Cu oameni dragi sufletului meu, într-o zi specială

0
433

O zi cu totul specială, Ziua Iei, am sărbătorit-o împreună cu oameni apropiați sufletului meu de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice Caspev și Doamne liberale. Prețuiesc Ia, bluza tradițională românească, simbol internațional al culturii române pe care o poartă cu drag femei din lumea întreagă.
Seniorii băimăreni ne-au oferit o adevărată lecție de dragoste de țară, obiceiuri și păstrarea identității românești în forma ei incomparabilă.
„Vin feciorii-n sat”, „Trecui aseară prin codru” sau „Mociriță cu trifoi”, cântece care dăinuiesc de veacuri, dragi nouă tuturor ne-au unit într-o singură voce cu Corul „Crizanteme”.
Taina străbunilor noștri e păstrată în rânduieli și ritualuri străvechi, în șezători, în serbări care aduceau împreună întreaga comunitate.
Ia, cămașa tradițională de sărbătoare, cea mai importantă piesă din costumul popular românesc, confecționată chiar cu mâinile lor este moștenită din generație în generație de la maramureșencele harnice pentru a nu pierde acest obicei unic care ne reprezintă.

Înaintea începerii torsului lânii, a țesutului sau a împletitului firelor se spuneau obligatoriu rugăciunile potrivite. Însemnele magice cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, ori de soarta rea.
„Atelierul de creație” de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice va fi de-a pururi locul tainic unde tinerii, alături de bunici păstrează în sufletul comunității băimărene meșteșuguri străvechi care le vor împărtăși și generațiilor viitoare.
Stă în puterea noastră să păstrăm tradițiile străbunicilor noștri, români, băimăreni, maramureșeni adevărați!
Dr. Viorica Cherecheș,
Deputat PNL de Maramureș

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.