Fermierii vor primi despăgubiri pentru recoltele distruse de grindină şi inundaţii

0
81

Veste bună pentru agricultorii maramureşeni care au avut de suferit în urma calamităţilor produse de vremea nefavorabilă. Cei care şi-au declarat pagubele vor primi despăgubiri din partea Guvernului. Banii ar urma să vină din Fondul European de Solidaritate.
În judeţul nostru au fost afectate de inundaţii şi grindină aproape 600 ha de teren agricol, valoarea estimată a pagubelor cifrându-se la suma de peste 1,4 milioane de lei. Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) Maramureş, a explicat: „Luna trecută, ne-am confruntat cu probleme legate de fenomenele meteo nefavorabile – ploi excesive,
inundaţii, grindină, care au afectat culturile fermierilor din Maramureş. Colegii au fost aproape zilnic la constatări în teren ale pagubelor. Pot prezenta punctual ce au constatat. Astfel, până la data de 28 iunie, am avut realizate evaluări, atât ca suprafaţă, cât şi ca valoare a pagubelor după cum urmează: terenuri agricole în suprafaţă de 572,17 ha, cu o valoare estimată a pagubelor de 1.377.443 lei. Dintre acestea, predominante sunt la porumb – 299 ha afectate, grâu – secară 76 ha, cartofi – 42 ha, legume în câmp – 38 ha, livezi – 25 ha, păşuni şi fâneţe – 25 ha. De asemenea, legumele în spaţii protejate (solarii) au fost afectate de vremea rea pe o suprafaţă de 4,1 ha, ceea ce este destul de mult”.
Banii vor veni după ce Guvernul va adopta o hotărâre în acest sens
Deşi banii pentru despăgubiri există, Guvernul va trebui să emită o hotărâre în acest sens. Abia după aceea, direcţiile agricole, pe baza declaraţiilor complete de constatare a pagubelor, vor putea face plăţile către fermierii care au suferit pagube: „Aceste pagube din toată ţara fiind raportate la minister, se va face o centralizare a suprafeţelor şi sumelor şi sperăm, după câte ni s-a comunicat nouă, că din Fondul de Solidaritate European se vor aloca bani, după care se va da o hotărâre de Guvern referitoare la plata acestor pagube făcute de calamităţile naturale. Hotărârea de Guvern se dă de obicei pentru suprafaţă şi pe cultură. În funcţie de suprafaţa şi cultura pe care a avut-o fiecare legumicultor păgubit, va primi cotă parte din ceea ce e stabilit la hectar. Banii vor fi viraţi prin direcţiile agricole, direct în conturile agricultorilor. Însă noi nu vom putea acorda aceste despăgubiri decât dacă sunt îndeplinite condiţiile legale. Asta înseamnă că persoana păgubită trebuie să aibă sesizarea făcută la primărie, apoi să existe procesul-verbal de constatare din partea comitetului local pentru situaţii de urgenţă, cu delimitarea suprafeţei şi culturilor. Apoi mai trebuie să aibă încheiat şi acel proces verbal de constatare a pagubelor întocmit de către Comisia judeţeană pentru situaţii de urgenţă”, a conchis directorul Ţânţaş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.