Maramureş Business Club Youth, un ONG dedicat tinerilor antreprenori

0
221

Proiectul „Meet and Grow” al Maramureş Business Club Youth a câştigat, în cadrul Galei Voluntarilor Maramureş 2018, premiul pentru Proiectul anului la categoria Muncă şi antreprenoriat. Membrii ONG-ului au fost, astfel, răsplătiţi pentru activitatea intensă derulată pe parcursul anului trecut cu scopul de a stimula interesul tinerilor maramureşeni pentru antreprenoriat.

Întâlniri cu oameni de afaceri cunoscuţi din Baia Mare

Reporter: De unde a ve­nit ideea unui astfel de club?
Andreea SĂSĂRAN, preşedinte: Toată „nebunia”, aşa cum o numim noi, Maramureş Business Club Youth, a apărut din dorinţa de a evolua şi de a aduce ceva nou oraşului. Am semnalat o lipsă destul de mare în aria antreprenoriatului în zona Baia Mare, aşa că mai mulţi studenţi ne-am ridicat în picioare şi am decis să formăm un mic grup, iar acesta a fost scopul comun care ne-a dat un impuls de a crea ceva.
R.: Câţi membri numără clubul?
A.S.: Momentan, suntem 14 voluntari activi şi, în perioada imediat următoare, prin februarie mai exact, vom avea o nouă etapă de recrutări unde vom încerca să aducem alţi membri noi.
R.: Ce proiecte aţi demarat până acum?
A.S.: Până acum, noi ne-am axat foarte mult pe dezvoltarea noastră profesională şi personală pentru că, înainte de toate, ne-am dorit să fim siguri de ceea ce suntem şi de informaţiile pe care le deţinem. Aşa că primul nostru proiect şi cel care a avut cea mai lungă durată de desfăşurare este „Meet and Grow”. Acesta presupune întâlniri cu antreprenori cunoscuţi din Baia Mare. Întâlnirile sunt puţin diferite pentru că au loc într-un cadru nonformal, cum ar fi o cafenea sau un restaurant. Pur şi simplu, ie­şim cu antreprenorul respectiv şi vorbim de la persoană la persoană fără alte formalităţi. Încercăm, aşadar, să creăm un cadru degajat în cadrul căruia tinerii noştri, membrii clubului, au şansa să pună omului de succes întrebările pe care le simt, întrebările de care au nevoie în dezvoltarea lor. Totodată, anul trecut, am iniţiat un proiect de promovare a clubului. Am fost în licee pentru a ne promova, astfel încât şi elevii să afle că existe un ONG pe partea de antreprenoriat.

„Aveam doar atât: o idee, o iniţiativă, un vis”

R.: Ce invitaţi aţi avut până acum?
A.S.: Mai întâi, l-am avut ca invitat pe Ciprian Borşan, fondatorul Maramureş Business Club. El este şi susţinătorul nostru, cel care ne-a ajutat în decursul acestui an. A urmat Loredana Veisa, una dintre persoanele care ne-a ajutat extrem de mult. De la o simplă întâlnire am ajuns la o colaborare de lungă durată. După aceea, i-am avut alături pe: Nicolae Onţiu, directorul de la ONE IT, Claudiu Şpan, Kinga Foriş şi mulţi alţii.
R.: Care a fost feedbackul tinerilor participanţi? Care a fost, ulterior, evoluţia lor?
A.S.: Evoluţia se simte în atitudinea lor. Noi, atunci când am început proiectul, eram 10 tineri destul de speriaţi, fără nicio o experienţă, care nu ştiau încotro să o ia. Doream doar să ne dezvoltăm ca antreprenori în oraşul Baia Mare, să arătăm că se poate. Am plecat de la ideea că nu e nevoie să mergem în alt oraş pentru a fi pe propriile noastre forţe ori pentru a ne deschide propriile afaceri. Şi aveam doar atât: o idee, o iniţiativă, un vis. Ne lipsea atitudinea şi, prin acest proiect, am reuşit să ne dăm seama că putem, că tot ce avem nevoie e în noi, trebuie doar să scoatem de acolo şi să nu mai lă­săm închis cu o cheiţă. În plus, cred că avem mai multă motivaţie pentru că, povestind cu fiecare antreprenor, am realizat că fiecare a pornit de la zero, că nu s-a întâmplat totul de pe o zi pe alta. Antreprenorii de succes au muncit mult, au fost momente în care au dorit să renunţe, dar nu au făcut-o. Şi asta ne-a dat un impuls pentru a merge mai departe cu proiectul. Fiind echipă nouă, nu ne-a fost nici nouă uşor să ne unim, să ne cunoaştem unii pe alţii şi ne-am izbit de multe conflicte interioare, de caractere puternice, dar am învăţat să fim toleranţi cu noi înşine, cu ceilalţi. Comunicarea ne-a ajutat enorm să ne unim, să încercăm să facem un plan cu ideile noastre. Credem în echipa noastră că are potenţial în atingerea obiectivelor.

Activităţi în domeniul antreprenoriatului

R.: Ce planuri aveţi pentru anul 2019?
A.S.: Ne dorim să ne punem la punct ca echipă şi ca oameni. În consecinţă, ne vom axa mai mult pe dezvoltarea noastră personală. Vrem să acumulăm cât mai multe abilităţi după care, atunci când vom simţi că suntem la următorul nivel, ne vom apuca de treabă serioasă ceea ce va presupune activităţi în domeniul antreprenoriatului, iar aici vorbim de cum să înfiinţezi un plan de afaceri, workshopuri legate de prima afacere ori primul job, ateliere de public speaking, de tot ce ţine de partea financiară, economică şi de dezvoltare comunitară. Mai mult, sperăm să se alăture mem­bri noi. Avem nevoie de oameni pentru a duce proiectele mai departe.
R.: Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care vor să facă parte din clubul vostru?
A.S.: Singura condiţie ar fi să-şi dorească să schimbe ceva, să aibă un vis pe care să îl facă realitate şi, dacă îşi doreşte, să înveţe cum să obţină curajul de care are nevoie.
R.: Spune-ne câteva lucruri despre tine.
A.S.: Sunt preşedintele Maramureş Business Club Youth. Am 20 de ani şi sunt studentă în anul II la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, pe domeniul de Asistenţă Socială. La început, nu credeam că pot să iau postul tocmai din acest considerent, pentru că nu am experienţă, dar mi-am dat seama că cel mai mult contează ca noi, membrii clubului, să fim uniţi. Ar părea ciudat faptul ca asistenţa socială să facă parte din domeniul antreprenoriatului, şi pentru mine a fost şi încă este, încă mă izbesc de mulţi termeni care îmi sună necunoscuţi, dar datorită colegilor mei, care sunt cei mai mulţi de pe partea de management şi economie şi sunt obişnuiţi, mă ajută foarte mult să învăţ. Colegii mei sunt toţi studenţi la Centrul Universitar Nord.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.