Premiile Festivalului Internaţional de Poezie

0
79

În perioada 26-28 septembrie 2019, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei a organizat a 49-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie, iar la Desești a avut loc a 41-a ediție a Serilor de Poezie „Nichita Stănescu”. Ediţia din acest an a fost onorată de prezenţa unor scriitori din Serbia, Macedonia și Ucraina.
Juriul, alcătuit din poeții Ion Mureșan – președinte, Nicolae Scheianu, Vasile Proca, Marian Daniel și Vasile Muste – secretar, a acordat următoarele premii. Antologie de autor: Vasile Barbu, pentru volumul “O PANORAMĂ A POEZIEI DIALECTALE BĂNĂ­ȚENE A SCRIITORILOR DIN PROVINCIA VOI­VODINA“. Secțiunea volum: Cosmin Perța, pentru cartea “CÂNTEC DE LEAGĂN PENTRU GENERAȚIA MEA“ şi George Vidican, pentru cartea “UN INTERIOR GLI­SANT“. Nu s-au acordat premii la secțiunea debut și manuscris. Premiile în bani au fost asigurate de Consiliul Județean Maramureș, iar cărțile, de Centrul Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare Maramureș. Festivitatea de premiere a fost moderată de poetul Vasile Muste. La Serile de Poezie „Nichita Stănescu”, Marele Premiu ”Nichita Stănescu” pe 2019 a fost acordat poetului Adrian Alui Gheorghe.
În cadrul festivalului, au avut loc mai multe evenimente: Expoziția de artă fotografică a Societății Artistice „TIBISCUS” din Uzdin-Serbia, cu titlul „Drumeții în Maramureș”. Întâlnirea poeţilor cu elevi de la Colegiul „Regele Ferdinad”, Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Liceul Tehnologic „Marmația” și Liceul Tehnologic Forestier. Lansarea cărţii de parodii a lui Lucian Perţa, „Aoleu, ce ploaie vine de la Cluj!” Lansarea revistei literare „MARMAȚIA”. Recital muzical susținut de Gheorghe Ștețca și Narcisa Negrea (o voce excepțională). Lansarea cărţii „Perdele de frig” de Daniel Bozga. Moment poetic susținut de scriitorii din Serbia. Spectacol de teatru cu piesa „Scrisorile mamei (Janka)” după un text de Oscar K. Speace. Moment muzical susținut de Ducu Hortima.
Ediția din anul 2020 va fi aniversară, la 50 de ani. Ne-a informat Ioan Dorel Todea, managerul Centrului Cultural.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.