Pentru rezolvarea problemelor de salarizare ale membrilor săi, SLI Maramureş demarează noi acţiuni în instanţă

2
340

Atunci când, în urma sesizărilor verbale și scrise ale sindicatelor, a zecilor de ore de negocieri din comisiile de dialog social, ori a altor forme de acţiune sindicală, cei îndreptăţiţi nu găsesc soluţii favorabile pentru rezolvarea unor anomalii și încălcări ale drepturilor salariaţilor din învăţământ generate de Legea salarizării, sindicatele se văd nevoite de a lua din nou calea instanţelor de judecată, o cale suficient de bătătorită în ultimii 10 ani.
„Deoarece am finalizat depunerea dosarelor în instanţă pentru recuperarea sporurilor pentru condiţii de muncă pentru personalul auxiliar, nedidactic și cei cu funcţii de conducere, în numele membrilor săi, cadre didactice, Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Mara­mureș demarează noi acţiuni în instanţă, în vederea aplicării corecte a legislaţiei privind salarizarea în învăţământ. Primele procese au ca obiect: stabilirea corectă a încadrării, a calculului tarifului de plată cu ora prin includerea gradaţiei de merit și sporul pentru predare simultană în învăţământul preșcolar. În ceea ce privește prima categorie, solicităm instanţei de judecată plata diferenţelor salariale, rezultate din încadrarea și stabilirea salariului de bază, incorecte începând cu luna septembrie 2017.

Mariana Nuszer-Ţînţa, consilier juridic SLI Maramureş
Mariana Nuszer-Ţînţa, consilier juridic SLI Maramureş

Referitor la plata cu ora apreciem că, până în septembrie 2018, trebuia să fie inclusă și gradaţia de merit în calculul tarifar. Prin urmare, SLI Maramureş se va adresa instanţei pentru plata diferenţelor rezultate ca urmare a calculului greșit. Cea de-a treia speţă are ca obiect acordarea sporului pentru predare simultană, Legea 153/ 2017 extinzând plata acestui spor și pentru educatoarele care predau la grupe combinate de preșcolari. Întrucât, deși există bază legală, nici acest drept nu se respectă, ne rezervăm dreptul de a-l solicita instanţei de judecată”, a informat Mariana Nuszer-Ţînţa, consilier juridic SLI Maramureş. Modalitatea de acţiune pentru recuperarea drepturilor membrilor de sindicat a fost comunicată în cadrul întrunirii semestriale a Colegiului Liderilor, iar clarificările de întocmire a dosarelor au fost transmise liderilor prin intermediul emailului. SLI Maramureş avertizează însă că există și alte încălcări ale drepturilor salariale ale membrilor săi. Un astfel de drept, pentru care sindicatul se pregăteşte să apeleze tot la instanţă, se referă la calculul gradaţiei de merit, a indemnizaţiilor și sporurilor la nivelul salariului de bază actual. Pentru alte nereguli existente încă se încearcă rezolvarea pe calea negocierii sindicale.

2 COMENTARII

  1. Acordul mai este valabil, doar că în ceea ce privește indemnizația pentru pensionarea cadrelor didactice termenul specificat este 01.01.2019 cu condiția cuprinderii sumelor necesare în Legea bugetului de stat pe 2019. Deoarece în lege nu au fost prevăzute sume cu această destinație, deocamdată nu există posibilitatea legală a acordării acestei indemnizații.

  2. Vreau să întreb dacă acordul dintre FSLI și Guvern ,semnat anul trecut, prin care cadrelor didactice care ies la pensie anul acesta li se promite 0 indemnizație echivalentă cu 6 salarii medii pe economie, mai este valabil și se respectă.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.