Sistemul bancar românesc este cel mai profitabil din Europa

0
181

Sistemul bancar românesc, format din 36 instituţii de credit, este cel mai profitabil din Europa, cu o rată de rentabilitate a capitalurilor (RoE-Return on Equity) de 19,1% în martie 2018, comparativ cu o medie europeană de doar 6,8% (de aproape trei ori mai mică).
România are, conform datelor, cel mai profitabil sistem bancar din Europa. Pe locul al doilea se află Ungaria, cu 14,9%, urmată de Cehia – 14,1%, Slovenia – 13,9%, Slovacia – 12,7%, Bulgaria – 10,9% şi Polonia – 8%.
RoE a crescut substanţial în primul trimestru din acest an, la peste 19%, faţă de nivelurile de peste 15% înregistrate anul trecut.
Aproape tot profitul net al sistemului bancar a fost realizat de primele şapte bănci ca mărime – BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING, CEC -, care deţin împreună 75% din activele bancare totale. Ele au acumulat câştiguri de peste 1,7 miliarde lei, din profitul total de 1,77 miliarde lei al sistemului bancar: 1. BRD – cu 414 milioane lei; 2. Banca Transilvania – 389 milioane lei; 3. BCR – 252 milioane lei; 4. Raiffeisen – 212 milioane lei; 5. ING – 193 milioane lei; 6. CEC Bank – 171 milioane lei; 7. Unicredit – 135 milioane lei.
• Costurile de funcţionare ale băncilor româneşti sunt mai mici decât în alte ţări, datorită salariilor mai mici şi a preţurilor mai reduse, în general.
• Costurile cu riscul de credit au scăzut substanţial în ultima perioadă, după curăţenia făcută în anii precedenţi, când băncile au recunoscut multe credite ca fiind neperformante.
• Marjele de dobândă la credite sunt mai mari decât în alte ţări. De exemplu, marja de dobândă (diferenţa dintre dobânda încasată la credite şi cea plătită pentru depozite) la creditele acordate firmelor este de 3,1%, faţă de 2% în Polonia, conform datelor Băncii Centrale Europene.
Totuşi, numărul băncilor cu pierderi s-a dublat, în primul trimestru din acest an, comparativ cu finalul lui 2017, când doar 7 bănci au încheiat anul pe pierdere, iar 28 au fost profitabile. În trimestrul I 2017 au fost 11 bănci cu pierderi, la fel ca în primul trimestru din 2016. Printre băncile cu pierderi se regăsesc: BRCI, TBI Bank, Banca Comercială Feroviară, Patria Bank, Credit Agricole, Bank Leumi, Procredit Bank, Marfin Bank, Veneto Banca, Piraeus Bank, Banca Românească.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.