Recomandări pentru trecerea frontierei în perioada concediilor

0
323

Având în vedere că în luna august mulţi cetăţeni români aflaţi în afara graniţelor ţării se întorc în România pentru a petrece concediul alături de familie, precum şi numărul mare de cetăţeni români care aleg să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor ţării, în perioada următoare se preconizează o creştere a traficului prin punctele de frontieră, mai ales cele din vestul şi sudul ţării.

Conducerea Poliţiei de Frontieră Române a dispus structurilor teritoriale o serie de măsuri prin care să-şi adapteze misiunile, resursele umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ. Astfel, a fost dispusă suplimentarea personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infra­structura fiecărui punct, astfel încât, la nivelul întregii ţări peste 4.000 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
Anul trecut, în luna august, au trecut frontiera aproximativ 6,7 milioane persoane, din care aproximativ 5,4 milioane cetăţeni UE şi 1,3 milioane cetăţeni non UE şi peste 1,8 milioane mijloace de transport.
Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele de la frontiera româno-ungară (2,6 milioane persoane) şi cele aeroportuare (1,5 milioane persoane).

Recomandări călătorie minori

Având în vedere faptul că, în perioada vacanţei de vară, mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, precum şi faptul că se întâlnesc situaţii în care minorilor li se întrerupe călătoria ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale, recomandăm părinţilor ca înainte de plecare să consulte care sunt condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate. Acestea se regăsesc pe site-ul instituţiei la: https://www.politiade frontiera.ro/ro/main/pg- conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.html
Verificări sistematice la frontieră
Poliţia de Frontieră Română efectuează verificări sistematice la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre UE, ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen. Aceste verificări sistematice constau în verificarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie în temeiul dreptului UE.
În acest sens, se apelează la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă fiind dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

Cetăţeni irakieni şi afgani opriţi la frontieră

Sîmbătă, în jurul orei 05.30, în cadrul unei acţiuni specifice pentru combaterea migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră din Nădlac, judeţul Arad, au depistat cinci persoane de sex masculin, care se deplasau pe jos, pe câmp, spre frontiera cu Ungaria.
Persoanele, care nu îşi justificau prezenţa în zonă, au fost duse la sediul sectorului pentru cercetări. La verificări s-a stabilit că, cei în cauză sunt cetăţeni din Irak şi Afganistan, trei adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 23 ani şi doi minori în vârstă de 3, respectiv 17 ani. De asemenea, s-a mai stabilit faptul că, o parte din ei sunt solicitanţi de azil în România.
Persoanele în cauză au declarat că, au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria cu scopul de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

Aproximativ 57.500 de ţigarete de contrabandă confiscate

tigari-contrabandaPoliţiştii de frontieră din cadrul Iaşi au descoperit şi confiscat 57.480 de ţigarete de contrabandă, în valoare de aproximativ 28.800 lei, pe care un cetăţean moldovean încerca să le introducă în România. Bărbatul îşi modificase artizanal autovehiculul cu un perete fals confecţionat din polistiren, în spatele căruia ascunsese ţigările.
În data de 29 iulie, în jurul orei 14.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au organizat o acţiune specifică pe linia combaterii traficului ilicit cu produse din tutun.
Astfel, pe timpul misiunii, aceştia au identificat în trafic, în municipiul Iaşi, un autovehicul marca Fiat Fiorino, înmatriculat în România, despre care deţineau informaţii că este folosit la transportul ţigărilor de contrabandă.
Poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea semnalelor regulamentare de oprire a mijlocului de transport şi ulterior la legitimarea conducătorului auto, stabilind că acesta este cetăţeanul moldovean Vadim P., în vârstă de 30 de ani.
La controlul efectuat asupra maşinii, s-a observat că, interiorul compartimentului marfă prezintă modificări, în sensul că exista un perete fals, în partea din faţă a acestuia, în spatele căruia s-au putut observa mai multe pachete cu ţigări, cu timbru de acciză Republica Moldova.
În vederea efectuării unui control amănunţit, mijlocul de transport şi persoana au fost conduse la sediu, iar după îndepărtarea peretelui fals, confecţionat din polistiren, au fost descoperite 2.874 de pachete de ţigări de diferite mărci.
La cercetări, bărbatul a declarat că a preluat ţigaretele de pe raza unei localităţi de frontieră al cărei nume nu şi-l aminteşte şi intenţiona să le comercializeze către diverse persoane din municipiul Iaşi.
Poliţiştii de frontieră efectuează în cauză cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă, iar cantitatea totală de 57.480 de ţigarete, în valoare de 28.805 lei şi autoturismul marca Fiat, în valoare de 6.833 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.