Vizite pastorale ale Preasfinţitului Vasile

0
197

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel l-a adus pe Preasfinţitul Vasile Bizău, episcopul greco-catolic de Maramureş, în rândul credincioşilor din Bârsana şi Cicârlău.

La Bârsana, altar făcut prin grija părintelui paroh şi jertfa credincioşilor

Vineri, 29 iunie, când întreaga Biserică i-a cinstit pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, episcopul s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Bârsana (centru). Întâmpinat de pr. dr. Ioan Codrea, parohul locului, de pr. dr. Vasile Iusco, protopop de Sighet, Teodor Ştefanca, primarul comunei, şi de numeroşi preoţi şi credincioşi, episcopul şi-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul credincioşilor din Bârsana, parohie care a reuşit să-şi construiască propria biserică imediat după anii 1990. Împreună cu preoţii şi numeroşii credincioşi veniţi la sărbătoare, Preasfinţitul Vasile a pornit într-o procesiune spre biserica parohială. Înainte de liturghie, episcopul greco-catolic de Maramureş a sfinţit noua masă a sfântului altar făcută prin grija părintelui paroh şi jertfa credincioşilor. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Vasile a subliniat importanţa altarului în viaţa de credinţă a comunităţii: “Altarul este cel care vorbeşte în mod continuu de prezenţa lui Dumnezeu în mijlocul unei comunităţi, fiind centrul unei biserici. Altarul leagă comunitatea: credincios de credincios pentru că, în jurul aceluiaşi altar, toţi credincioşii aduc mărire lui Dumnezeu”. Aflat la ceas aniversar, 25 de ani de preoţie şi de pastoraţie în parohia Bârsana, părintele paroh Ioan Codrea a primit din partea primarului localităţii titlul de cetăţean de onoare al comunei Bârsana. După liturghie, episcopul a binecuvântat noua sală construită prin grija părintelui paroh şi cu osteneala credincioşilor din Bârsana care urmează să deservească drept locaţie pentru toate activităţile pe care le desfăşoară parohia.

Casă parohială nouă la Cicârlău

Continuând cinstirea Sfinţilor Petru şi Pavel, duminică, 1 iulie, Prea­sfinţitul părinte Vasile a celebrat liturghia în parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din localitatea Cicârlău. Şi în această parohie, episcopul a fost întâmpinat cu multă căldură de către părintele paroh Anton Dobrican, de părintele Ioan Sălăgean, protopop de Seini, de Sorin Lupşe, primarul comunei Cicârlău, şi de numeroşi preoţi şi credincioşi veniţi la sărbătoarea parohiei. La finalul liturghiei, după mulţumirile aduse de părintele paroh atât Preasfinţitului Vasile pentru prezenţa în parohie la doi ani după sfinţirea bisericii, cât şi preoţilor şi tuturor credincioşilor veniţi în număr mare la sărbătoare, Sorin Lupşe, primarul comunei, a conferit episcopului Vasile Bizău titlul de cetăţean de onoare al comunei Cicârlău. Mai apoi, întreaga comunitate s-a deplasat la noua casă parohială, acolo unde Preasfinţitul Vasile a binecuvântat-o, încununând astfel eforturile părintelui paroh şi ale credincioşilor din parohia Cicârlău. Sărbătoarea s-a încheiat printr-o agapă frăţească la căminul cultural din localitate care poartă numele cunoscutului interpret de muzică populară Nicolae Sabău, fiu al acestei localităţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.