Deputatul Todoran: Split TVA va bloca economia românească

0
245

Introducerea sistemului Split TVA va arunca în colaps economia românească, spune deputatul PMP Adrian Todoran, care consideră că o asemenea măsură fiscală necesita o analiză mult mai profundă a efectelor pe care le va produce. Liderul Mişcării Populare afirmă că Split TVA a ajuns pe agenda de lucru a Parlamentului concomitent cu Legile justiţiei şi bugetul pentru 2018, tocmai pentru a se dilua atenţia de care aceste măsuri legislative extrem de importante trebuie să aibă parte.
„E inadminisil să ceri analize riguroase asupra unor chestiuni de importanţă majoră pentru România, făcute în câteva zile. Care este graba pentru adoptarea Legilor justiţiei, când trebuie să ne concentrăm pe bugetul de anul viitor. Şi acum mai vine şi acest Split TVA, pe care nici specialiştii de la Finanţe nu ştiu bine cum să îl aplice. Este o aberaţie fiscală, iar efectele negative se vor vedea curând.
Vor fi afectaţi toţi contribuabilii, inclusiv cei care plătesc la timp. Aceştia vor fi nevoiţi să mai angajeze contabili care să le ţină evidenţa fiscală. Adică vor avea cheltuieli în plus. Mai mult, cei care nu au optat pentru Split TVA vor plăti celor care sunt în acest sistem, în două conturi diferite. În contul curent şi în cel cu TVA. Acest lucru înseamnă comisioane în plus pentru bănci. În prezent, unele companii practică un tarif de până la 10 lei pentru o tranzacţie. Astfel, de la 1 ianuarie, 2018, costurile firmelor se vor dubla în această privinţă. Să luăm cazul unei firme mici, care efectuează 100 de plăţi, într-o lună, să zicem. În loc de 1.000 lei, va plăti 2.000 lei. Ceea ce este foarte mult, aproape egalează salariul minim net al unui angajat.
Pe de altă parte, creşte foarte mult birocraţia, de parcă nu era destulă în ţara asta. Atât pentru privaţi, cât şi pentru companiile şi instituţiile de stat. Prin introducerea Split TVA, într-un mod atât de categoric şi fără nicio consultare cu mediul de afaceri, reprezentanţi ai finanţelor publice şi economişti, am certitudinea că în câteva luni, vom asista la un blocaj major al economiei româneşti. Firmele vor înregistra datorii tot mai mari către stat, din cauza faptului că nu vor avea timpul necesar să gestioneze toată birocraţia generată, iar la Finanţe vor figura pe lista neagră, urmând a fi penalizate”, precizează Adrian Todoran.
Deputatul PMP a votat împotriva introducerii sistemului Split TVA, dar şi Legilor justiţiei, considerând că acestea din urmă constituie o ameninţare directă la adresa sistemului judiciar din România.
Cătălin MAN
(P)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.