Evenimente culturale la muzeele din Maramureş

0
144

O zi de înaltă ţinută academică a fost cea de-a a treia zi din cadrul evenimentului „Zilele Maramureşului – Haida, hai în Maramureş!”. Încă de la orele dimineţii, la Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, s-a desfăşurat Simpozionul ştiinţific naţional „Patrimoniul Natural”, aflat la cea de-a IV-a ediţie. Evenimentul a reunit diverse personalităţi din mediul academic, reprezentanţi ai Institutului Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină, ai Gărzii de Mediu, ai Parcului Naţional Munţii Rodnei, WWF România, mineralogi şi mulţi alţi studenţi ai Centrului Universitar Nord Baia Mare.
Lucrările prezentate au vizat teme precum geodiversitatea şi biodiversitatea, geosituri şi măsuri de geoconservare în Dobrogea, Codrii Seculari din Strâmbu Băiuţ, zonele cu potenţial geoturistic din Parcul Naţional Munţii Maramureşului şi proiectele de valorificare a patrimoniului muzeal şi natural al Maramureşului. Acţiunea de la Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare s-a încheiat cu vernisarea expoziţiei „Calcedonii din România”.

Masa rotundă „Mari fotografi din Transilvania”

În aceeaşi zi, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie s-a desfăşurat Masa rotundă „Mari fotografi din Transilvania”, în cadrul căreia a fost prezentată activitatea unui număr de cinci fotografi transilvăneni din secolele XIX-XX, care au imortalizat evenimente istorice majore, personalităţi ale acelor vremuri şi etape diferite din evoluţia unor centre urbane din Transilvania. În acest sens, dr. Marius Câmpeanu a prezentat informaţii biografice şi fotografii cu şi despre cei cinci fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967), din Alba Iulia – cunoscut şi cu apelativul de Fotograful Unirii, Ferenc Veress (1832-1916), din Cluj-Napoca, Alexandru Roşu (1854-1913), din Bistriţa, Szabó Gabor (1905-1982), din Făgăraş şi Suba Zoltán (1911-2009), din Baia Mare.
De asemenea, pe Câmpul Tineretului, Asociaţia Nod şi Faimar au organizat un workshop susţinut de artista Pinar Baklan Onal din Turcia. Aceasta a prezentat tehnici alternative de ardere, cuptorul din hârtie pe Câmpul Tineretului. La Biserica Sfânta Cruce din Baia Mare Corala Armonia a susţinut concertul „Nihil Sine Deo”. Pe finalul zilei, cinefilii au putut viziona, la Teatrul de Vară, scurtmetrajul „Valea Izei”, film cu temă ecologică, după care în cadrul primei ediţii a Maramureş Film Festival, a rulat filmul „Dreptatea – Momentul Adevărului”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.