Ibrice turceşti, dar şi produse cu tradiţie la Târgul Meşterilor Populari

0
401

Zona istorică a municipiului Baia Mare a fost animată în perioada Festivalului “Castane 2019” de meşteri populari veniţi din mai multe colţuri ale ţării. Pe lângă cei din Maramureş, la standurile amenajate în Centrul Vechi şi-au expus produsele spre vânzare şi meşteri din Cluj, dar şi din Bucovina. A fost forfotă mare, mai ales că muşteriii au găsit produse tradiţionale pentru toate gusturile şi buzunarele. De la mere, lactate, turtă dulce, must până la cojoace din lână, cămăşi populare, dar şi ibrice din cupru turcesc.

Tradiţii.. de Cluj

Cei mai mulţi meşteri populari au fost din judeţul Cluj. Aceştia s-au întrecut în a-şi atrage clienţii cu produsele lor. Ana Rigo a venit cu pisicuţe, mignoni, Mickey şi Minnie, dar şi inimioare din turtă dulce, astfel încât părinţii însoţiţi de copii au luat cu asalt standul cu apetisantele dulciuri. Preţurile au fost acceptabile: 4 sau 5 lei o turtă dulce. “Noi venim din Bonţida, judeţul Cluj. E o tradiţie în familia noastră. Soacra noastră avea acest obicei. Fiul meu se ocupă de această afacere”, a spus Ana Rigo. La fel de căutate au fost şi tarabele cu mere, mai ales că un kg de fructe s-a vândut cu 3 lei.

Ibrice din cupru de Turcia, la mare căutare la Castane

În cadrul târgului au putut fi cumpărate şi săpunuri naturale făcute de o constănţeancă, mutată la Cluj, Mirela Dogaru Kocyigit. “Avem săpunuri naturale realizate din uleiuri vegetale presate la rece. Sunt săpunuri cu proprietăţi terapeutice. Săpunul cu ienupăr e excelent în tratarea psoriazisului, îl ameliorează 85-90%. Avem săpunuri cu lămâie, cu ghimbir, cu bicarbonat, excelente pentru adolescenţii cu acnee. Mai avem săpunuri cu usturoi, cu nucă, urzică împotriva căderii părului, săpunuri pentru dermatite, alergii”, a spus expozanta.
Mirela Dogaru a venit însoţită de soţul ei, de origine turcă, acesta aducând cu el ibrice din cupru. Sunt obiecte de care nu mai găseşti nicăieri, nici măcar în Turcia, pentru că sunt originale. Proprietăţile acestora sunt de luat în seamă, iar cafeaua sau ceaiul preparat într-un ibric din cupru au o aromă de neuitat, a relatat Mirela Dogaru, care îşi prezenta produsele cu multă fascinaţie, astfel încât clienţii nu au rămas indiferenţi la expunerea comerciantei.
“Când am fost în Turcia am fost fascinată de meşterii care prelucrează cuprul, puţin mai altfel decât la noi în ţară. În Gazi Antep este centrul principal de prelucrare a cuprului, aici e o tradiţie de zeci de ani. Acolo, pe strada principală sunt ateliere în faţa cărora meşterii gravează, modelează cuprul. Noi facem comanda acolo. Ei ne fac ibrice de cupru, aşa ibrice nu prea o să întâlniţi pentru că sunt făcute special pentru noi, dintr-o foaie extrem de groasă, cu coada prinsă în nituri, pe coada din lemn e entarsie de sidef natural. Cuprul e foarte eficient, e puternic antibacterian şi antimicrobian şi dă un gust deosebit cafelei. Soţul meu le curăţă. Cuprul oxidează şi e nevoie să îi dea un luciu. E un aparat de făcut cafea la nisip. Sunt şi mai micuţe pentru birou. Cafeaua preparată în acest mod e mai aromată. Cuprul e cel mai bun conductor de căldură şi se încălzeşte uniform. Plus că se formează un caimac excelent”, a punctat Mirela Dogaru Kocyigit.
De altfel, expozanta a mai arătat că are clienţii ei. Mulţi băimăreni i-au cerut şi în anii anteriori, prin comandă, săpunuri naturale şi ibrice din cupru. Preţurile pornesc de la 150 lei, un ibric din cupru la 400 ml, şi ajung la 250 lei, cel mai scump, cu gravură specială, la 700 ml.

Se întoarce… şi nu prea, lumea la tradiţii

Martin Ilieş din Cluj a venit şi în acest an cu cojoace din lână de oaie, căciuli şi obiecte din piele. “Eu am venit din judeţul Cluj. Am adus pielărie şi blănărie. Sunt confecţionate de mine. Mă ocup de acest meşteşug din 1983. Sunt călduroase, dar şi elegante. Avem şi şubă pentru ciobani, curele, căciuli, botoşei din lână de oaie şi piele naturală. Se mai interesează lumea, mai cumpără, depinde cum au bani”, a spus Martin Ilieş.

Stela Lucaciu din Bucovina
Stela Lucaciu din Bucovina

Un stand cu tradiţie este cel al Stelei Lucaciu din judeţul Suceava. Bucovineanca şi-a făcut un obicei cam de trei ani să vină la Castane pentru că deja are clienţii săi. “Venim de 3 ani în Baia Mare cu costume populare din zona Bucovinei, cu opinci confecţionate de soţul meu, cu păpuşi îmbrăcate în costume tradiţionale din zona Bucovinei. Chiar dacă portul popular maramureşean e diferit de-al nostru, le place portul popular din Bucovina. Avem clienţii noştri. În zona noastră se întoarce lumea la tradiţii. Folosesc costumele populare la anumite evenimente, cununii, botezuri, la biserică. O mare parte din cămăşi sunt recondiţionate. Preţurile pornesc de la 200 la 1.500 lei. Sunt preţuri pentru toate buzunarele”, a precizat Stela Lucaciu.
Nu au lipsit nici meşterii populari autohtoni. Mărtuca şi Gheorghe Mihuţ sunt doi dintre maramureşenii care ţin mult la tradiţie. Au avut o pauză pe timpul comunismului, dar apoi şi-au reluat meşteşugul pentru că lumea a început să revină la portul popular.

Gheorghe şi Mărtuca Mihuţ
Gheorghe şi Mărtuca Mihuţ

“Am adus costume populare tradiţionale zonei. Sunt făcute de mine. De tânără am ştiut să fac, numai că pe vremea lui Ceauşescu nu am mai făcut pentru că nu s-au mai purtat. După revoluţie am revenit. Se mai întoarce lumea la tradiţie, dar numai la evenimente mari. Am şi un costum popular, l-am îmbrăcat pentru acest eveniment. La noi se îmbracă lumea de Paşti, mai ales a doua zi, de Udătoriu, de Rusalii, la Sfântă Marie. Cămaşa bărbătească e la 600 lei, costumul e 1.600 lei. Cămaşa pentru femei e 450 lei. Soţul meu lucrează şi el cu sticle, face ornamente interioare pentru sticlă”, a spus Mărtuca Mihuţ.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.