Caravana „10 pentru folclor”, în plină desfăşurare

0
396

Caravana „10 pentru folclor”, prin intermediul căreia se promovează studierea folclorului în unităţile de învăţământ ca materie opţională, e în plină desfăşurare, primind startul vineri, 9 martie, în cadrul unei manifestări găzduite de biserica greco-catolică „Sfântul Anton” din satul Călineşti. La evenimentul de deschidere au fost prezenţi alături de Măriuca Verdeş, susţinătoarea acestui proiect, atât iniţiatorii şi coordonatorii din judeţul Suceava, cât şi Vasile Moldovan, prefectul de Maramureş, Vasile Nemeş, primarul comunei Călineşti, interpreţi de muzică populară, grupuri vocale şi localnici.

„Folclorul reprezintă tradiţia şi identitatea noastră. Moştenită din generaţie în generaţie este o valoare patrimonială a poporului român. „10 pentru folclor” contribuie la o cunoaştere mai bună a datinilor şi obiceiurilor străbune, la promovarea în rândul copiilor, al tinerilor şi adolescenţilor a tot ceea ce este mai frumos şi emoţional, portul şi dansul popular specific unei culturi autentice şi tradiţionale (…) Îi mulţumesc şi o felicit pentru iniţiativa promovării folclorului în şcoli pe coordonatoarea proiectului, artista Măriuca Verdeş, o voce educată în spiritul respectului pentru folclor, pentru tradiţiile populare autentice, pentru contribuţia şi aportul substanţial în anul Centenarului Marii Uniri, la consolidarea conştiinţei naţionale, organizarea unor forme culturale arhaice tradiţionale care imprimă valenţe cântecului şi dansului popular”, a mărurisit cu prilejul acestui eveniment prefectul Vasile Moldovan, asigurându-i, totodată, pe cei prezenţi de sprijinul personal pentru implementarea cu succes a proiectului „10 pentru folclor” în Maramureş. Proiectul a luat fiinţă în judeţul vecin, Suceava, şi a fost susţinut încă de la început de către artista Măriuca Verdeş. Pentru implementarea acestuia în judeţul Maramureş, a fost gândită, pentru început, o caravană de promovare în zece localităţi din zona istorică. După manifestarea de deschidere, găzduită vineri la Călineşti, caravana a poposit, în aceeaşi zi, la Catedrala Ortodoxă din Sighetu Marmaţiei. Potrivit programului, sâmbătă, Măriuca Verdeş, artiştii şi grupurile vocale ce susţin acest demers au promovat proiectul şi în localităţile Bâsana şi Strâmura, iar duminică – în Deseşti, Giuleşti şi Vişeu de Sus. Astăzi, luni, 12 martie, bisericile ortodoxe din Bogdan Vodă (ora 12) şi Şieu (ora 16) vor găzdui manifestările specifice caravanei. Evenimentul care va încheia caravana este programat pentru ziua de mâine, marţi, 13 martie, de la ora 12, la biserica ortodoxă din Văleni (comuna Călineşti).

Măriuca Verdeş şi ansamblul din Călineşti, la spectacol de pricesne

Îndrăgita interpretă de muzică populară Măriuca Verdeş şi ansamblul „Călineştenii Ţării Maramureşului” vor participa marţi, 13 martie, la spectacolul de pricesne „La umbra Crucii Tale”, organizat în municipiul Zalău. Evenimentul va debuta la ora 18, în sala de spectacole a Casei de Cultură şi va fi prezentat de Măriuca Verdeş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.