Elevi din Baia Mare, premiaţi într-o competiţie de cercetare internaţională

0
92

Ionuţ Buciuman, Alex Kelner, Raluca Pop, Denisa Rimocea şi Kruk Zsolt, elevi ai Colegiului Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, au câştigat premiul II la competiţia de cercetare internaţională TADPOLE. Soluţia tinerilor a constat în dezvoltarea unor algoritmi care prezic evoluţia bolii Alzheimer.
Tinerii din Baia Mare au concurat cu alte 32 de echipe de cercetători din lume. Premiul lor a survenit la categoria elevilor de liceu şi este în valoare de 2.500 de dolari. „Participanţii au fost foarte entuziasmaţi, le-a plăcut mult faptul că au lucrat la o problemă reală, cu impact foarte mare. Numai în România sunt aproximativ 270.000 de oameni care suferă de Alzheimer sau boli similare, iar acest număr se va tripla în următorii 30 de ani. Identificarea bolii din faze incipiente este importantă pentru a administra medicamente înainte ca celulele nervoase să înceapă să degenereze şi pentru a identifica persoanele care vor beneficia cel mai mult de tratamente”, a declarat Răzvan Marinescu, co-organizator al compe­tiţiei, în prezent cercetător postdoctoral la MIT. Anunţată în iunie 2017, competiţia TADPOLE a constat în prezicerea diagnosticului a 800 de persoane cu risc de dezvoltare a bolii Alzheimer, precum şi a scorului unui test cognitiv (ADAS) şi a volumului ventriculelor, nişte structuri din creier care se măresc odată cu apariţia bolii Alzheimer.

“Pentru mine, competiţia a fost şi o oportunitate de dezvoltare personală şi în urma căreia mi-am dat seama că îmi place informatica. Dacă am avea ocazia şi timpul necesar, am fi dispuşi să continuăm lucrul în acest domeniu”, a mărturisit Ionuţ Buciuman, unul dintre câştigători. Mai departe, echipa lui Ionuţ plănuieşte să folosească banii câştigaţi pentru a putea participa la conferinţe din domeniu. TADPOLE a fost organizată de o echipă de cercetători condusă de profesorul Daniel Alexander de la University College London si este prima competiţie de acest fel care evaluează abilitatea algoritmilor de a prezice evoluţia viitoare a bolii Alzheimer.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.