Geologul Andrei Götz a împlinit 95 de ani

0
69

Zilele acestea, Societatea Geologică a României – Sucursala Baia Mare l-a sărbătorit pe decanul de vârstă, geologul Götz Andrei, la împlinirea a 95 de ani.
Născut în 27 august 1924, la Satulung, azi cartier al oraşului Săcele (localitatea natală a unui alt reputat geolog român, Erich Jekelius), Andrei Götz a învăţat la Liceul Honterus din Braşov, una dintre cele mai vechi şcoli din România (azi, colegiu naţional). A început cursu­rile Facultăţii de Ştiinţe de la Cluj, care era mutată la Timişoara, dar a trebuit să întrerupă doi ani, cât a fost mobilizat. După război, a finalizat studiile la aceeaşi facultate a Universităţii Bolyai din Cluj, în anul 1948, cu o licenţă cu temă de geologie. Între anii 1949 şi 1959, a fost asistent la aceeaşi facultate, unde a ţinut şi cursuri. Tot atunci, a început cercetările pe teren, în munţii Călimani, Gurghiu şi în regiunea Sovata-Praid. Rezultatele acestor lucrări au fost publicate în Dările de Seamă ale Institutului Geologic din Bucureşti. În anii 1959 şi 1960, a lucrat la Întreprinderea Minieră Cluj. Din anul 1961, a lucrat la Trustul Minier Baia Mare până în 1971 şi apoi la Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere Baia Mare, ca mineralog şi cercetător ştiinţific, până la pensionare.
Geologul-mineralog Andrei Götz a avut contribuţii foarte importante la cunoaşterea formaţiunilor geologice din regiunea Baia Mare şi din alte regiuni. Dar, fără îndoială, esenţial este aportul său la cercetarea mineralizaţiilor din aproape toate zăcămintele din zona Baia Mare, în special sub aspectul stabilirii preparabilităţii şi exploatabilităţii lor. Prin studiile mineralogice asupra zgurilor metalurgice şi a minereurilor de mangan, a facilitat trecerea la exploatarea acestora.
Mineralogul Andrei Götz a determinat în Baia Sprie un mineral mai rar întâlnit, pe care l-a denumit monsmedit, mineral ce s-a dovedit a fi o varietate a mineralului numit voltait, dar cu o mare variabilitate a conţinutului de taliu. De asemenea, a pus în evidenţă prezenţa în mineralizaţiile din zona Baia Mare a altor două minerale: allofanul şi plumbojarositul. Cercetătorul ştiinţific Andrei Götz a reorganizat Laboratorul de mineralogie de la ICPMN şi a asigurat funcţionarea valoroasei sale aparaturi microscopice. Graţie priceperii şi îndemânării sale, a fost mereu solicitat să repare şi să recondiţioneze microscoape şi alte aparate de mare fineţe. Un timp, a predat cursuri la Şcoala Tehnică de personal tehnic, specialitatea geologie, şi la Institutul de Subingineri din Baia Mare. A publicat 20 de lucrări ştiinţifice şi articole despre minerale, în ziarul băimărean Banyavideki Faclya.
La întâlnirea festivă dedicată lui Andrei Götz, mulţi colegi şi-au amintit de ajutorul primit de la acesta şi i-au adresat mulţumiri. Cu această ocazie, ne-am adus aminte şi de prodigioasa sa activitate în cadrul Societăţii Geologice a României, Sucursala Baia Mare, de aportul său la organizarea bibliotecii ştiinţifice, utilizabilă şi azi, de lucrările prezentate la şedinţele de comunicări ştiinţifice ale societăţii. La şedinţa aniversară, cercetătorul pasionat Andrei Götz, la cei 95 de ani împliniţi, a ţinut să ne vorbească despre rezultatele cercetărilor sale din ultimii ani privind luminiscenţa mineralelor. De altfel, dânsul este membru al Societăţii de Minerale Fluorescente din SUA, în publicaţiile acestui for ştiinţific regăsindu-se o lucrare de Andrei Götz. Geologul Götz Andrei a avut un aport important şi la realizarea „Dicţionarului geologilor care au lucrat în zona Baia Mare şi în ariile adiacente”, care cuprinde 1.200 de geologi şi mineri.
Ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru pe decanul de vârstă al comunităţii noastre, geologul Götz Andrei, şi îi urăm multă sănătate şi viaţă lungă.
Geolog Oscar EDELSTEIN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.