Pentru elevii de la Colegiul Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare • Pregătire profesională la standarde europene

0
561

Luna trecută, 16 elevi, din clasele a X-a de la Colegiul Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare, s-au aflat în Lisabona, Portugalia, pentru a efectua stagiul de pregătire practică comasată „Aplicaţii practice în domeniul Electronică automatizări” în cadrul proiectului „Erasmus+, şansa tinerilor pentru aprofundarea / extinderea rezultatelor învăţării în vederea integrării pe piaţa muncii”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Erasmus+.
Este al doilea flux de mobilităţi din cadrul acestui proiect, care a permis participanţilor, elevi înscrişi la diferite calificări din domeniul Electronică – automatizări, să efectueze o formare profesională de calitate la Centro de Formação Profissional da Industria Eletronica, Energia, Telecomu­ni­ca­ções, e Tecnologias de Informação” (CINEL) din Lisabona.
Programul de lucru din timpul stagiului internaţional a inclus 90 de ore de activităţi practice specifice domeniului de pregătire profesională, în care elevii au realizat diferite circuite analogice şi digitale, au verificat funcţionarea acestora, au depistat şi au remediat defectele constatate. Lucrând în echipă în laboratoare moderne, dotate cu aparatură performantă, sub supravegherea şi îndrumarea competentă a tutorilor de stagiu, participanţii au reuşit să acumuleze cunoştinţe şi să-şi dezvolte abilităţi şi atitudini menite să le faciliteze dezvoltarea personală, inserţia profesională şi participarea lor cu succes, în viitor, pe piaţa europeană a muncii. În ultima săptămână de mobilitate, prof. Livia Pop, membru în echipa de proiect, a monitorizat activităţile desfăşurate de participanţi la CINEL, apreciind condiţiile deosebite de lucru oferite de acest prestigios centru de formare profesională din Lisabona, precum şi strategia didactică aplicată de tutorii de stagiu, care i-a atras pe elevi în învăţarea tainelor meseriei pe care şi-au ales-o şi a condus la succesul de excepţie obţinut la proba practică de evaluare finală.
În ultima zi a stagiului internaţional de practică, dr. ing. Raúl Cordeiro, director adjunct CINEL, le-a înmânat Certificatul de participare şi Documentul de Mobilitate Europass, ca recunoaştere a cunoştinţelor, abilităţilor şi atitudinilor dobândite în timpul programului internaţional de formare celor 16 elevi participanţi: Bene Filip – calificarea Tehnician electronist; Bene Marius Vasile, Brăduţ Emeric Vasile, Buciuta Petrişor, Ciurte Ramon Cristian, Kasza Lorand Damian, Miclăuş Antonio Alexandru, Oancea Mălina Daniela, Vayda Ioan Ştefan – calificarea Tehnician în automatizări; Cardoş George Daniel, Donca Marius Bogdan, Menteş Denis Tiberiu, Puşcaş David Daniel, Teodorescu Ovidiu Rafael – calificarea Tehnician de telecomunicaţii; Man Gheorghe Marius şi Podină Răzvan Ionuţ – calificarea Tehnician operator tehnică de calcul. Au mai primit Certificat de participare Markovits Mihaela, Păcurar Loredana – profesori însoţitori şi Pop Livia – profesor monitor.
Timp de 3 săptămâni, pentru elevi, dar şi pentru profesorii lor însoţitori, mobilitatea din Portugalia a fost un bun prilej de dezvoltare a competenţelor de limbă engleză şi de formare a competenţelor de limbă portugheză, la nivelul necesar pentru a se descurca în viaţa de zi cu zi.
Experienţe culturale de neuitat au fost oferite participanţilor la mobilitate de către Casa da Educação, Lisabona, organizaţie intermediară în cadrul proiectului. Programul cultural a inclus vizite în Lisabona, la obiective reprezentative pentru istoria capitalei Portugaliei, unele dintre ele aflate în patrimoniul UNESCO, precum şi excursii la Sanctuarul Fátima, la Belém, Sintra, Cascais, Cabo da Roca, Boca do Inferno, Batalha, Óbidos, Nazaré ş.a.
Rezultatele deosebite obţinute de participanţi au fost posibile printr-o muncă de echipă la nivelul şcolii, coordonată de responsabilul proiectului, prof. Markovits Mihaela, în care au fost antrenaţi elevii, părinţii acestora şi cadre didactice, precum şi prin colaborarea permanentă cu organizaţiile externe partenere, CINEL şi Casa da Educação.
Prof. Pop Vasile Graţian, director al Colegiului Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare, a precizat că „această mobilitate se înscrie în politica şcolii, care este axată pe promovarea mobilităţii şi cooperării internaţionale în vederea asigurării unui demers didactic calitativ, care să corespundă nevoilor de formare de pe piaţa europeană a muncii”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.