FRONTIERA: Trafic infernal de la frontiera cu Ungaria

0
193

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei a remis un comunicat de presă în care explică de ce traficul la frontiera cu vecinii ungari se desfăşoară cu dificultate, existînd cozi interminabile.
„Ca urmare a faptului că, pe teritoriul Ungariei, traficul pentru vehiculele de transport marfă a fost restricţionat în perioada sfârşitului de săptămână, dar şi restricţiile de trafic care au fost în cursul săptămânii trecute pe teritoriul statului vecin, în prezent se constată o creştere a numărului de automarfare care se prezintă în punctele de trecere a frontierei pe sensul de ieşire din ţară, la graniţa cu Ungaria.
Menţionăm că la frontiera cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care Poliţia de Frontieră Română a alocat personal suplimentar pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti repartizaţi de către Poliţia Ungară. În baza protocoalelor bilaterale, PFR poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal şi de către autorităţile ungare.
Totodată, menţionăm că valorile ridicate ale timpului de aşteptare sunt determinate şi de faptul că autorităţile de frontieră din Ungaria efectuează verificări sistematice la toate mijloacele de transport, în conformitate cu prevederile Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen.
De la ridicarea restricţiilor de weekend (începând din data de 18.03.2018, ora 23, ora României), prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru un număr de aproximativ 2.900 de automarfare, din care aproximativ 2.000 numai pe sensul de ieşire din ţară.
Menţionăm că timpul alocat pentru efectuarea controlului unui automarfar, de poliţiştii de frontieră români, se păstrează în media de 2-5 minute/camion.
Pentru fluidizarea traficului şi realizarea unui control operativ, conducerea Poliţiei de Frontieră a dispus structurilor teritoriale măsuri de suplimentare a personalului care desfăşoară activităţi în punctele de trecere de la graniţa cu Ungaria.
A fost mărit numărul arterelor de control la automarfare, pe sensul de ieşire, astfel în PTF Nădlac II sunt deschise cinci fluxuri de control, la PTF Borş trei, la PTF Vărşand două fluxuri, iar la PTF Nădlac un flux.
Totodată, au fost dispuse măsuri pentru gestionarea eficientă a situaţiei operative, respectiv prevenirea şi combaterea actelor ilegale transfrontaliere.
Menţionăm faptul că traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.