Miercuri, 15 august, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, a publicat Edictul prin care se manifestă în mod public Cererea Părintelui Postulator Cristian Barta legată de începerea Cauzei şi a Anchetei arhieparhiale asupra vieţii şi virtuţilor eroice, precum şi asupra faimei de sfinţenie unită cu faima semnelor ale Slujitorului lui Dumnezeu, Mihai Neamţu OSBM. Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican a emis decretul nihil obstat prin care îşi exprimă acordul în acest sens, în data de 23 iulie.
Mihai Neamţu s-a născut pe data de 13 octombrie 1924, în Prilog, judeţul Satu Mare – Eparhia Greco-Catolică de Maramureş. După doi ani petrecuţi la mănăstirea greco-catolică de la Bixad, din cauza problemelor de sănătate, fratele Mihai Neamţu a revenit la casa părintească unde, în perioada de persecuţie a Bisericii Greco-Catolice, a însufleţit o intensă activitate pastorală pentru numeroşi credincioşi, fiind în permanenţă urmărit de serviciile de Securitate. Astfel, timp de mai bine de 50 de ani, fratele Mihai Neamţu a vindecat oameni prin plante şi rugăciuni, fără să ceară sau să primească vreo răsplată de ordin financiar. Prin urmare, casa fratelui Mihai a devenit reazăm pentru mulţi nevoiaşi care îl căutau pe călugărul de la Prilog spre a primi poveţe şi alinare în nevoile lor trupeşti şi sufleteşti. Curtea sa era mereu plină de persoane, atât din ţară, cât şi din străinătate, care veneau pentru a cere un sfat, un tratament pentru boli rare. El nu îndemna bolnavul să renunţe la tratamentul medicamentos, ci doar să-l completeze cu ceaiuri naturiste. Ceaiurile lui făceau minuni şi tămăduiau boli pe care medicina tradiţională nu reuşea să le vindece. Mai mult, vedea dinainte viitorul comun şi viitorul individual. Nu de puţine ori, a avertizat persoane ce se credeau sănătoase că, dacă nu urmează tratamentul prescris de el, starea li se va agrava sau chiar vor muri. Multor persoane li s-a întâmplat ca fratele Mihai să ia un creion şi să le deseneze piatra pe care o aveau la rinichi, o pată sau o inflamaţie de pe un anumit organ, iar la un control medical cele două „ecografii” coincideau. Călugărul Mihai Neamţu OSBM a trecut la Domnul pe 23 iunie 2000. Cu toate că nu mai este printre noi, fratele Mihai a lăsat o moştenire de neasemuit: listele cu ceaiuri, învăţăturile sale despre viaţă şi despre sănătatea trupului şi sufletului, cele 24 de cuvinte care nu ar trebui rostite întrucît atrag după ele energii negative, rugăciuni compuse chiar de dînsul.
Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România îi invită pe toţi credincioşii să transmită orice fel de informaţii, documente, scrisori sau scrieri ale Servului lui Dumnezeu, favorabile sau contrare prezentei Cauze, pe adresa: Cauza Mihai Neamţu, Piaţa 1848, nr. 11, 515400, Blaj, jud. Alba.