, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a. Am realizat o expoziţie a acestor lucrări şi pe lângă acest lucru ne-am axat pe câteva ateliere. Am încercat să le oferim copiilor şi o alternativă de vacanţă şi de petrecere a timpului liber.  Atelierele pe care le-am pregătit sunt ateliere de poveste în care am spus istoria locului şi a meşteşugului. Invitaţi au fost muzeograf Oana Leşiu, povestea icoanei pe sticlă a fost spusă de prof. Vlad Bondre şi de maestrul iconar Suzana Debreţeni. Palincaş Anca, preşedinta comitetului de părinţi se ocupă de cusături, iar la zgărdane şi bijuterii cu motive tradiţionale am avut-o pe Florica Roman, meşter popular. De asemenea, am mai avut un atelier de creaţie cu seminţe coordonat de Eugenia Popiţa. Ştefan Groza a venit pentru cioplitul în lemn, iar doamna Minerva Luca a pregătit atelierul numit Miresme de vară din flora României”, a spus profesorul de limba şi literatura română, Ramona Buhai, consilier educativ.

Ateliere practice „de poveste”

Ateliere de poveste 007Copiii au ascultat poveştile, dar au trecut şi la treabă. Imediat s-au implicat în atelierele puse la dispoziţie. Unii au învăţat arta cusutului, alţii au pus mărgele pe zgărdane, au fost copii care s-au orientat la cioplitul în lemn sau la realizatul icoanelor pe sticlă. „Eu desenez un înger. Am studiat şi pe internet cum se potrivesc mai bine culorile între ele. Galben este ideea de lumină. Mai e aici Sfântul Gheorghe. Când eram la grădiniţă am ajuns pe locul al II-lea pe ţară la un concurs de desene. Îmi place şi acum să pictez. La acest atelier e frumos. Îmi văd clasa bucuroasă, suntem împreună, facem echipă împreună”, a punctat unul dintre copii, Vlad Ionuţ Dragomir. O altă participantă, Andrada Popan a mărturisit că „eu vreau să realizez o fantezie din seminţe. Am ales seminţele care mi se pare că se potrivesc mai bine: seminţe de in, de porumb, de floarea-soarelui. Nu e foarte greu. Acum e prima dată când lucrez aşa. Sunt în clasa a III-a. La acest atelier îmi place foarte mult. Arta e pasiunea mea”.

Artă… inedită

Ateliere de poveste 012Dascălii s-au întrecut şi ei în a face cât mai fascinantă activitatea propusă elevilor. Astfel, prof. Suzana Pop Debreţeni i-a învăţat pe copii că „dincolo de ceea ce din punct de vedere religios este icoana pentru omul de la ţară în mod deosebit a fost legătura concretă cu Dumnezeu. Pentru un om simplu este mai la îndemână ceea ce vede. Dincolo de partea de dogmă, omul de rând a avut prin icoană şi are şi astăzi legătura concretă cu divinitatea. Mai mult, fiecare sfânt are propriile caracteristici. Unele sunt umane, pentru că sfântul a fost înainte de toate om şi atunci prin intermediul lui omul de rând simţea că are mai multe şanse. Avem unii sfinţi foarte îndrăgiţi: Sfântul Andrei care e ales ca protectorul poporului român, Sfântul Gheorghe. Maica Domnului pentru omul de rând este mama noastră, mama tuturor, care ne protejează, dar ne şi înţelege slăbiciunile şi nu întâmplător e considerată scara de legătură cu Dumnezeu. Şi icoana pe sticlă şi pe alte materiale e pentru copii prima legătură cu realizarea de la cap la coadă a imaginii umane pentru că în general se tem de portret de desenul complex cu forma umană. La icoană au avantajul că se lucrează după forme deja cunoscute. De la formă ajungem la culori şi implicit vorbim şi de simbolistica culorilor”, a relatat Suzana Pop Debreţeni, profesoară de educaţie plastică şi pictură grafică, artă decorativă şi design, Şcoala Populară de Artă „Liviu Borlan”. Unul din atelierele inedite a fost cel unde s-a lucrat cu seminţe variate. „De multe ori vorbim de deşeuri că vrem să le aruncăm. Păcat. Avem posibilitatea să realizăm lucruri decorative folosind deşeuri. Acum am realizat un desen decorativ cu boabe de cafea şi batoane de scorţişoară. Se pot aşeza şi pe perete. Arată frumos. Copiii au fost interesaţi. Am început să predau acum cinci ani un modul de deşeuri şi am realizat că e păcat să le aruncăm, că trebuie să le folosim”, a spus Eugenia Popiţa. La „Atelierele de poveste” au mai fost prezenţi elevi de la Şcolile Gimnaziale Nicolae Iorga, Ion Luca Caragiale, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Şcoala Internaţională, coordonator, director Claudia Petrescu. De la Inspectoratul Şcolar Judeţean a participat inspectorul Natalia Fornvald. Atelierele de poveste urmează să continue inclusiv la clasă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.