În Târgu Lăpuş s-a sfinţit prima biserică din România închinată episcopilor martiri

0
212

Duminică, 1 septembrie, în prima zi a noului an bisericesc, la Târgu Lăpuş, s-a sfinţit prima biserică închinată Fericiţilor episcopi greco-catolici mar­tiri pentru cre­dinţă, beatificaţi la data de 2 iunie de către Sfântul Părinte Francisc la Blaj. Evenimentul a fost găzduit de Ordinul Fraţilor Minori Capucini – Custodia „Fericitul Ieremia” din Protopopiatul Lăpuş al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

• Programul celebrărilor în noua biserică

Noua biserică a mănăstirii Fraților Minori Capucini „Sfinții Îngeri Păzitori”, cu hramul „Fericiții episcopi martiri pentru credință”, a fost sfinţită, la invitaţia pr. stareţ Cristinel Ghiurca, de către doi episcopi: Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla, şi Preasfinţia Sa Vasile Bizău, episcopul de Maramureş. Programul zilei a debutat cu o procesiune ce a pornit de la Biserica „Buna Vestire”, a continuat prin centrul oraşului şi pe strada Stadionului până la sediul mănăstirii Fraților Minori Capucini. Pentru această ocazie, de la sediul episcopiei din Cluj, a fost adus ostensoriul cu o relicvă ex ossibus a episcopului martir Iuliu Hossu. Acesta a fost purtat în procesiune de către pr. Silviu Hodiş, protopop de Lăpuş. La mănăstire, cei doi episcopi greco-catolici au fost întâmpinaţi tradiţional. Ulterior, s-a oficiat rânduiala sfințirii bisericii. În prima parte a ceremoniei, pr. stareţ a citit Hrisovul după care l-a depus în masa altarului alături de moaşte. A urmat Liturghia Arhierească celebrată în foişorul din curtea mănăstirii cu participarea câtorva sute de credincioşi. Totodată, a fost anunţat şi programul celebrărilor în noua biserică. Astfel, liturghia va fi oficiată zilnic, dimineața, de la ora 7,30. Duminica, liturghia va începe la ora 8,30. De asemenea, în fiecare zi, de la ora 18,30, în biserică, se va face Sfântul Rozariu. La final, în sfântul locaş, s-a făcut venerarea moaştelor episcopului Hossu şi fiecare credincios a avut ocazia să intre şi să sărute masa altarului.

• Fraţii capucini, prezenţi la Târgu Lăpuş din anul 2012

Conventul „Sfinţii Îngeri Păzitori” din Târgu Lăpuş este cel mai nou convent al Custodiei „Fericitul Ieremia” din România. După o colaborare de un an cu fraternitatea din Sighetu Marmaţiei, pr. Silviu Hodiş, parohul bisericii greco-catolice „Buna Vestire” din localitate, a solicitat prezenţa permanentă a fraţilor capucini pe teritoriul parohiei sale. Inaugurarea oficială a prezenţei capucine la Târgu Lăpuş coincide cu ziua de 14 octombrie 2012 în care Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a binecuvântat aşezământul în care îşi desfăşoară activitatea fraţii capucini. În ziua de 23 martie 2014, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu a binecuvântat conventul propriu-zis al fraţilor capucini din Târgu Lăpuş, precum şi locul în care s-a ridicat biserica mănăstirii. Fraţii capucini prezenţi la Târgu Lăpuş îşi exercită misiunea pastorală în Parohia „Buna Vestire”, în colaborare cu pr. paroh, Silviu Hodiş, aducând o considerabilă contribuţie la celebrarea sfintei liturghii şi în cadrul serviciului de catehizare. Se bucură de o simpatie deosebită din partea credincioşilor, care îi simt, într-adevăr, ca fraţi ai poporului, aşa cum au fost cunoscuţi capucinii în momentul apariţiei Ordinului. Biserica sfinţită duminică a fost construită cu sprijinul şi efortul credincioşilor din Protopopiatul Lăpuş şi al multor binefăcători din țară şi din străinătate. Lucrarea a fost începută în anul 2016.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.