Cel mai important eveniment de tineret are loc în Baia Mare

0
136

Peste 300 de tineri implicați în comunitățile locale din toată țara – lideri de ONG-uri, activiști și voluntari -, alături de exponenți ai mediului de afaceri și ai autorităților locale și centrale sunt prezenți, în aceste zile, în municipiul Baia Mare, Capitala Tineretului din România, la cel mai mare și important eveniment de tineret din țara noastră: Summitul Tinerilor „Construiește Europa generației tale!”.

• președintele Consiliului Tineretului din România, despre beneficiile aderării la UE

Organizat de Guvernan­ța pentru programul național Capitala Tineretului din România, împreună cu Primăria Municipiului Baia Mare și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș, în perioada 7-11 noiembrie, Summitul Tinerilor este cel mai amplu eveniment al miș­cării de tineret din România, având loc pentru prima dată în municipiul nostru. Printre invitații prezenți ieri, 8 noiembrie, la evenimentul de deschidere găzduit de Teatrul Municipal din Baia Mare, s-a aflat Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România. „În România, se discută despre a rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Una dintre cele mai mari realizări ale Statului român este sub semnul întrebării, în pofida argumentelor în favoarea apartenenței la Uniunea Europeană. Putem aici să ne referim doar la creșterea Produsului Intern Brut (…) sau la generarea condițiilor pentru creșterea salariului minim pe economie (…) Dintre multiplele beneficii, aș vrea să mai enumerăm fondurile nerambursabile atrase și posibilitatea de a accesa mobilități Erasmus Plus. În cei 10 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, am încasat 43,91 de miliarde de euro (…) De asemenea, prin intermediul programului Erasmus Plus, tinerii pot accesa mobilități de studiu variate în mod flexibil pe tot teritoriul Uniunii Europene având posibilitatea de a fi mai conec­tați ca niciodată la colegii lor din alte țări”, a subliniat Mihai Dragoș.

• „tot ceea ce se întâmplă acum, chiar și aici, în Baia Mare, va contura viitorul”

În continuare, a luat cuvântul Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, care le-a vorbit celor prezenți despre cum s-a conturat proiectul de candidatură pentru Capitala Tineretului. „Am adunat alături de mine pe cei mai reprezentativi dintre reprezentanții organizațiilor de tineret din Baia Mare, respectiv Asociația Deis și, ca și cupolă, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș (…) i-am lăsat aproximativ liberi să creeze, să se manifeste, să își creioneze proiectul așa cum își doresc tinerii din Baia Mare, așa cum sunt proiectele strategice pe care le avem pentru tineret. Și am reușit (…) Eu am convingerea că ceea ce facem noi, astăzi, este un semn că, din spate, vine un tăvălug foarte pozitiv peste tot ceea ce înseamnă, inclusiv în această zi, rău, lipsă de profesionalism, lipsă de moralitate, lipsă de civilizație în zona politică. Iar lucrul acesta înseamnă să câștigăm mai mulți bani pentru această țară, să facem mai multe lucruri pentru tot ceea ce înseamnă cetățeni ai României, în special cei tineri”. Seria de discursuri a fost completată de cuvântul de bun venit adresat tinerilor de către Melania-Gabriela Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene la Ministerul Afacerilor Europene. „E foarte important să fiți implicați în dezbaterile care privesc viitorul Uniunii Europene pentru că tot ceea ce s-a întâmplat de la aderarea la UE, tot ceea ce se întâmplă acum, chiar și aici, în Baia Mare, va contura viitorul”, a punctat Melania-Gabriela Ciot.

• ministrul Tineretului și Sportului, mâine, în Baia Mare

Summitul Tinerilor a continuat ieri, 8 noiembrie, cu sesiuni plenare și de ateliere găzduite de Teatrul Municipal din Baia Mare și Centrul de Tineret Phoenix. Potrivit programului, astăzi, 9 noiembrie, au loc alte sesiuni plenare, la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, printre temele de discuție regăsindu-se cea a alegerilor europarlamentare și prezidențiale. Tot astăzi, de la ora 17, în Aula Magna a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, tinerii se vor întâlni cu jurnalistul Dragoș Pătraru pentru a discuta despre „Un basm devenit realitate: tinerețe fără locuri de muncă și viață fără de perspective”. Summitul va continua mâine, 10 noiembrie, cu alte sesiuni plenare, la Casa Tineretului, la cea programată la ora 12 urmând să participe și Ioana Bran, ministrul Tineretului și Sportului. Programul zilei va continua cu ateliere opționale organizate la Centrul de Tineret Phoenix. De asemenea, mâine, de la ora 19, la Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, va avea loc Gala Tineretului din România. În ultima zi a summitului, duminică, 11 noiembrie, este planificat un atelier despre programe și proiecte de voluntariat sustenabile. În contextul celor 11 obiective europene rezultate în urma procesului de Dialog Structurat cu Tinerii, ediția 2018 a summitului, având tematica ”Construiește Europa generației tale!”, urmărește să creeze o viziune comună a miș­cării de tineret din România și să înglobeze propunerile participanților în strategia națională, dar și în noua strategie de tineret a Uniunii Europene.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.