Oportunităţi pentru dezvoltarea produselor tradiţionale din Maramureş

0
121

22 de specialişti din domeniul alimentar din Olanda, Bulgaria, Italia şi Marea Britanie au analizat lanţul alimentar din judeţ în cadrul proiectului ”FoodChains 4 Europe”, o evaluare de tip Peer Review. Pe parcursul celor cinci zile petrecute în Maramureş, partenerii internaţionali ai proiectului împreună cu experţi din sectorul agroalimentar din regiunile partenere au realizat evaluarea de tip Peer Review, axându-se pe teme de interes pentru lanţul alimentar din judeţul nostru. Este vorba despre identificarea de produse locale cu potenţial de piaţă şi metode de sprijinire a producătorilor locali tradiţionali.
Experţii internaţionali au participat la seminarii, vizite şi întâlniri de lucru cu producători reprezentativi din judeţ, precum şi la o serie de evenimente interactive în care au fost implicaţi specialişti în domeniu şi factori de decizie de la nivel local şi regional, interesaţi în promovarea produselor locale şi tradiţionale.

Exemple de bună practică în domeniul alimentar

Reprezentanţi din partea Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Maramureş, precum şi ai asociaţiilor de producători locali, ai GAL-urilor şi ONG-urilor locale au făcut o trecere în revistă a situaţiei actuale din Maramureş, cu referire la agenţii economici din sectorul industriei alimentare. S-a discutat despre cele 65 de produse tradiţionale şi trei reţete consacrate atestate, despre măsurile de sprijin şi susţinere a producătorilor locali, dar şi metode de cooperare în vederea pătrunderii pe piaţa locală, regională, naţională şi internaţional. În cadrul întâlnirii au fost prezentate proiectele europene de succes în promovarea unei alimentaţii şi vieţi sănătoase.
O altă acţiune în cadrul proiectului a fost reprezentată de seminarul interregional de învăţare ”Tradiţie şi Inovare”, derulat la Biblioteca Judeţeană ”Petre Dulfu” Baia Mare. În cadrul seminarului au fost prezentate rezultate ale unor proiecte de cercetare în domeniile gastronomie moleculară, alimentaţie dietetică ambalarea produselor alimentare, inovarea produselor tradiţionale. De asemenea, au fost aduse în atenţie exemple de bună practică din domeniul promovării concertate a produselor locale din două ţări partenere ale proiectului şi proiecte europene de succes pentru promovarea unei alimentaţii sănătoase şi pentru dezvoltarea de afaceri cu produse locale şi tradiţionale.
Întâlnirea experţilor internaţionali a continuat la Centrul Universitar Nord Baia Mare unde a fost semnat acordul de cooperare dintre Universitatea AERES din Provincia Flevoland (Olanda) şi UTCN – Centrul Universitar Nord Baia Mare. Tot aici, s-a desfăşurat ediţia 2018 a Concursului culinar ”Costa” care a reunit 23 de echipe de studenţi băimăreni. Aceştia au prezentat produse inovative, realizate după reţete proprii, sub îndrumarea cadrelor universitare de specialitate de la UTCN – Centrul Universitar Nord Baia Mare. Consiliul Judeţean Maramureş a asigu­rat o parte din ingredientele necesare concursu­lui şi a acordat diplome şi premii tuturor participanţilor, decernând totodată un premiu special echipei care a realizat produsul ”Dulceaţă de lapte”, cel mai apreciat de experţii din regiunile partenere.

Produsele tradiţionale din Maramureş, apreciate

Seminarul de prezentare a raportului preliminar al experţilor internaţionali a încheiat evaluarea Peer Review in Maramureş. Observaţiile iniţiale ale specialiştilor din cele patru ţări partenere ale Proiectului ”FoodChains 4 Europe” evidenţiază o serie de aspecte pozitive ale lanţului alimentar maramureşean. S-a dovedit că produsele tradiţionale sunt apreciate de maramureşeni, producătorii maramureşeni punând pasiune în realizarea unor produse de înaltă calitate.
Recomandările experţilor vor fi prezentate în cadrul Raportului final al evaluării Peer Review şi vor viza toate cele trei teme avute în vedere de evaluarea Peer Review. Pe baza recomandărilor, Consiliul Judeţean Maramureş va realiza un plan de acţiune care va include şi introducerea unui sistem de etichetare pentru produsele locale, denumit ”Bun de Maramureş”. Această etichetă reprezintă o garanţie oferită de Consiliul Judeţean Maramureş cu privire la potenţialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru judeţ, deoarece foloseşte resurse locale şi este produs pe baza unei reţete tradiţionale sau prin tehnici inovative axate pe calitate şi nu pe cantitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.