Modificări „tehnice” la Aeroportul Internațional Maramureș

0
328

Aleșii maramureșeni au aprobat în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, includerea în domeniul public a unor imobile și darea acestora în administrarea Regiei Autonome Aeroportul Internațional Maramureș. De asemenea, au fost aprobate tarifele aeroportuare practicate de Aeroportul Internațional Maramureș.

„Pentru îndeplinirea de către Aeroportul Internațional Maramureș a condițiilor legale specifice aeroporturilor internaționale, este necesară realizarea împrejmuirii de securitate perimetrală și modernizarea drumului perimetral la Aeroport. Terenul pe care trebuie realizat acest obiectiv făcea parte din domeniul public al statului și administrarea Aeroclubului României. Condiția pentru a putea finanța și realiza investiția respectivă este ca acest teren să facă parte din domeniul public al județului”, se precizează în raportul la proiectul de hotărâre ce a vizat includerea în domeniul public al județului a unor imobile și darea acestora în administrarea Regiei Autonome Aeroportul Internațional Maramureș.
În același document se mai menționează că „în acest sens, Consiliul Județean a cerut trecerea acestui teren din domeniul public al statului în domeniul public al județului Maramureș. Ca urmare a acestei hotărâri, Guvernul României a aprobat trecerea acestui teren (2 loturi) din domeniul public al statului și administrarea Aeroclubului României în domeniul public al județului Maramureș”.
Conform articolului 5 din această hotărâre, împrejmuirea de securitate perimetrală și modernizarea drumului perimetral la aeroport trebuie realizate în decurs de un an de la data preluării terenurilor. În caz contrar, acestea revin de drept în proprietatea publică a statului. Pentru a putea demara cât mai repede procedurile pentru realizarea acestui obiectiv, este necesar ca aceste terenuri să fie înscrise în Cartea Funciară, având ca și proprietar județul Maramureș.
Tot în ultima întrunire a aleșilor maramureșeni s-au aprobat noile tarife aeroportuare. „Prin noua propunere de taxe aeroportuare, tarifele de îmbarcare, tranzit și transfer au fost reduse de la 4 euro/pasager la 2 euro/pasager, iar tariful de securitate de la 7 euro/pasager la 2 euro/pasager. Noile tarife aeroportuare propuse sunt similare cu cele practicate de aeroporturile regionale cu un bazin de captare a pasagerilor echivalent”, se spune în raportul la proiectul de hotărâre.
Conducerea executivă a regiei și Consiliul de administrație își propune ca prin noile tarife să încurajeze operatorii aerieni să opereze pe Aeroportul Internațional Maramureș. „Deschiderea unor noi rute de zbor va avea influențe pozitive asupra dezvoltării proprii și a veniturilor obținute de regie, și pe cale de consecință și a economiei județului Maramureș”, se concluzionează în același raport.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.