Preot maramureșean, omagiat la Cluj-Napoca

0
132
Pr. dr. Valer Bel, alături de ÎPS Andrei - mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului
Pr. dr. Valer Bel, alături de ÎPS Andrei - mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului

Profesorul universitar dr. Valer Bel a fost sărbătorit la Cluj-Napoca, în prezența mitropolitului Clujului, Maramureșului și Sătmarului, ÎPS Andrei. Evenimentul, prilejuit de aniversarea a 67 de ani de viață, a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În prezența preoților, colegilor și a familiei, a fost lansat volumul omagial ,,In honorem pr. prof. univ. dr. Valer Bel”, apărut la Editura Presa Universitară Clujeană, sub coordonarea pr. conf. dr. Cristian Sonea și dr. Paul Siladi.

„Puterea tinereții cu înțelepciunea bătrâneții sunt unite laolaltă pe parcursul unei căi frumoase de dascăl de teologie ortodoxă. Atâta vreme cât ne preocupă viața spirituală, ne preocupă teologia, slujirea. Din punct de vedere al atitudinii interioare, este bine și ne ținem treji în contextul evenimentelor care se petrec. Îi dorim părintelui sănătate, să se bucure de tot ceea ce ne dă Dumnezeu, încă, și să-i vadă pe ucenicii pe care i-a crescut că efectiv pun în practică ceea ce le-a picurat în suflet”, a spus Înaltpreasfințul Andrei.

Pr. prof. univ. dr. Valer Bel s-a născut pe 6 februarie 1952, în Târgu Lăpuș, fiind al șaptelea din cei nouă copii ai părinților săi, Ioan și Ludovica. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Între anii 1972-1976, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu. În sesiunea iunie 1976, a obținut diploma de licență pe baza lucrării întocmite la Teologie Fundamentală, intitulată „Divinitatea creștinismului”. Între anii 1976-1978, cursurile de doctorat la zi, la Institutul Universitar din București, secția Teologie Sistematică, specializarea Teologie Dogmatică și Simbolică, sub îndrumarea pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae. Între 1978-1982 a urmat studii de specializare la Facultatea de Teologie Evanghelică a Universității din Hamburg; își ia titlul de doctor în Teologie, sub îndrumarea Pr. prof. dr. Otto Hermann Pesch, specializarea Teologie Dogmatică. A desfășurat activitate de cercetare, concretizată în 9 volume și 170 de studii și articole cu caracter dogmatic-misionar. Din anul 1990 până în prezent, este cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.