Biblioteci înfiinţate de CJ Maramureş la Paris şi Berna

0
51

Consilierul maramureşean, Teodor Ardelean, a atras atenţia în plenul ultimei şedinţe extraordinare de Consiliu Judeţean cu privire la necesitatea înfiinţării de biblioteci pentru românii din Diaspora, acţiune pe care instituţia judeţeană a mai făcut-o cu mulţi ani în urmă.
Teodor Ardelean a mai amintit şi despre bisericile maramureşene din afara ţării. El a spus că sunt 19 biserici mara­mu­­reşene în afara gra­niţelor ţării, dar mai sunt biserici mara­mu­re­şene şi în alte 25 de judeţe din ţară. Dintre bisericile maramureşene din România, chiar prima, aflată în Suieşti, co­muna Sţăneşti, judeţul Vâlcea, este celebră şi a fost dusă acolo de Iustinian Marina, pe vremea când era patriarh.
”Din păcate, de la o vreme încoace a dispărut apetitul pentru organizarea de biblioteci, însă de câţiva ani lucrez pe ideea de a face o bibliotecă la Paris, unde mitropolitul e maramureşean şi vişeuan, dar şi o bibliotecă la Berna. Vestea cea mai bună este că am trimis o scrisoare editurilor din ţară şi toate mi-au răspuns cu un entuziasm fantastic că vor dărui cărţi pentru înfiinţarea noii biblioteci de la Berna, fapt pentru care i-am asigurat că vor fi ctitori ai noii construcţii. Avem până acum 1.500 de cărţi, dar dorim să ajungem la 6.000 sau chiar 10.000 de volume pe care să le dăruim. Dorinţa mea este ca instituţia Consiliului Judeţean Mara­mu­reş să participe cu o sumă de bani pentru achiziţia de titluri, deoarece Biblioteca Judeţeană ”Petre Dulfu” Baia Mare nu poate dona din cărţile achiziţionate de instituţie, acestea rămânând în proprietatea noastră. În acest sens, voi face o adresă către Consiliul Jude­ţean Maramureş să ajutăm la înfiinţarea bibliotecii din Berna şi eventual şi a celei din Paris”, a declarat alesul judeţean Teodor Ardelean.
Conducerea Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, s-a arătat încântat de propunerea făcută de alesul judeţean şi a arătat că, în noul buget al judeţului Mara­mu­reş, va fi prevăzută o sumă şi pentru aceste două proiecte.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.