Dumbrăviţa, în instanţă cu Baia Mare pentru 90 ha de teren!

0
475

Decizia Comisiei judeţene de fond funciar, din luna martie a acestui an, prin care comunei Dumbrăviţa i se dădea câştig de cauză într-un dosar de retrocedare a circa 90 hectare din terenul Băii Mari, a fost atacată în instanţă de municipiu. Astfel, cele două administraţii se judecă acum pentru pământ, aşteptând o decizie definitivă din partea judecătorilor.

Dosarul prin care Dumbrăviţa a solicitat retrocedarea terenului cu pricina a fost întocmit încă din urmă cu 12 ani, aşa că primarul Felician Ciceu nu se grăbeşte şi aşteaptă sentinţa instanţelor de judecată: „Hotărârea Comisiei judeţene de fond funciar, prin care primeam circa 90 de hectare de teren din proprietatea Băii Mari, a fost atacată în instanţă de municipiu. Noi am depus întâmpinare şi ce va decide instanţa va fi valabil pentru toată lumea. Dacă s-a tot tergiversat dosarul din 2005 şi până acum, cred că mai putem aştepta încă doi, trei ani în plus. Dacă instanţa ne va da câştig de cauză, atunci comuna Dumbrăviţa va fi doar proprietară pe terenul respectiv.

Felician Ciceu - primarul comunei Dumnăviţa
Felician Ciceu – primarul comunei Dumnăviţa

Orice investiţie se face pe el, beneficiar e tot Baia Mare. Deci este vorba numai de proprietate, nu de altă folosinţă, sub nicio formă. În situaţia în care eu concesionez o bucată din acest teren, dacă voi fi proprietar, o să încasez redevenţa, iar Municipiul Baia Mare îşi va lua impozitele pe clădirile construite aici. Practic, noi vorbim doar de o proprietate pe care noi, în speţă primăria, o revendicăm pe raza UAT Baia Mare. Regimul nu se schimbă, doar că bucata de teren va aparţine comunei şi nu oraşului, dacă va fi să avem câştig de cauză. Pe acel teren putem apoi face ce dorim, inclusiv să intrăm într-un parteneriat cu municipiul. Totuşi, în zona respectivă este în viziune dezvoltarea acelui parc industrial. Discuţii au fost cu Primăria Baia Mare. Când şi sub ce formă se vor şi materializa, rămâne de văzut. Primul termen de judecată este în septembrie. Ei vor veni cu ce zic, noi vom veni cu documente şi judecătoria, tribunalul, curtea de apel, vor decide într-un final. Din experienţa mea, vă spun că încă cel puţin doi sau trei ani va mai dura tot procesul. Când vom avea o sentinţă, aceasta este opozabilă şi nouă, şi lor, ne strângem mâna şi rămânem prieteni. Dar orice se va face acolo, va trebui să respecte planul urbanistic general al Băii Mari. Degeaba vrem să facem noi acolo navete spaţiale dacă PUZ-ul spune că se poate doar zonă de locuit, sau zonă industrială. Dar, evident că vor fi discuţii cu Primăria Baia Mare despre orice se va realiza acolo, pentru că interesul este al tuturor, a zonei metropolitane întregi”, a spus Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa. Acesta a mai explicat că iniţial era vorba despre 200 de hectare, pentru care administraţia are documente justificative. Din acestea, s-au împroprietărit prin ordin al Prefectului circa 134, şi acum s-a solicitat diferenţa de aproximativ 90 ha.

Administraţia municipiului nu renunţă la „luptă”

Primăria Baia Mare consideră nedreaptă decizia luată de Comisia judeţeană de fond funciar. Acesta este şi motivul pentru care administraţia s-a îndreptat către instanţă: „Noi considerăm că este neargumentată şi nejustificată legal această cerere. Mai mult decât atât, considerăm că decizia a fost una luată sub presiune politică şi administrativă. De asemenea, cred că deciziile trebuie să fie luate în baze legale. Bineînţeles că noi vom avea câştig de cauză în instanţă, pentru că instanţele din România nu sunt subordonate politic”, ne-a explicat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare. De asemenea, el a mai spus că este posibil ca primăria să se îndrepte şi cu un proces pe latura penală împotriva celor care au decis validarea suprafeţei respective, însă asta rămâne de văzut.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.