Hramul Mănăstirii Bixad

0
387

Vineri, 29 iunie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Bixad din Ţara Oaşului, stareţ Arhim. Dr. Emanuel Rus.

Sfânta şi Dum­ne­ze­iasca Liturghie

Din soborul de peste 20 de preoţi au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Marcel Malanca, protopopul Oaşului, Arhim. Dr. Emanuel Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, preoţi din parohiile din jur.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi din Ţara Oaşului.
În rândul credincioşilor au fost prezenţi prefectul Darius Filip al judeţului Satu Mare, primarul Ioan Tătaru, consilieri judeţeni şi locali.

Cuvântul de învăţătură

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a rostit cuvântul de învăţătură, pornind de la evanghelia zilei şi oprindu-se apoi, atât cât timpul a permis, asupra vieţilor Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, dar mai ales asupra vieţii Sfântului Apostol Pavel.
Apoi, Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul s-a referit la mesajul sărbătorii, darul sfânt al chemării la apostolie, pe care l-au primit Sfinţii Apostoli şi pe care îl avem noi creştinii:
„Toţi, iubiţi credincioşi, fără excepţie, care am ve­nit în această lume, avem o chemare. Nu există om născut pe acest pământ care să nu aibă de la Dumnezeu un dar, un talent, o chemare. Depinde doar de noi dacă suntem capabili să înţelegem chemarea la care Mântuitorul şi Dumnezeul nostru ne face pe noi părtaşi. De aceea, Apostolii au fost cinstiţi de Dumnezeu pentru că au înţeles şi au lăsat totul şi L-au slujit pe Dumnezeu, Biserica şi neamul omenesc. Aceeaşi chemare o avem şi noi, dar la o altă scară: aceea de a fi creştini buni, aceea de a-L urma pe Mântuitorul Iisus Hristos, pildă făcându-se nouă tuturor, în afară de păcat.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a prezentat pe noul Arhiereu-Vicar

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a prezentat credincioşilor pe noul Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în persoana Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul, fost exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă din Protopopiatul Carei, şi a vorbit despre evenimentul hirotoniei întru Arhiereu, care este considerat evenimentul anului în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, la care au fost prezenţi între 15.000-18.000 de credincioşi din toată Eparhia, care au venit cu 70 de autobuze, 160 de microbuze şi câteva mii de maşini.
Arhim. Dr. Emanuel Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, le-a mulţumit celor doi ierarhi pentru prezenţă, amintind că din 1948 până în 1990, hramul Mănăstirii Bixad nu a fost ţinut, ba chiar mănăstirea a fost desfiinţată. Acum, la fiecare hram este prezent ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care nu vine singur, ci mai aduce câte un Ierarh conslujitor.
Părintele stareţ le-a dăruit Ierarhilor câte o cruce de binecuvântare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.