Amfiteatrul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” va purta numele „Augustin Buzura”

0
140

Un punct important în programul prilejuit de Centenarul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare îl reprezintă festivitatea de denumire a amfiteatrului după numele unuia dintre cei mai importanți elevi ai colegiului – Academicianul Augustin Buzura. Inițiativa aparține prof. Anca Popan și prof. Cristina Milian din cadrul Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Fundația Culturală Augustin Buzura.
Născut în 1938, în Berința, Augustin Buzura a fost între anii 1951 – 1955 elev al Liceului „Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Scriitor aparținând generației ’60, gazetar și autor de scenarii de film, Augustin Buzura este fondatorul Fundației Culturale Române și al Institutului Cultural Român și director fondator al revistei Cultura. Medic de formație, a renunțat să practice psihiatria, dedicându-se literaturii. Este considerat unul dintre pilonii prozei române postbelice, în descendența lui Ioan Slavici și a lui Liviu Rebreanu, fiind comparat cu Dostoievski, Pasternak, Sartre, Camus, Koesler, Bradbury. Literatura sa este o pedagogie a apărării demnității umane împotriva morții psihice și a privării de libertățile fundamentale. A fost permanent urmărit de Securitate iar romanele sale au suportat constant rigorile cenzurii comuniste și, nu o dată, interdicții. S-a bucurat de mare popularitate, dobândind reputația de cel mai radical critic al totalitarismului comunist. Fundația Culturală Augustin Buzura a luat ființă în septembrie 2018, în scopul inițierii și derulării unor proiecte culturale, dar și pentru a promova un model uman etic și demn conturat și descris de romancierul Augustin Buzura în romanele sale. Un alt obiectiv important al fundației îl reprezintă menținerea în memoria colectivă a imaginii și a operei academicianului Augustin Buzura, cel care, prin acțiunile pe care le-a întreprins în calitate de fondator și președinte al Fundației Culturale Române și al Institutului Cultural Român, a oferit cel mai relevant exemplu de diplomație culturală.
Festivitatea, în cadrul căreia se va vorbi despre omul Augustin Buzura, dar și despre opera sa și despre impactul acesteia asupra culturii române, va avea loc marți 15 octombrie, începând cu ora 13.00.
Dana Buzura-Gagniuc

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.