Rona de Sus – “Toamna la stână”

0
241

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, filiala Maramureş a organizaţiei Uniunii Ucrainenilor din România a organizat la Rona de Sus acţiunea culturală “Toamna la stână”.
Activitatea a fost deschisă de către preşedintele organizaţiei locale U.U.R. Rona de Sus prof. Oprişan Elek, care a anunţat şi invitat pe scenă personalităţi ce au fost primite cu aplauze. Prof. Miroslav Petreţchi, în salutul său, a anunţat formaţiile participante la această acţiune culturală precum şi oaspeţii prezenţi. Primarul Ioan Romaniuc a mulţumit iniţiatorilor acestui eveniment şi şi-a exprimat regretul că sala de spectacole nu este modernă. Preşedintele U.U.R., deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi, în cuvîntul său, şi-a exprimat bucuria de a se afla printre consătenii săi şi invitaţii la această sărbătoare, mai ales că dimineaţa a participat la deschiderea Conferinţei Naţionale a Organizaţiei de femei a U.U.R. în Sighetu Marmaţiei, pe urmă la activitatea din Satu Mare.
După cuvântări, prof. Oprişan Elek a prezentat descrierea activităţii la stâna oilor din localitate, din primăvară până toamna târziu, care încă s-a păstrat. În consens cu această cuvântare, corul mixt “Vocile Ronei” a interpretat câteva cântece dedicate oieritului, ciobanilor, cântece vesele, pe patru voci, primite cu multe aplauze. Au urmat cântece de muzică uşoară ucraineană, cîntate de elevii din Remeţi cu acompaniament. A urmat corul bărbătesc din Poienile de sub Munte cu cântece pe două voci. Grupul vocal din Crasna Vişeului şi grupul vocal mixt din Valea Vişeului, precum şi un solist din Ruscova au delectat publicul prezent cu cântece populare locale. Grupurile vocale din Lunca la Tisa şi Crăciuneşti au interpretat şi ei, cântece ucrainene pe două voci.
A încheiat spectacolul ansamblul de dansuri “Socoleata” din Rona de Sus, dirijor fiind prof. Geta Petreţchi, cât şi acordeonistul Nicolae Grijac, cu câteva cântece locale.
Prof. M. Petreţchi, preşedintele U.U.R. Maramureş, a mulţumit publicului, formaţiilor artistice, oaspeţilor (au fost prezente şi delegaţiile de femei din judeţele Suceava, Cluj, Timiş, Caraş-Severin şi Maramureş). La fel, a mulţumit celor care s-au ocupat de pregătirea sălii de spectacole, de amenajarea scenei, ca un fel de stână şi nu în ultimul rând, preşedinţilor organizaţiilor locale a U.U.R. din Maramureş.
Ileana DAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.