Supărări în rândul pensionarilor

1
88

Ei semnalează diferenţe în calcularea pensiilor

Prevederile Legii 221/2018 au adâncit supărarea în rândul pensionarilor. Oamenii au constatat că guvernanţii nu au venit cu o gândire unitară în privinţa recalculărilor drepturilor băneşti, ci au conceput o nouă formulă de calcul. Din această cauză au apărut diferenţe de pensie între oameni care au muncit în acelaşi loc de muncă, au aceeaşi vechime şi au fost încadraţi în aceeaşi categorie. Acum, pensionarii îşi caută dreptatea la autorităţile maramureşene şi cer ajutorul pentru ca inechităţile băneşti să fie eliminate.
În şedinţa comitetului de dialog civic pentru persoanele vârstnice s-a pus din nou problema diferenţelor de pensie, cauzate de aplicarea Legii 221/2018. “Când au fă­cut această lege de corectare a unor nedreptăţi, corectarea trebuia să fie făcută cu aceeaşi formulă ca şi la celelalte categorii. Aşa a rezultat o diferenţă de o treime. E o nedreptate. Asta ne supără de fiecare dată când apare o lege, că nu se gândeşte ca aceste corecţii să se facă în mod unitar”, a declarat preşedintele Caspev Baia Mare, Ştefan Lupşa.
Un alt pensionar, Nicolae Olar, a semnalat că a ajuns să aibă o pensie de 2.200 lei, în condiiţşe în care alţi colegi au pensii de 4.000 lei pentru aceleaşi condiţii, aceeaşi vechime de muncă. Mai mult, sunt cazuri în care şefii de secţie încasează mult mai puţin decât un muncitor pe care l-au avut în subordine.
Şi Alexandru Pop, fost şef de secţie la combinatul metalurgic din Baia Mare a semnalat această problemă. Oamenii au arătat că au apelat inclusiv la mai marii ţării. Ei au înaintat un memoriu şi prim-ministrului Viorica Dăncilă, prezentă recent în Baia Mare.
De cealaltă parte, oficialii Casei Judeţene de Pensii Maramureş, au arătat că ei nu fac altceva decât să aplice legea. “Practic, prin legea 221/2018 se creează posibilitatea ca persoanele care au lucrat în grupele I şi II de muncă în anumite domenii de activitate, persoane care niciodată după intrarea în pensie nu au beneficiat de majorarea punctajului să beneficieze de recalculare. În Maramureş am identificat ca principal domeniu de activitate de unde provin persoanele cu grupele I şi II de muncă, mineritul. În zona mineritului avem persoane care au lucrat în subteran şi care au lucrat în flotaţie. Ambele categorii pensionate până la 1 aprilie 2001 fac obiectul acestei legi. Ar mai fi cei care au lucrat la combinat. La subteran e mai dificil, deoarece prevederile legale au împărţit oamenii în mai multe categorii. Aceşti oameni care au câte 20, 30 de ani vechime, pensionaţi până în 1990 au beneficiat doar de prevederile unei ordonanţe, nu fac obiectul legii 221. Mai este o discuţie cu subteranul de la IPEG unde sunt împărţiţi în două categorii, cei care s-au pensionat până în aprilie 2001 fac obiectul legii 221. Dintre persoanele care mai fac obiectul legii 221 mai sunt persoanele cu handicap, dacă au lucrat în grupa I şi II de muncă”, a declarat directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Maramureş, Vasile Ghişe.
Directorul adjunct de la Pensii a mai precizat că în Maramureş cam 5.627 dosare ar face obiectul legii 221. Până acum au fost emise decizii pentru 4.135 de persoane. În cadrul şedinţei, subprefectul judeţului Maramureş, Alexandru Cosma a precizat că propunerile înaintate de pensionari vor fi transmise la nivel central pentru că doar de acolo poate veni rezolvarea la actualele nemulţumiri. (c.t.)

1 COMENTARIU

  1. Dle director Vasile Ghise ,
    Punctual , ca unui specialist in domeniu :de ce are dl Nicolae Olar pensie de 2200 lei , in timp ce alti colegi ai dinsului au pensii de 4000 de lei pentru aceleasi conditii si aceeasi vechime in munca ?
    Sau nu este asa ,si se creeaza impresia de lipsa de profesionalism a CJPMM ?Domnul a facut publica pensia , a fost corect calculata .De ce nu are 4000 de lei pe luna?

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.